Σπάμε τη βιτρίνα της μεγάλης κομπίνας - Όλα δείχνουν μεγαλειώδη απάτη σε βάρος του δήμου Καλλιθέας

Σπάμε τη βιτρίνα της μεγάλης κομπίνας - Όλα δείχνουν μεγαλειώδη απάτη σε βάρος του δήμου Καλλιθέας
18 Σεπ
2015

 

Κατέρρευσε η σκευωρία επάνω στην οποία στήθηκε ολόκληρος ο αστικός μύθος στην Καλλιθέα περί «ναυταθλητικής μαρίνας», με ζημιά που φαίνεται να ξεπερνά τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα ανείσπρακτα τέλη ελλιμενισμού από το 2009, το φέσι του 1.500.000 ευρώ σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και ύδατος που άφησαν πίσω τους οι χρήστες της μαρίνας και τα διαφυγόντα κέρδη για τον δήμο Καλλιθέας, η ζημιά όπως υπολογίζουν στελέχη στην διοίκηση του δήμου, ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Μάνος Μεϊμαράκης

Στο έγγραφο που αποκαλύπτουμε σήμερα με ημερομηνία 17/9/2015, το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, βεβαιώνει ότι η μαρίνα της Καλλιθέας είναι τουριστική μαρίνα και όχι «ναυταθλητική». Το έγγραφο αυτό είναι απάντηση σε έγγραφο αίτημα του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος προς το Υπουργείο, με το οποίο ζητά την άδεια να εφαρμόσει τον Γενικό Κανονισμό Τουριστικών Λιμένων.
Δηλαδή, να μπουκάρει στη μαρίνα της Καλλιθέας και να προβεί σε σειρά ενεργειών ώστε να αντιμετωπισθούν οι παραβάσεις που έχουν καταγγελθεί για αυθαίρετο ελλιμενισμό, εργασίας μεγάλης κλίμακας, κ.α.

Στο έγγραφο αναφέρεται ρητώς ότι η μαρίνα της Καλλιθέας εντάσσεται στους τουριστικούς λιμένες.-

Με αυτό το έγγραφο, καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί ότι είναι ναυταθλητική μαρίνα στην οποία μάλιστα δεν ισχύει κανένας νόμος, παρα μόνο οι νόμοι όσων την εκμεταλλεύονται σε βάρος του δήμου. 

apanthsh-ypourgeiou-touristikh-marina-001-this


apanthsh-ypourgeiou-touristikh-marina-002-this

Μεταξύ των ενεργειών που προβλέπει η σχετική νομοθεσία είναι η καταγραφή όλων των σκαφών και τα στοιχεία των κατόχων τους, να απομακρυνθούν όλα τα σκάφη που ελλιμενίζονται αυθαίρετα (περίπου 370), η επιβολή σχετικών προστίμων, κ.α.

Είναι η πρώτη φορά που το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος εφορμά για να σπάσει το άβατο της μαρίνας της Καλλιθέας, τις εξελίξεις παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ την υπόθεση ερευνά και η Δικαιοσύνη.

Κατέρρευσε ο μύθος
Πίσω από την έννοια «ναυταθλητική μαρίνα» σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του το
kallitheaonline, στήθηκε μια επιχείρηση παραπληροφόρησης του λαού της Καλλιθέας, του δημοτικού συμβουλίου, ενδεχομένως και αρμοδίων υπηρεσιών, αλλά και εκατοντάδων σκαφούχων και μέσω της οποίας διευκολύνθηκε και με δόλο, η αλλαγή κατεύθυνσης εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου Καλλιθέας προς διάφορα άλλα σημεία. 

Ακόμα και σήμερα, ύστερα από εκατοντάδες εξώδικα του δήμου Καλλιθέας προς χρήστες της μαρίνας να συμμορφωθούν με την έννομη τάξη, να συνάψουν τις συμβάσεις ελλιμενισμού, και να περάσουν από τα ταμείο του δήμου να πληρώσουν για τον ελλιμενισμό τους, πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε χώρους της μαρίνας καλούν τους χρήστες αυτής να μην ανταποκριθούν στα αιτήματα του δήμου… καθώς όπως υποστηρίζουν η παρουσία του δήμου Καλλιθέας στην μαρίνα της πόλης είναι παράνομη… Και ζητούν η πληρωμή των τελών ελλιμενισμού να εξακολουθήσει να γίνεται σε αυτούς και όχι στον δήμο.

Σύμφωνα με έγγραφα που διαθέτει το
kallitheaonline, η είσπραξη των τελών ελλιμενισμού (υπολογίζονται σε 1.000.000 ευρώ ετησίως) γίνεται με την μορφή «συνδρομών». «Συνδρομές» όμως οι οποίες δεν είναι ίδιες για όλους τους χρήστες της μαρίνας, αλλά κυμαίνονται αναλόγως του μήκους των σκαφών τους. Σε άλλες περιπτώσεις παρουσιάζονται ως «γενικά έσοδα». Σε άλλες περιπτώσεις πάλι η είσπραξη γίνεται χωρίς παραστατικά, κυρίως από σκαφούχους που ελλιμενίζονται στη μαρίνα για μικρό χρονικό διάστημα. Άλλωστε, υπάρχει καταγεγραμμένη με νόμιμο τρόπο, κυνική ομολογία εκπροσώπου φορέα ναυταθλητών ότι οι σκαφούχοι πληρώνουν τέλη ελλιμενισμού σε ομίλους. 

Τοπικής διαπλοκής το ανάγνωσμα…
Γίνεται δηλαδή, πραγματική οικονομική εκμετάλλευση από ανθρώπους που δεν έχουν κανένα δικαίωμα εκμετάλλευσης του καλύτερου φιλέτου της Καλλιθέας, μιας πλουτοπαραγωγικής πηγής του δημοσίου, που ανήκει στον δήμο Καλλιθέας και στο Ελληνικό Δημόσιο. Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα χρόνια στη μαρίνα της Καλλιθέας λειτουργούσαν παράνομα, όχι μόνο χωρίς την απαραίτητη άδεια λειτουργίας αλλά και κάνοντας κατάληψη σε χώρους που δεν τους έχει παραχωρηθεί, δύο εστιατόρια, τα οποία επί σειρά ετών έκαναν χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και δεν κατέβαλλαν ποτέ δημοτικά τέλη. Τα δύο αυτά εστιατόρια σφραγίσθηκαν προ διμήνου με απόφαση της σημερινής διοίκησης του δήμου Καλλιθέας, το ένα όμως προ ημερών ύστερα από επίσκεψη κλιμακίου της Περιφέρειας βρέθηκε να λειτουργεί και ειδοποιήθηκε η Αστυνομία.

Επιπλέον, το
kallitheaonline έχει στην διάθεση του μαρτυρίες, μεταξύ των οποίων γίνεται αναφορά ακόμα και για δωροδοκία εργαζομένων του δήμου Καλλιθέας στην μαρίνα της Καλλιθέας. Πολύ χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι η ταρίφα, για να κάνει τα στραβά μάτια αρμόδιος υπάλληλος του γραφείου διαχείρισης της μαρίνας, ήταν 1.500 ευρώ. Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες τις οποίες επιβεβαιώνουν και υψηλά ιστάμενα στελέχη της προηγούμενης διοίκησης του δήμου, πολιτικό πρόσωπο χρηματοδοτούνταν αδρά για διάφορες πολιτικές του δραστηριότητες στην περιοχή, από πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Οι τοποθετήσεις του για την υπόθεση στα δημοτικά συμβούλια σχολιάζονται ποικιλοτρόπως από τους συναδέλφους του δημοτικούς συμβούλους... 

Στα ντεσού ανήκει και η περίπτωση αντιδημάρχου της προηγούμενης διοίκησης ο οποίος ελλιμενίζει το σκάφος του επί σειρά ετών στη τουριστική μαρίνα της Καλλιθέας, σύμφωνα με τις φήμες πληρώνει κι αυτός «συνδρομή» στον όμιλο του αντί για τέλη ελλιμενισμού στον δήμο Καλλιθέας, και κάνει κανονικά χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για το σκάφος του, και μάλιστα με καλώδιο το οποίο συνδέεται μόνο γι’ αυτόν στο πίνακα διανομής ρεύματος. Ενδεχομένως, να είχε παρασυρθεί κι εκείνος από τα παραμύθια περί ναυταθλητικής μαρίνας και να μη γνώριζε αν πρέπει να πληρώνει για τον ελλιμενισμό του σκάφους του στον δήμο και όχι στους ιδιώτες… Απο σήμερα όμως γνωρίζει, μόνο στον δήμο η πληρωμή των τελών ελλιμενισμού. 

Πάντως, πρέπει να ελεγχθούν και οι λίστες με τα σκάφη που παρουσίαζαν στον δήμο Καλλιθέας οι φορείς που δραστηριοποιούνται στη μαρίνα. Αρκετά σκάφη συνδέονται με
offshore εταιρίες πίσω από τις οποίες ενδεχομένως να βρεθούν πολιτικά πρόσωπα ακόμα και της κεντρικής πολιτικής σκηνής της χώρας. Από την άλλη, πρέπει να ελεγχθούν ώστε ο δήμος Καλλιθέας να διεκδικήσει τα διαφυγόντα έσοδα.

Κάρναβος: «Τσούζει η νομιμότητα»
Βέβαια, ούτε οι στοχευμένες επιθέσεις σε βάρος του δημάρχου Καλλιθέας έλειψαν από μερίδα του Τοπικού Τύπου, όσο ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, επαναλάμβανε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ότι σε αυτή την υπόθεση όχι μόνο δεν πρόκειται να υποχωρήσει, αλλά και θα κάνει το παν ώστε στη τουριστική μαρίνα της Καλλιθέας να επιβληθεί η νομιμότητα. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα του στο δημοτικό συμβούλιο: «Τσούζει η νομιμότητα. Είχαν συνηθίσει να μην τους ελέγχει κανείς τόσα χρόνια».
Υπενθυμίζεται και η προτροπή του δημάρχου Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβου, με ανοιχτά μικρόφωνα στο δημοτικό συβούλιο προς ορισμένα στελέχη της προηγούμενης διοίκησης του δήμου, να επιλέξουν με ποιόν είναι… «με τον λαό ή με τα συμφέροντα»…


Αμείλικτα ερωτήματα γα την προηγούμενη διοίκηση

Πέρα από τις πράξεις και τις παραλείψεις τους στην υπόθεση που παραδέχονται
off the record στελέχη της προηγούμενης διοίκησης του δήμου Καλλιθέας, έχουν εγερθεί πολύ σοβαρά ερωτηματικά σε ότι αφορά τρία κύρια ζητήματα, ερωτήματα τα οποία δεν έχουν απαντηθεί..

 Το πρώτο αφορά την μη είσπραξη τελών ελλιμενισμού από το 2013, έτος στο οποίο άλλαξε η νομοθεσία και δεν χρειάζονταν σχετικές εγκρίσεις από αρμόδια υπουργεία. Η ζημιά για τον δήμο από το 2013 φαίνεται ότι αγγίζει τα 2.000.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στην Εισαγγελία Αθηνών με παραγγελία της Εισαγγελέως Διαφθοράς, έχει ανοίξει δικογραφία και ερευνά αν έχουν τελεσθεί τα αδικήματα παράβασης καθήκοντος και απιστίας σε βαθμό κακουργήματος.

Το δεύτερο αφορά την παράλειψη(;) της προηγούμενης διοίκησης του δήμου Καλλιθέας να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο, για την αλληλογραφία που άνοιξε το 2012 μεταξύ της Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου και του δήμου Καλλιθέας. Στην αλληλογραφία αυτή διαπιστώνεται σειρά παραβάσεων του δήμου Καλλιθέας στη μαρίνα, η οφειλή του δήμου  από τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος και ύδατος των σκαφάτων, (ποσό που σήμερα έχει ξεπεράσει το 1.500.000 ευρώ), αλλά και πολύ αυστηρές προειδοποιήσεις της ΕΤΑΔ για άρση της παραχώρησης, σε περίπτωση που ο δήμος Καλλιθέας δεν συμμορφωθεί με τους όρους του συμφωνητικού παραχώρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, η ΕΤΑΔ θα προβεί σε αγωγή σε βάρος του δήμου Καλλιθέας, για την είσπραξη του 1.500.000 ευρώ.
Όταν ο σημερινός δήμαρχος Καλλιθέας αποκάλυψε την αλληλογραφία αυτή στο δημοτικό συμβούλιο, δέχθηκε σειρά τηλεφωνημάτων από τον προηγούμενο δήμαρχο, κ. Ασκούνη. Σύμφωνα με συνεργάτες του νυν δημάρχου, σε μια από αυτές το κλίμα ήταν αρκετά έντονο και ο κ. Κάρναβος φέρεται να είπε: «Κώστα, η υπόθεση είναι στην Δικαιοσύνη, δεν θα την πληρώσω εγώ που για πεπραγμένα της δικής σας διοίκησης».

Το τρίτο αφορά το πώς ανέχθηκε η προηγούμενη διοίκηση του δήμου, όταν σε άλλες περιπτώσεις εξαπέλυε σχεδόν ανθρωποκυνηγητό στην πόλη,  την παράνομη λειτουργία των δύο ταβερνείων που εμφανίζονταν ως εντευκτήρια ναυταθλητικών ομίλων και τα οποία λειτουργούσαν όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο χωρίς τις σχετικές άδειες, αλλά και να έχουν παραχωρηθεί σε τρίτους. Μάλιστα, υπάρχει ένα έγγραφο το οποίο ο ιδιοκτήτης του ενός ταβερνείου επικαλείται ως «έγκριση άδειας λειτουργίας» για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Έγγραφο όμως το οποίο παράγοντες του δήμου Καλλιθέας χαρακτηρίζουν πλαστό.

Πάντως, στελέχη της προηγούμενης διοίκησης του δήμου δηλώνουν ότι δεν γνώριζαν σχεδόν τίποτα από όλα αυτά που αναδεικνύει το
kallitheaonline από πέρυσι τον Άυγουστο, αλλά και όσα άλλα βγαίνουν στο φως από τη σημερινή διοίκηση του δήμου στα δημοτικά συμβούλια. Ζητούν δε όχι μόνο να λάμψει η αλήθεια, αλλά και να κινηθεί γρήγορα ο δήμος Καλλιθέας προς την κατεύθυνση είσπραξης αναδρομικά όλων των εσόδων που διέφυγαν από τη μαρίνα τα προηγούμενα χρόνια και να αξιοποιηθεί η περιοχή προς όφελος του δήμου.
Η υπόθεση της μαρίνας απασχολεί όλα σχεδόν τα δημοτικά συμβούλια της πόλης τον τελευταίο χρόνο με αποκαλύψεις και πύρινες δηλώσεις από όλες σχεδόν τις δημοτικές παρατάξεις.

Το
nonpaperτης Νομικής Υπηρεσίας του δήμου
Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, στο οποίο περιγράφεται γιατί δεν εισπράχθηκαν από το 2009 τα τέλη ελλιμενισμού, σε ότι αφορά τα έτη από το 2012 μέχρι και το 2015, αφήνει να εννοηθεί ότι αυτά θα έπρεπε να εισπράττονται κανονικά, και μόνο από τον δήμο από το 2013. Αν η Νομική Υπηρεσία του δήμου είχε την υποχρέωση να ενημερώσει την προηγούμενη διοίκηση για την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας και το 2012 και το 2013 και δεν το έκανε, είναι κάτι που οφείλει να αποδειχθεί. Αλλά αν ενημέρωσε, οφείλει επίσης να αποδειχθεί ότι ενημέρωσε.

Προς στιγμήν, ο ισχυρισμός που κυκλοφορεί ότι η μαρίνα είναι «ναυταθλητική» έχει καταρριφθεί. Έχει καταρριφθεί ήδη από το 2013 ότι για την είσπραξη των λιμενιάτικων δεν απαιτείται έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο. Αλλά δεν έχει και καμία νομική από το 2012, το επιχείρημα ότι η είσπραξη των τελών ελλιμενισμού τελεί υπό άμεση συνάρτηση με την έγκριση ειδικού κανονισμού λειτουργίας της μαρίνας.
Επίσης, δεν ισχύει ούτε ο ισχυρισμός ότι δεν έχει παραδοθεί η μαρίνα στον δήμο Καλλιθέας και ως εκ τούτου δεν υπήρχε η δυνατότητα να παρέμβει ο δήμος Καλλιθέας και να διώξει από μέσα τους πειρατές. Είναι τουριστική η μαρίνα και είναι απλό και σαφές ότι η Λιμενική Αστυνομία έχει πλήρη δικαιοδοσία σε αυτήν. Και η είσπραξη των τελών ελλιμενισμού δεν αφορά καν τον κανονισμό λειτουργίας από το 2012, ούτε καν το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής.

ΣΧΟΛΙΟ
Θα μπορούσαμε να είχαμε τσουβαλιάσει για την υπόθεση αυτή, μιας και η υπόθεση προσφέρεται για πολύ σκανδαλολογία, πολύ κόσμο από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου. Μέχρι τώρα χειρισθήκαμε πολύ προσεκτικά την υπόθεση αυτή. Άλλωστε το στάδιο της προδικασίας, δηλαδή όταν μια υπόθεση βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση στην προκαταρτική έρευνα ή στην προανάκριση, υπάρχει για να προστατεύει τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους.
Απεναντίας δεχθήκαμε σωρεία επιθέσεων διαφόρων ειδών από διάφορους κύκλους στην πόλη. Θα αφήσουμε τον κόσμο της πόλης να κρίνει αν υπηρετούμε τα συμφέροντα του λαού και του δήμου ή αν είμαστε «λασπολόγοι»… Από αυτήν την υπόθεση στον δήμο Καλλιθέας θα γυρίσουν πολλά λεφτά που χάθηκαν, και θα αφιερωθούν στην πόλη. Αυτό είναι το ζητούμενο, να γυρίσουν τα χρήματα αυτά στον δήμο. Κι αν δεν γυρίσουνε με το καλό… θα γυρίσουνε με το ζόρι, είχε πει στέλεχος της κυβέρνησης πριν από μερικούς μήνες…
Στην υπόθεση αυτή τώρα, ο Ανακριτής ή θα την παραπέμψει κατευθείαν στο ακροατήριο με κατηγορουμένους ή στην προανάκριση θα στοιχειοθετήσει κατηγορητήριο. Δεν μπορεί να πάει στο αρχείο η υπόθεση αυτή γιατί και η ζημιά σε βάρος του δήμου είναι πολύ μεγάλη και υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία ότι η ζημιά αυτή πράγματι έγινε και τα δόλια μέσα έχουν αποδειχθεί. Παρόλο που διάφοροι κύκλοι στην πόλη φημολογούν ότι θα πάει στο αρχείο διότι ο ένας από τους εισαγγελείς που συμμετέχει στην δικαστική έρευνα παρκάρει το σκάφος του στη μαρίνα κι είναι δικός τους… 

Τελευταίες ειδήσεις