Κάρναβος: «Το 1821 μας γεμίζει όλους ευθύνη. Να συνεχίσουμε έναν μεγάλο πολιτισμό και ένα μεγάλο έθνος».

Κάρναβος: «Το 1821 μας γεμίζει όλους ευθύνη. Να συνεχίσουμε έναν μεγάλο πολιτισμό και ένα μεγάλο έθνος».
26 Μαρ
2022

Με την παρέλαση της μαθητικής και σπουδάζουσας νεολαίας της πόλης, αντιστασιακών οργανώσεων, αθλητικών, εθνικοτοπικών συλλόγων και προσκόπων ολοκληρώθηκαν οι ερταστικές εκδηλώσεις στην Καλλιθέα για τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Στην πανηγυρική ομιλία του ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, εξήρε τον ρόλο της Φιλικής Εταιρίας, της Εκκλησίας και των χιλιάδων ανώνυμων και επώνυμων αγωνιστών του 1821 ενώ τόνισε την σημερινή ανάγκη οι Έλληνες να επιστρέψουν στις ρίζες τους.

«Τα έθνη προοδεύουν όταν οι βάσεις της παιδείας και του πολιτισμού είναι γερές. Και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για μια μάχη που χάνουμε στις μέρες μας. Την μάχη του πλούτου της γλώσσας μας, την μάχη του πολιτισμού» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καλλιθέας.

Ολόκληρη η ομιλία του δημάρχου Καλλιθέας για την 25η Μαρτίου 1821 έχει ως εξής:

«Σεβαστοί πατέρες της εκκλησίας, Κύριοι Βουλευτές, Εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, Αγαπητοί συνδημότες, Φίλες και φίλοι, Νέοι και νέες,

Έχουν περάσει 201 χρόνια από τότε που οι πρόγονοί μας προχώρησαν σε μια επανάσταση που έμελλε να αλλάξει τον ρου της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας. Το 1821 αποτελεί ένα ορόσημο.


25h2022 000
[IMAGE: Γιάννης Φωτεινιάς | Στιγμιότυπα από την μαθητική παρέλαση στην Καλλιθέα για την 25η Μαρτίου 1821 ]

Υπήρξε το γεγονός που σφράγισε και δρομολόγησε παγκόσμια την διαδικασία της εθνογένεσης.

Το 1821 αποτέλεσε την συνέχεια της αμερικανικής και της γαλλικής επανάστασης και σφράγισε την μετάβαση από τα κράτη αυτοκρατορίες στα εθνικά κράτη.

Μετά το 1821 η έννοια του έθνους- κράτους γίνεται πλέον, όχι μόνο αίτημα νεωτερικότητας αλλά και καθολικό αίτημα των λαών αλλά και μέρους των ελίτ.

Πόση σημασία έχει αυτό για τον σύγχρονο άνθρωπο; Τεράστια!
Τείνουμε να εστιάζουμε στα δεινά που φέρουν οι άφρονες εθνικισμοί όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα εθνικά κράτη είναι αυτά που διασφαλίζουν μια λειτουργική δημοκρατία και ένα πλαίσιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γιατί μέσα στο εθνικό πλαίσιο υπάρχει ταύτιση και ενότητα των πολιτών σε ένα κοινό σκοπό και σε ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς και προφανώς σε κοινές αξίες.

25h2022 001
[IMAGE: Γιάννης Φωτεινιάς | Στιγμιότυπα από την μαθητική παρέλαση στην Καλλιθέα για την 25η Μαρτίου 1821 ]

Υπάρχει η ελάχιστη αυτή ενότητα που μόνο μέσα σε αυτήν μπορεί να λειτουργήσει μια δημοκρατία. Δεν είναι άλλωστε, τυχαίο ότι η γέννηση των εθνικών κρατών την περίοδο της ελληνικής επανάστασης ήταν ταυτισμένη με το αίτημα για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ελληνική επανάσταση μάλιστα δεν έθεσε μόνο το πρότυπο κρατικής δομής μέσα από ένα έθνος.

Έθεσε και το πρότυπο δημοκρατικής οργάνωσης με ένα Σύνταγμα, το Σύνταγμα της Επιδαύρου, που ήταν το πιο προοδευτικό της εποχής του αλλά και επίσης επίκαιρο και σήμερα.

Πρέπει να είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες. Για πολλούς λόγους, που όλοι μας γνωρίζουμε. Ίσως όμως, ο πιο σημαντικός, είναι ότι αυτός ο λαός, σε αυτά τα χώματα, γέννησε την έννοια της πατρίδας πριν από 2500 χρόνια με όρους πολιτισμού και δημοκρατίας και ο ίδιος λαός στήριξε την έννοια της σύγχρονης πατρίδας σε όλο το κόσμο μέσα από την δική του Επανάσταση.

25h2022 002
[IMAGE: Γιάννης Φωτεινιάς | Στιγμιότυπα από την μαθητική παρέλαση στην Καλλιθέα για την 25η Μαρτίου 1821 ]

Όμως, αυτή η μέρα δεν προσφέρεται μόνο για πανηγυρισμούς. Οφείλει να είναι και μια μέρα σκέψης και εθνικής αυτοκριτικής. Οι πρόγονοι μας πέτυχαν κάτι τεράστιο. Νίκησαν στις μάχες μια τεράστια αυτοκρατορία αλλά νίκησαν και στην παγκόσμια μάχη των ιδεών, την έννοια της αυτοκρατορίας. Και το πέτυχαν, ενάντια στους παγκόσμιους συσχετισμούς. Το έκαναν γιατί δούλεψαν σκληρά, γιατί προετοιμάστηκαν για χρόνια.

Πρώτα όμως υπήρξε η ιδεολογική, εκπαιδευτική επανάσταση.
Της ελληνικής επανάστασης προηγήθηκε μια άλλη τεράστια πνευματική επανάσταση, ο νεοελληνικός διαφωτισμός. Ο ελληνισμός της διασποράς αλλά και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έδωσε διανοητές παγκόσμιας εμβέλειας όπως ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Ρήγας Φεραίος, ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Ανώνυμος ο ´Ελλην, ο Δημήτριος Καταρτζής, ο Ιώσηπος Μοισιόδακας, ο Αθανάσιος Ψαλλίδας και άλλοι. Όλοι τους μίλησαν για ένα νέο πλαίσιο αξιών.

Το όραμα του Ρήγα για ομόσπονδα Βαλκάνια, η πίστη του Ανώνυμου Έλληνα για το κράτος δικαίου, ο κοινός αγώνας για δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, παιδεία, όλα συνετέλεσαν σε μια πνευματική επανάσταση πολύ πριν τα χρόνια του αγώνα. Αυτό πρέπει να γίνει μάθημα.

Τα έθνη προοδεύουν όταν οι βάσεις της παιδείας και του πολιτισμού είναι γερές. Και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για μια μάχη που χάνουμε στις μέρες μας.

Την μάχη του πλούτου της γλώσσας μας, την μάχη του πολιτισμού, την μάχη της βιβλιανάγνωσης, την μάχη των αξιών στην κοινωνία μας.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, ούτε εμείς, ούτε η ελληνική πολιτεία ότι φορείς παιδείας και πολιτισμού δεν είναι μόνο το ελληνικό σχολείο αλλά είναι και το επίπεδο της ελληνικής τηλεόρασης, είναι το επίπεδο του Τύπου, είναι το επίπεδο του πολιτικού λόγου, είναι ο αριθμός των βιβλιοπωλείων, είναι το επίπεδο της κοινωνικής μας ευαισθησίας.

Ο νεοελληνικός διαφωτισμός που προετοίμασε την ελληνική επανάσταση δεν είχε υπουργείο παιδείας, δεν είχε κρατική στήριξη, δεν είχε τηλεοπτικά κανάλια, δεν είχε social media.

Είχε μόνο την αγάπη, το πάθος, την κοινότητα, την πίστη σε υψηλά αξίες.
Και πέτυχε ένα θαύμα. Ας μας γίνει μάθημα για το μέλλον μας. Γιατί το μέλλον του ελληνισμού είναι η ελληνική παιδεία. Αν την χάσουμε, χάνεται και η Ελλάδα.

25h2022 003
[IMAGE: Γιάννης Φωτεινιάς | Η δημοτική Φιλαρμονική του δήμου Καλλιθέας δεν λείπει ποτέ από τους εορτασμούς για την 25η Μαρτίου]

Όπως μάθημα για το μέλλον μας οφείλει να γίνει η οργάνωση και ενότητα που πέτυχε μια μυστική οργάνωση, η Φιλική Εταιρεία. Ήταν αυτή η κρυφή δομή που προετοίμασε, που οργάνωσε, που εμψύχωσε και που τελικά έδωσε την πρώτη ώθηση. Δεν θα είχαμε επανάσταση, αν δεν είχαμε την Φιλική Εταιρεία.
Και νομίζω ότι, αν το έθνος μας θέλει να βαδίσει στο μέλλον, οφείλει να αποκτήσει αυτήν την συστημική ενότητα, ομοψυχία, συντονισμό, εθνικό σχεδιασμό, πέρα από κόμματα και ιδεολογικές διαφορές.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό κέντρο μέσα από τις δεδομένες δημοκρατικές διαδικασίες, χρειάζεται σχέδιο σε βάθος χρόνου, χρειάζεται όραμα.
Τεράστιο ρόλο στην ενότητα μας έπαιξε και η εκκλησία μας. Αυτή υπήρξε το πνευματικό ανάχωμα στα 400 χρόνια σκλαβιάς. Και αυτή έδωσε πολύτιμες δυνάμεις και αυτοθυσία στα χρόνια του αγώνα.

Δεν πρέπει λοιπόν ποτέ να ξεχνάμε ποιά είναι τα θεμέλια της εθνικής μας ενότητας και οφείλουμε να τα τιμούμε. Εκπαιδευτική και οργανωτική προπαρασκευή, όραμα και σχέδιο, εθνική ενότητα υπήρξαν αυτά τα στοιχεία που έδωσαν την νίκη στον αγώνα.

Και βέβαια η αυτοθυσία του απλού αγωνιστή, του επωνύμου και ανώνυμου που δεν ζύγισε ούτε το προσωπικό του συμφέρον ούτε την ίδια του την ζωή. Ήταν η υπέρβαση του ατομικού μπροστά στο συλλογικό καλό αυτό που όπλισε τους αγωνιστές μας. Αυτή ακριβώς η αρετή χτίστηκε στην αρχαία Ελλάδα και μας δόθηκε ως κληρονομιά σε εμάς.


25h2022 004
[IMAGE: Γιάννης Φωτεινιάς | Στιγμιότυπα από την μαθητική παρέλαση στην Καλλιθέα για την 25η Μαρτίου 1821 ]

Αγαπητοί μου δημότες, σήμερα είναι μια πολύ μεγάλη γιορτή για όλους μας. Μια μεγάλη γιορτή για τον ελληνισμό. Αλλά και μια μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα. Τιμάμε, σήμερα, τους χιλιάδες των ηρώων μας. Αυτοί πρόταξαν το καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα. Και έδωσαν τις ζωές τους, προτάσσοντας με τόσο εμφατικό τρόπο το δημόσιο έναντι του ιδιωτικού. Αυτοί βάδισαν ακόμη και ενάντια στα ισχυρά ιδεολογικά, πολιτικά και στρατιωτικά ρεύματα της εποχής. Αυτοί ήταν οι ήρωες της πατρίδας μας. Τέτοιους ήρωες τους χρειαζόμαστε πάντα. Και ιδιαίτερα τώρα στις σημερινές συγκυρίες.

Πολύ περισσότερο χρειαζόμαστε το πνεύμα εκείνων των ημερών. Ότι πρώτα είναι το πατριωτικό καθήκον, πρώτα πρέπει να αγαπάμε την πατρίδα και να νοιαζόμαστε για αυτήν. Και η πατρίδα δεν μας έχει ανάγκη μόνο στον πόλεμο. Μας έχει ανάγκη κάθε μέρα. Στον αγώνα για δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και για αντίσταση. Στον αγώνα για μια ανθρωπιστική παιδεία, πολιτισμό και κοινωνία αξιών.

Η μικρή Ελλάδα συνέχισε να εμπνέει την οικουμένη και συνέχισε να επηρεάζει καθοριστικά τις παγκόσμιες εξελίξεις. Η επανάσταση του 21 δεν άλλαξε μόνο την πατρίδα μας. Άλλαξε και ολόκληρο το κόσμο. Το 21 λοιπόν πρέπει να μας γεμίζει και ας γεμίζει όλους ευθύνη. Κάθε έναν μας χωριστά και όλους μαζί. Να συνεχίσουμε έναν μεγάλο πολιτισμό και ένα μεγάλο έθνος. Που εξακολουθεί να δίνει φως στην οικουμένη. Και μας δίνει έμπνευση. Να ξεπερνάμε του εαυτό μας, να γινόμαστε καλύτεροι. Πρώτα για την πατρίδα και μετά για τους ίδιους.

Ζήτω το 1821. Ζήτω η Ελλάδα!»

Τελευταίες ειδήσεις