Μπάτε σκύλοι αλέστε... Γελάει ο κόσμος...

Μπάτε σκύλοι αλέστε... Γελάει ο κόσμος...
18 Ιουν
2015

Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις από την διοίκηση του δήμου, η Καλλιθέα θα μπορεί επιτέλους να έχει έσοδα από τη μαρίνα. Αναμένεται να διευκρινισθεί πως ακριβώς και αυτό να τεκμηριωθεί νομικά. 
Ταυτόχρονα, είναι σε εξέλιξη η αποτύπωση των χρήσεων, καθώς έχει διαπιστωθεί σωρεία "παραβάσεων" από χρήστες της μαρίνας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η μαρίνα δεν είναι αυτή που αποτυπώνεται στα σχέδια του 2009 όταν έγινε η παραχώρηση στον δήμο Καλλιθέας. "Σε χώρους που προορίζονταν για γραφεία συλλόγων, βρήκαμε να λειτουργούν... ταβέρνες" ανέφερε συγκεκριμένα ο δήμαρχος Καλλιθέας, κ. Δημήτρης Κάρναβος. 

Ρεπορτάζ: Μάνος Μεϊμαράκης

Μέχρι να ξεκαθαρισθούν όλα αυτά τα ζητήματα, ας δούμε πως εισπράττονταν μέχρι σήμερα τα τέλη ελλιμενισμού στην μαρίνα σκαφών της Καλλιθέας.


Δεν ήθελαν τον ειδικό κανονισμό...
Η προηγούμενη διοίκηση όπως υποχρεούται από τη σχετική νομοθεσία έφερε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο τον Ειδικό Κανονισμό Λειτουργίας της μαρίνας. Όμως, σχεδόν αμέσως προσέβαλλαν την ισχύ του στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο ναυταθλητικοί όμιλοι, οι οποίοι μάλιστα δραστηριοποιούνται στη μαρίνα πάρα πολλά χρόνια. Θα ανέμενε κανείς ως δεδομένη την συνεργασία τους με τον δήμο...

Ο δήμος Καλλιθέας έχει δεχθεί, κατά μια άποψη, δεκάδες οργανωμένες "επιθέσεις", ώστε να του απαγορευθεί με δικαστικές αποφάσεις να εισπράτει ακόμα και από το χερσαίο τμήμα της μαρίνας, στο σημείο δηλαδή που τοποθετούνται τα σκάφη για επισκευή ή συντήρηση. 

Με τα χρόνια, ίσως ξέχασαν κάποιοι ότι... φιλοξενούνται στην παραλία της Καλλιθέας.

Τι ισχύει κανονικά
Πριν παραθέσουμε τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, ας δούμε πως γίνεται κανονικά η είσπραξη τελών ελλιμενισμού σε μια σχεδόν γειτονική μαρίνα, τη μαρίνα του Αλίμου. Στην μαρίνα του Αλίμου, ο φορέας διαχείρισης είναι η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου. 

apodeixh-etad-01-blur

Σκάφος 19 μέτρων πληρώνει μηνιαίως για τέλη ελλιμενισμού 330 ευρώ. Τα χρήματα αυτά πηγαίνουν κατευθείαν στο ταμείο της ΕΤΑΔ. 

apodeixh-etad-03-blur

Το ίδιο σκάφος για δύο μήνες πληρώνει στην ΕΤΑΔ για ηλεκτρικό ρεύμα 138 ευρώ...

apodeixh-etad-02-blur

και 94 ευρώ για νερό. 

Προφανώς οι καταναλώσεις είναι ανάλογες και για τη μαρίνα της Καλλιθέας.
Υπενθυμίζεται ότι για τις 450 θέσεις ελλιμενισμού στη μαρίνα της Καλλιθέας, ο δήμος Καλλιθέας δεν έχει εισπράξει μέχρι σήμερα ούτε... μισό... ευρώ... ενώ οφείλει, και έχει παραδεχθεί την οφειλή στην ΕΤΑΔ για καταναλώσεις ρεύματος και ύδατος, ύψους 1.5 εκατ. ευρώ...

Συνδρομές ανάλογα με το μήκος του σκάφους...

Ας δούμε τώρα τι γινόταν και τι εξακολουθεί να γίνεται στην δική μας μαρίνα...

apodeixh-syndromhs-01-blur

Στη δική μας τη μαρίνα λοιπόν, τα τέλη ελλιμενισμού εισπράττονται μέσω συνδρομών... Οι συνδρομές αυτές κυμαίνονται ανάλογα με το μήκος ενός σκάφους... 

apodeixh-syndromhs-02-blur

Αν αναρωτηθεί κανείς γιατί η συνδρομή δεν είναι ίδια για όλους πχ. 150 ευρώ ή 15 ευρώ, η απάντηση είναι η εξής: η "συνδρομές" αυτές αφορούν άμεσα το μήκος του σκάφους, μεγάλο σκάφος – μεγάλη συνδρομή, μικρό σκάφος – μικρή συνδρομή.

Άλλωστε, υπάρχει και συγκεκριμένη αναφορά εκπροσώπου ναυταθλητικού σωματείου που δραστηριοποιείται στην μαρίνα της Καλλιθέας, σύμφωνα με την οποία οι συνδρομές είναι δύο ειδών. Η μια είναι η απλή, προφανώς για τα μέλη άνευ σκάφους και η μεγάλη, προφανώς για τα μέλη μετά σκάφους, και με την οποία συνδρομή πληρώνουν για ελλιμενισμό...

Χορηγίες ανάλογα με το μήκος του σκάφους...
Συνεχίζοντας, ας δούμε πως δικαιολογεί τα τέλη ελλιμενισμού άλλος φορέας ναυταθλητισμού που δραστηριοποιείται στη μαρίνα της Καλλιθέας...

Όπως μπορεί κανείς να δει ο φορέας αυτός εισπράττει τέλη ελλιμενισμού αλλά τα δικαιολογεί ως "χορηγίες" από τους σκαφούχους προς τον φορέα αυτό. Πουθενά δεν γίνεται ανάλυση λογαριασμού, για τέλη ελλιμενισμού ή τέλη ηλεκτρικού ρεύματος και νερού! 

Ακολουθούν 3 συνεχόμενες σελίδες από πρακτικό συνεδρίασης τον Δεκέμβριο του 2012 διοικητικού οργάνου του φορέα. Διαβάστε τους διαλόγους...

eispratoyme-xorhgies-01

eispratoyme-xorhgies-02

eispratoyme-xorhgies-03


Δεν ίσχυε πριν ο Γενικός Κανονισμός;...
Και δύο χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 2014 (ένα μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές) σε έγγραφο του ιδίου φορέα αναφέρεται ότι πλέον εισπράττει τέλη ελλιμενισμού, παρόλο που δεν υπάρχει Ειδικός Κανονισμός, κάνοντας χρήση διάταξης του Γενικού Κανονισμού Περι Τουριστικών Λιμένων.

eispratoyme-me-ton-genkanotourlim-01

Αν όμως ο φορέας αυτός με τον Γενικό Κανονισμό μπορεί και εισπράττει από τον Μάριο του 2014, γιατί δεν μπορεί ο δήμος Καλλιθέας;...

Υπενθυμίζεται, ότι σε μαρίνες που δεν έχουν καν άδεια λειτουργίας η είσπραξη τελών ελλιμενισμού γίνεται από την πρώτη ημέρα, κάνοντας χρήση του Γενικού Κανονισμού Τουριστικών Λιμένων, ο οποίος ισχύει σε όλες τις μαρίνες της χώρας και τα αγκυροβόλια, είτε έχουν άδεια, είτε δεν έχουν.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η διάκριση που γίνεται ανάμεσα σε λιμένες είναι η εξής: υπάρχουν οι εμπορικοί λιμένες (πχ. λιμάνι Πειραιά) και οι τουριστικοί λιμένες (όλες οι μαρίνες και τα αγκυροβόλια της χώρας). Υπ' αυτή την έννοια η μαρίνα της Καλλιθέας είναι τουριστική μαρίνα, η οποία όμως εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο ναυταθλητικά σκάφη. Είναι όμως έτσι; Φυσικά, όχι! Ακόμα και σήμερα ο αριθμός των σκαφών αναψυχής είναι πολλά περισσότερα από όσα προβλέπονται.

Σε κάθε περίπτωση, το ποιός εισπράττει, ως τι εισπράττει, πόσα εισπράττει, γιατί εισπράττει, και ενώ όλοι μπορούν, δεν μπορεί ο δήμος να εισπράττει, είναι ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαρισθούν γρήγορα...


Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι, όπως διαμαρτύρονται επίσημοι ναυταθλητικοί φορείς, πειρατικοί όμιλοι εκμεταλλεύονται οικονομικά τη μαρίνα και δεν δίνουν λογαριασμό πουθενά, έχει μπροστά του ολόκλήρη την εικόνα της μαρίνας στην Καλλιθέα.

Πάντως, η σημερινή διοίκηση του δήμου δηλώνει ανοιχτά ότι σύντομα θα λύσει το ζήτημα είσπραξης τελών ελλιμενισμού, όπως και ότι θα κινηθεί ταχύτατα στην αναδρομική είσπραξη αυτών, σε περίπτωση που τεκμηριωθεί νομικά ότι ο δήμος έχει δικαίωμα είσπραξης τελών ελλιμενισμού και για προηγούμενα χρόνια.


 

Τελευταίες ειδήσεις