Χριστουγεννιάτικες συνταγές στο Kitchen Lab

[Images: AlphaTV] [Images: AlphaTV]
21 Δεκ
2019

Συνταγές που θα κάνουν ξεχωριστό και μοναδικό το πιο γιορτινό γεύμα του χρόνου, το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας, προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για σήμερα Σάββατο 21 και αύριο Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, στις 16:50 από τη συχνότητα του Alpha.

Μια βελουτέ σούπα με πατάτα και πράσο ανοίγει το Σαββατιάτικο μενού. Σε μια κατσαρόλα ο Άκης ρίχνει ελαιόλαδο, πράσο σε κυβάκια, κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και σοτάρει μέχρι να μαλακώσουν. Κόβει μια πατάτα σε μικρά κυβάκια και τη βάζει στην κατσαρόλα. Σβήνει με κρασί, προσθέτει ζωμό λαχανικών και σιγοβράζει. Αφαιρεί από τη φωτιά, χτυπάει με ραβδομπλέντερ και προσθέτει κρέμα γάλακτος. Στη συνέχεια κόβει το μπέικον σε μικρά κομμάτια, τα βάζει σε τηγάνι και σοτάρει μέχρι να πάρουν χρώμα. Χωρίζει τα πράσα σε τρία κομμάτια, τα κόβει κατά μήκος στη μέση, ύστερα σε πολύ λεπτές λωρίδες και τις τοποθετεί σε βαθύ τηγάνι με ηλιέλαιο. Τηγανίζει για ένα μόλις λεπτό και στραγγίζει σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρει με το μπέικον, τα πράσα, ξύσμα λεμονιού, πιπέρι, ψωμί και κρέμα γάλακτος.

Ένα πιάτο που έχει φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο, το γλυκόξινο χοιρινό στο Kitchen Lab και δια χειρός Άκη περνάει σε άλλη... διάσταση και γίνεται ορεκτικό σε μικρές πεντανόστιμες χοιρινές γλυκόξινες μπουκιές. Σε ένα τηγάνι ο σεφ τοποθετεί πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε λεπτές λωρίδες, μαζί με αλάτι και πιπέρι και σοτάρει μέχρι να μαλακώσουν. Απλώνει φέτες τσένταρ πάνω από τις πιπεριές κι αφήνει στην άκρη να λιώσουν. Ετοιμάζει τη μαρινάδα βάζοντας σε ένα μπολ σάλτσα σόγιας, χυμό και ξύσμα από ένα λάιμ, ψιλοκομμένο σκόρδο και κρέμα βαλσάμικο με σύκο και μέλι. Κόβει το ψαρονέφρι σε πλάγιες λεπτές λωρίδες και τις βάζει μέσα στη μαρινάδα και από εκεί σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Σοτάρει και από τις δύο πλευρές, σβήνει με τη μαρινάδα που έχει περισσέψει στο μπολ και βράζει μέχρι να γλασάρουν. Αφαιρεί τα φιλέτα και τα αφήνει στην άκρη, για να συνεχίσει να μαγειρεύει τη μαρινάδα, ώστε να καραμελώσει καλά. Μοιράζει τις πιπεριές πάνω από κάθε φιλέτο, τυλίγει και κλείνει με μια οδοντογλυφίδα. Σερβίρει με τη σάλτσα, σουσάμι, κόλιανδρο, γουακαμόλε, γλυκόξινη σάλτσα και γιαούρτι ή sour cream, κλείνοντας έτσι μέσα σε μια μπουκιά μια πολύ ξεχωριστή γεύση.

home akis

Ακολουθεί το απόλυτο Χριστουγεννιάτικο γλυκό των Χριστουγέννων, το Ginger Bread House, εντυπωσιακό σαν διακοσμητικό αλλά και με απίθανη γεύση. Στον κάδο του μίξερ ο Άκης χτυπάει με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα βούτυρο και ζάχαρη. Προσθέτει αβγά, τζίντζερ, γαρίφαλο, κανέλα και μέλι. Σε ένα μπολ ανακατεύει αλεύρι με μπέικιν πάουντερ και σόδα και τα προσθέτει στον κάδο μαζί με αλάτι και πιπέρι και με τα υπόλοιπα υλικά, ενώ στη συνέχεια τα χτυπάει για λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Αδειάζει τη ζύμη και γεμίζει μια ειδική φόρμα σιλικόνης. Πιέζει με τα χέρια για να δώσει το αντίστοιχο σχήμα της φόρμας. Ψήνει, αφαιρεί και αφήνει να κρυώσουν και να σφίξουν. Για το royal icing, βάζει στον κάδο του μίξερ ασπράδια και ζάχαρη άχνη και χτυπάει σε μέτρια ταχύτητα. Μόλις αρχίσει να δένει το μείγμα προσθέτει σε δόσεις χυμό λεμονιού, μεταφέρει σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, συνθέτει το σπίτι ενώνοντας τις άκρες του με το royal icing και σερβίρει με ζαχαρωτά και βρώσιμη χρυσόσκονη.

Στο τελευταίο επεισόδιο του 2019, αύριο Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ο Άκης Πετρετζίκης παρουσιάζει ένα υπέροχο μενού στο πνεύμα των ημερών.

Kitchen Lab 21 22.12.2019

Ποιο τραπέζι μπορεί να καυχιέται για το σύνολο της επιτυχίας του εάν δεν έχει μια δυνατή σαλάτα σαν την γιορτινή σαλάτα σε σφολιάτα. Απλώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας στον πάγκο εργασίας μας και περνάμε απαλά από πάνω έναν πλάστη για να ισιώσει καλά. Κόβουμε έναν κύκλο με τη βοήθεια ενός πιάτου. Μεταφέρουμε τη στρογγυλή σφολιάτα σε ταψί με λαδόκολλα, βάζουμε ελαιόλαδο, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, απλώνουμε κρόκο αραιωμένο με νερό και ψήνουμε. Στο μεταξύ, τη σφολιάτα που περισσεύει περιμετρικά την κόβουμε σε μικρά κομμάτια και απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, κρόκο με νερό και την ψήνουμε. Σε μπολ βάζουμε ρόκα, ξύσμα και χυμό από λάιμ, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε σκουμπρί σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές. Συνεχίζουμε τοποθετώντας τη σφολιάτα στην πιατέλα σερβιρίσματος και απλώνουμε στην επιφάνεια τυρί κρέμα πιέζοντας ελαφρά για να σπάσει η επιφάνειά της. Απλώνουμε ρόκα και προσθέτουμε το σκουμπρί, ντοματίνια, blue cheese, καρύδια, ελαιόλαδο, τα κομμάτια της σφολιάτας και σερβίρουμε.

Kitchen Lab 21 22.12.2019 1

Στη συνέχεια σερβίρουμε ένα ιδιαίτερο κυρίως πιάτο, μια πορκέτα, ένα κλασικό ιταλικό έδεσμα που αγαπούν οι καλύτεροι σεφ ανά τον κόσμο, και που το συνοδεύουμε με πατάτες baby. Απλώνουμε την πανσέτα στον πάγκο εργασίας μας με το δέρμα προς τα κάτω. Χαράζουμε το κρέας και το ανοίγουμε για να κάνουμε μια θήκη. Αλείφουμε μουστάρδα σε όλη την επιφάνεια της πανσέτας, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, δεντρολίβανο και φασκόμηλο ψιλοκομμένα, γραβιέρα και μορταδέλα και τυλίγουμε σε ρολό. Δένουμε με σπάγγο, απλώνουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τυλίγουμε με τη λαδόκολλα. Τυλίγουμε και με αλουμινόχαρτο και μεταφέρουμε σε ταψί με σχάρα. Ψήνουμε για 3 ώρες, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για επιπλέον 30-60 λεπτά. ηγανίζουμε πατάτες σε ηλιέλαιο μέχρι να πάρουν χρώμα, τις σερβίρουμε σε μπολ και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη, για να συνοδεύσουμε την πορκέτα.

Kitchen Lab 21 22.12.2019 2

Το must των γιορτών, ένα απίστευτα εντυπωσιακό κέικ, το κέικ Alaska, ένα πολύ γνωστό γλυκό σε ολόκληρο τον κόσμο ολοκληρώνει το μενού της ημέρας. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ βούτυρο, ζάχαρη, γαρίφαλο, κανέλα, βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε αβγά και αλάτι και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα. Σπάμε μελομακάρονα σε κομμάτια, τα βάζουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ με τρύπα και απλώνουμε το μείγμα. Ψήνουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Το γλυκό χρειάζεται και μαρέγκα, οπότε χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια και προσθέτουμε αλάτι και ζάχαρη σε δόσεις. Βάζουμε βανίλια και ζάχαρη άχνη και συνθέτουμε τοποθετώντας το παντεσπάνι στην πιατέλα σερβιρίσματος, βάζοντας από πάνω το κέικ και γεμίζοντας το κέντρο με πραλίνα φουντουκιού. Καλύπτουμε περιμετρικά με τη μαρέγκα, καίμε με το φλόγιστρο και σερβίρουμε.

Τελευταίες ειδήσεις