"Έχεις φωνή. Είμαστε δίπλα σου"- Το μήνυμα της ΕΛ.ΑΣ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

[Images: Elliniki_Astynomia] [Images: Elliniki_Astynomia]
24 Νοε
2019

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, που τιμάται ετησίως στις 25 Νοεμβρίου και στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, «τρέχει» τις τελευταίες ημέρες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της ΕΛ.ΑΣ, εκστρατεία με το μήνυμα «Έχεις φωνή. Είμαστε δίπλα σου».

Επιμέλεια: Ελεάνα Φλασκή

Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης : ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής, διώκεται από το Νόμο.
not violence woman 4

Ο βιασμός παρόλο που είναι εγκληματική ενέργεια, διαπράττεται συχνότερα απ’ ό,τι καταγγέλλεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ετών 2014 και 2018, έγιναν 806 καταγγελίες για βιασμούς στην Ελλάδα και το 77% των θυμάτων είναι γυναίκες. 

not violence woman 2

Στη χώρα μας, δυστυχώς, η ενδοοικογενειακή βία δείχνει σημάδια αύξησης. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις καταγγελίες που σημειώθηκαν, καθώς το 2014 είχαν καταγραφεί 3.512 περιστατικά σε βάρος γυναικών και το 2018 ξεπέρασαν τα 4.700. Ειδικότερα, έχει υπολογιστεί ότι το 66% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες.

not violence woman 6

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενδοοικογενειακή βία θεωρείται εξίσου έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006. Για το λόγο αυτό, οι Υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν ανά την επικράτεια και διαχειρίζονται κάθε περιστατικό με εξειδικευμένα στελέχη. Παράλληλα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα/υπευθυνότητα κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, ενημερώνοντας τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

not violence woman 1


Όπως αναφέρεται και στο επίσημο site της Ελληνικής Αστυνομίας, αν γνωρίζετε κάποιο άτομο που είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας και σιωπά, ενθαρρύνετε το να απευθυνθεί στο πλησιέστερο Αστυνομικό τμήμα. 
Σε άλλη περίπτωση, μπορείτε επώνυμα ή και ανώνυμα να το καταγγείλετε στο Κέντρο Άμεσης Δράσης (100) ή και στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

Σε περίπτωση που είστε θύμα:

καλέστε το 100 σε περίπτωση άμεσης ανάγκης ή να επικοινωνήσετε με το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.

λάβετε άμεσα ιατρική φροντίδα και προχωρήστε άμεσα στις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις. Πείτε την αλήθεια στο γιατρό για το τι σας συνέβη.

καλέστε την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και απευθυνθείτε στις ειδικές υπηρεσίες για κακοποιημένες γυναίκες, οι οποίες παρέχουν ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες.

Η Γραμμή SOS 15900 είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 ηµέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε..

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που έχουν καταγραφεί:
• μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της
• μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
• 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

not violence woman 3

Τελευταίες ειδήσεις