Χρυσοχοϊδης: Νέα Υπηρεσία στην ΕΛ.ΑΣ για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών

Χρυσοχοϊδης: Νέα Υπηρεσία στην ΕΛ.ΑΣ για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών
26 Νοε
2019

Με άκρως ενδιαφέροντα και ουσιώδη μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος" η εκδήλωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Η εκδήλωση αποτέλεσε την κορύφωση της εκστρατείας ενημέρωσης και αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών με την Ελληνική Αστυνομία να μην μένει άπραγη για την συνέχεια, αλλά να δραστηριοποιείται αποφασιστικά για την πάταξη του φαινομένου ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών, με την ίδρυση 73 αστυνομικών υπηρεσιών αντιμετώπισης βίας.

Ρεπορτάζ: Ελεάνα Φλασκή

Τα στατιστικά στοιχεία από τα καταγγελθέντα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τα οποία έχει συλλέξει η Ελληνική Αστυνομία από το 2014-2018, αποτυπώνουν ανάγλυφα το μέγεθος των φαινομένων αυτών.

- Το 66% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες. Γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων trafficking, αγγίζοντας το 78%. Ενώ, σημειώθηκαν περίπου 806 περιστατικά βιασμών στην Ελλάδα, με το 77% των θυμάτων να είναι γυναίκες.

Χρυσοχοϊδης: "Η σιωπή είναι ανοχή και τρέφει τη βία"

Ειδικότερα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ.Χρυσοχοΐδης τόνισε: "Πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε η λειτουργία των ειδικών Υπηρεσιών Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα, εξειδικευμένο προσωπικό και καλύτερη διαχείριση, ακόμη και από την πιο μικρή μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας, ακόμα και από το πιο απόμακρο περιφερειακό Αστυνομικό Τμήμα της χώρας. Δεν θα μείνουμε όμως εκεί, γιατί η ασφάλεια είναι κυρίως και πάνω από όλα πρόληψη. Σε λίγες ημέρες ιδρύεται η Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας".

karamalakis el as

Καραμαλάκης: "Οι γυναίκες στην Ελλάδα έχουν φωνή, είμαστε δίπλα τους"

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, μεταξύ άλλων στην ομιλία του σημείωσε:" Η Ελληνική Αστυνομία δεν μένει άπραγη, δίνει ισχυρό παρόν στη συλλογική προσπάθεια, που πραγματοποιείται, ιδρύοντας:

-Το επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.

-Τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας κάθε Νομού, για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας".

Πρόσθεσε δε ότι: "Με την ίδρυση 73 Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Βίας σε όλη την επικράτεια, η Ελληνική Αστυνομία θέτει ως επιχειρησιακή προτεραιότητα την προστασία των γυναικών, ως κύρια θύματα ενδοοικογενειακής βίας και προβάλλει τις υπηρεσίες που προσφέρει, συνεργαζόμενη με αρμόδιους κοινωνικούς φορείς, τόσο μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της στο διαδίκτυο όσο και μέσω του τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης της Ελληνικής Αστυνομίας «100», και της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών".

omilitries

Στη συζήτηση που ακολούθησε και συντόνισε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Σύμβουλος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Δήμητρα Ευαγγέλου, συμμετείχαν:

- Η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα,
- Η Διευθύντρια Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Υποστράτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη,
- Η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Βάσω Αρτινοπούλου,
και η Παιδοψυχίατρος, Σοφία Βγενοπούλου.

afisa elas

Κατά το διάλογο μεταξύ των ομιλητών, συζητήθηκαν όχι μόνο η σωματική κακοποίηση των γυναικών αλλά και άλλες εκφάνσεις του φαινομένου της βίας στις γυναίκες, όπως η ψυχολογική βία που ασκείται σε διάφορα περιβάλλοντα όπως το οικογενειακό αλλά και το επαγγελματικό. Σημαντικό μέρος του διαλόγου αποτέλεσε η αντιμετώπιση του φαινομένου και οι ενδείξεις ύπαρξης του.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το βίντεο της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας, που πρόσφατα εγκαινίασε τις νέες Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.



Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων, δημιουργήσε το ακόλουθο βίντεο με σκοπό τόσο την ενημέρωση όσο και την πάταξη των στερεοτύπων στη νέα γενιά. 

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται στην περίληψη του βίντεο: "Το μέλλον κάθε κοινωνίας, κάθε χώρας είναι η νέα γενιά. Τα παιδιά, κορίτσια και αγόρια που ετοιμάζονται να αδράξουν την κάθε ευκαιρία και να ζήσουν τη ζωή που ονειρεύονται , περιμένουν από εμάς τη σωστή καθοδήγηση, την ενδυνάμωση και την μεταλαμπάδευση του μηνύματος της ισότητας, της υπευθυνότητας , της ανάγκης σεβασμού προς τον συνάνθρωπο μας και της συνολικής προσπάθειας για την εξάλειψη και καταπολέμηση της βίας. Ας εκπαιδεύσουμε λοιπόν τα παιδιά μας να είναι υπεύθυνα απέναντι στο άλλο φύλο, να στηρίζουν τις επιλογές και τις ευκαιρίες του άλλου φύλου και μέσω της σωστής και μεθοδικής ενημέρωσης, να κατανοούν πως οι γυναίκες και οι άντρες, τα κορίτσια και τα αγόρια πρέπει να ξεκινούν από την ίδια ‘’αφετηρία’’, με τα ίδια εφόδια και δυνατότητες και κυρίως με τον ίδιο σεβασμό. Η επιτυχία των παιδιών μας είναι η επιτυχία της κοινωνίας μας".

Τελευταίες ειδήσεις