Τραγικός θάνατος 75χρονης του ΚΑΠΗ Καλλιθέας - Ο δεύτερος μέσα σε ένα μήνα - Πνίγηκε αβοήθητη στα καλοκαιρινά μπάνια του δήμου Καλλιθέας

Τραγικός θάνατος 75χρονης του ΚΑΠΗ Καλλιθέας - Ο δεύτερος μέσα σε ένα μήνα - Πνίγηκε αβοήθητη στα καλοκαιρινά μπάνια του δήμου Καλλιθέας
26 Ιουλ
2023

Ο κατάλογος των άδικων θανάτων στην Καλλιθέα δεν λέει να κλείσει...

H 75χρονη πνίγηκε στα καλοκαιρνά μπάνια των ΚΑΠΗ του δήμου Καλλιθέας την Τρίτη (25/7) στην παραλία της Βάρκιζας - Οι συνοδοί την αντιλήφθηκαν μόνο όταν την έβγαλαν από την θάλασσα λουόμενοι.

Είναι ο δεύτερος θάνατος ηλικιωμένης από τα ΚΑΠΗ του δήμου Καλλιθέας μέσα σε ένα μήνα.

του Μάνου Μεϊμαράκη


Η 75χρονη πνιγόταν αβοήθητη χωρίς να την αντιληφθεί κανείς από τους δύο συνοδούς της ομάδας των 35 ατόμων της εκδρομής. 

Την 75χρονη εντόπισαν λουόμενοι, την έβγαλαν από την θάλασσα, ενώ ένας νεαρός (πιθανότατα ναυαγοσώστης) ο οποίος γνώριζε Πρώτες Βοήθειες καθώς και μια ιατρός που βρισκόταν στην παραλία επιχείρησαν να την επαναφέρουν στην ζωή, αλλά είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς κανείς από τους συνοδούς δεν αντιλήφθηκε ότι η γυναίκα πνιγόταν. 

Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, δικυκλιστής διασώστης έφτασε στο σημείο προσφέροντας με την σειρά του Πρώτες Βοήθειες και εφαρμόζοντας ΚΑΡΠΑ αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο όπου εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατος της.

Από τις μαρτυρίες προκύπτει ότι ουδείς εκ των συνοδών των ηλικιωμένων του ΚΑΠΗ, δεν γνωρίζει βασικές Πρώτες Βοήθειες. Μάλιστα, στο συγκεριμένο πούλμαν βρισκόταν και η επικεφαλής των συνοδών των ΚΑΠΗ της Καλλιθέας η οποία δεν άντεξε ούτε να πλησιάσει, παρακολουθούσε από μακριά.

Ενώ, η κύρια συνοδός ήταν επίσης ταραγμένη και ανύσυχη αν φέρει ευθύνες για το συμβάν. 

Το πούλμαν με την άτυχη Μ.Σ. ξεκίνησε από την Καλλιθέα περίπου στις 17.00 με προορισμό παραλία της Βάρκιζας, φθάνοντας λίγο πριν τις 6 το απόγευμα και μετέφερε 35 άτομα ηλικίας από 53 έως 80 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στις εκδρομές στα καλοκαιρινά μπάνια του δήμου Καλλιθέας, στις αιτήσεις τους υπογράφουν υποχρεωτικά δήλωση ότι φέρουν ευθύνη για ότι τους συμβεί. 

Εν έτει 2023, είναι αδιανόητο και ταυτόχρονα εξοργιστικό συνοδοί ηλικιωμένων να μην γνωρίζουν Πρώτες Βοήθειες κυρίως δε όταν συνοδεύουν ομάδες ηλικιωμένων. Χωρίς υπερβολή, ο δήμος Καλλιθέας οφείλει να απαντήσει: Πως στέλνει εκδρομή στην θάλασσα 35 ηλικιωμένους χωρίς οι συνοδοί να πληρούν ορισμένα από τα βασικότερα κριτήρια, να γνωρίζουν να προσφέρουν Πρώτες Βοήθειες. 

Πριν από περίπου ενάμισυ μήνα σε άλλη εκδρομή ΚΑΠΗ του δήμου Καλλιθέας ηλικιωμένη γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο πέφτοντας από τις σκάλες κτιρίου.

Το kallitheaonline.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον δήμο Καλλιθέας, αλλά οι αρμόδιοι είναι άφαντοι. Τόσο ο πλέον αρμόδιος, αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, Γιώργος Καλαμπαλίκης, το ιδιαίτερο γραφείο του δημάρχου Καλλιθέας, όσο και το γραφείο Τύπου του δήμου Καλλιθέας παρά τις πολλαπλές προσπάθειες αρνούνται να επικοινωνήσουν και να παράσχουν οποιαδήποτε διευκρίνιση για το συμβάν. 

Τελευταίες ειδήσεις