Γερμανός τουρίστας επέστρεψε στη ζωή – Συγκλονιστική μάχη διάσωσης από 15 ανθρώπους

Γερμανός τουρίστας επέστρεψε στη ζωή – Συγκλονιστική μάχη διάσωσης από 15 ανθρώπους
26 Ιουν
2019

Ώρα 10:00 το πρωί. Ένας 64χρονος Γερμανός τουρίστας σωριάζεται στο έδαφος στο ξενοδοχείο όπου διαμένει.

Ειδοποιείται το ΕΚΑΒ με το μοναδικό ασθενοφόρο να βρίσκεται σε απόσταση 15-20 χιλιομέτρων μακριά, σε ένα περιβάλλον με έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση και κακό οδικό δίκτυο.

Το πλήρωμα του ασθενοφόρου γνωρίζει ότι στο Πολύχρονο Χαλκιδικής βρίσκεται μια ομάδα 15 πολιτών όλοι τους πιστοποιημένοι ανανήπτες, ειδικά εκπαιδευμένοι στην αντιμετώπιση καρδιακών ανακοπών και έχουν μαζί τους απινιδωτή.

Ο Αναστάσης Στεφανάκης, διασώστης του ΕΚΑΒ και Πρόεδρος του ανθρωπιστικού Οργανισμού “Κids Save Lives – Τα παδιά σώζουν ζωές” τηλεφωνεί στην ομάδα και τους ζητά να ανταποκριθούν σε πιθανή καρδιακή ανακοπή μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος ενώ τα δευτερόλεπτα κυλούν σε βάρος του άτυχου τουρίστα.

Σταμάτησε η καρδιά του
Πράγματι σε λιγότερο από τρία λεπτά δίπλα στον 64χρονο Γερμανό τουρίστα σπεύδουν τρεις πολίτες της περιοχής με τον απινιδωτή, η Αλεξάνδρα Ντότσιου, η Γιώργος Δασκαλόπουλος και ο Αθανάσιος Αδάμ. Εκτιμούν την κατάσταση του 64χρονου και διαπιστώνουν ότι έχει σταματήσει η καρδιά του.

polyxrono 002

Αμέσως κάνουν όλα όσα γνωρίζουν, εφαρμόζουν καρδιοπνευομονική αναζωογόννηση, χορηγούν δύο απινιδώσεις με τον απινιδωτή της κοινότητας, ενώ το ασθενοφόρο κάνει τα αδύνατα δυνατά να φθάσει στο σημείο και τα καταφέρνει σε περίπου 8-10 λεπτά.

Στο σημείο καταφθάνουν συνεχώς πολίτες-μέλη από την υπόλοιπη διασωστική ομάδα του Πολύχρονου οι οποίοι μπαίνουν στη μάχη για την διάσωση του Γερμανού τουρίστα. Έχουν κερδίσει την πρώτη μεγάλη μάχη και παραδίδουν τον άτυχο Γερμανό στους διασώστες του ΕΚΑΒ έχοντας καταφέρει να κρατήσουν τον εγκέφαλο του ζωντανό.

Μάχη μεταξύ ζωής και θανάτου
Το πλήρωμα του ΕΚΑΒ έχει φθάσει και αρχίζει πλέον εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής με καρδιοπνευμονική αναζωογόννηση και απινιδώσεις. Και όλοι μαζί, οι διασώστες του ΕΚΑΒ και οι πολίτες-διασώστες δίνουν κυριολεκτικά μια συγκλονιστική μάχη να επαναφέρουν στην ζωή τον 64χρονο.

Μετά απο 12 απινιδωσεις και 40 λεπτά αναζωογόνησης, το θύμα αποκτάει σφυγμό και δική του αναπνοή, έχει επιστρέψει στη ζωή. Ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί γύρω ξεσπά σε κλάμματα και χειροκροτήματα.

Το πλήρωμα του ΕΚΑΒ με την βοήθεια πολλών εκπαιδευμένων πολιτών που έχουν πλέον καταφτάσει, παραλαμβάνει τον ασθενή για το Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας

Κατά τη διακομιδή η καρδιά του 64χρονου τουρίστα σταματάει ξανά. Το ασθενοφόρο ακινητοποιείται. Οι διασώστες αρχίζουν εκ νέου καρδιοπνευμονική αναζωογόννηση και μετά από μία απινιδωση ο 64χρονος επιστρέφει εκ νέου στη ζωή.

Στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας οι ιατροί σταθεροποιούν τον ασθενή και το ασθενοφόρο ξεκινάει για το νοσοκομείο Πολυγύρου, ενημερώνοντας για αναμονή της ομάδας αναζωογόνησης και της αναισθησιολόγου.

Στο νοσοκομείο Πολύγυρου η αναισθησιολογος διασωληνώνει τον ασθενή, παραγγέλνει εξετάσεις παρουσία καρδιολόγου και νοσηλευτριών και ο καθένας κάνει αυτό που χρειάζεται.

Το ασθενοφόρο αποχωρεί από το Νοσοκομείο. Τα οξυγόνα έχουν σχεδόν αδειάσει, οι αναρροφήσεις έχουν γεμίσει, τα φάρμακα έχουν ελλείψεις, η μπαταρία του μόνιτορ σχεδόν άδεια, τα υλικά όλα στο πάτωμα.....

Ο Αναστάσης, ο Πέτρος και η Τζέτα, το πλήρωμα του ασθενοφόρου, όμως είναι ευτυχισμένοι, γιατί παρέδωσαν έναν ολοζώντανο άνθρωπο. Το πρώτο τους τηλεφώνημα απευθύνεται στους εκπαιδευμένους πολίτες του Πολυχρόνου που είχαν αγωνία. “Συγχαρητήρια, τα καταφέραμε. Είστε οι ήρωες μας”.

polyxrono 003

Τώρα, ο 64χρονος Γερμανός, κ. Kaas βρίσκεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα αποσωληνωθεί. Στο πλευρό του παραμένει συνεχώς η σύζυγος του η οποία όταν είδε ότι ο άνδρας της της επέστρεψε στη ζωή ξέσπασε σε λυγμούς ευχαριστώντας όλους όσους έδωσαν τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Ο 64χρονος τουρίστας είναι το 17ο θύμα καρδιακής ανακοπής που επιστρέφει στη ζωή τα τελευταία 3 χρόνια, με την συμμετοχή απλών εκπαιδευμένων πολιτών.

Πολίτες-διασώστες-Ήρωες
Η πρώτη ομάδα των τριών πολιτών που βρέθηκαν στο σημείο, πριν από δύο χρόνια αντιμετώπισαν επιτυχώς ακόμα ένα περιστατικό καταφέρνοντας να επαναφέρουν στην ζωή τότε στην ίδια περιοχή έναν 64χρονο Σέρβο τουρίστα. Μάλιστα, ο απινιδωτής που υπάρχει στην περιοχή είναι δωρεά της οικογένειας ενός από τους πολίτες-διασώστες για την κοινότητα του Πολύχρονου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την συγκεκριμένη ημέρα για την ευρύτερη περιοχή υπήρχε μόνο ένα ασθενοφόρο και μόνο για την πρωινή βάρδια. Η απόφαση του πληρώματος του ΕΚΑΒ να ειδοποιήσει τους πολίτες διαδώστες ήταν που έκρινε την ζωή του Γερμανού τουρίστα.

Μάνος Μεϊμαράκης

Τελευταίες ειδήσεις