Η τελετή Αφής των Παραολυμιακών του 2015 μέσα από τον φακό ενός Καλλιθεάτη

Φωτο: Ανδρέας Ανδρεόπουλος* Φωτο: Ανδρέας Ανδρεόπουλος*
18 Μαϊ
2015

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Βράχο της Πνύκας η τελετή αφής της Φλόγας για τους 14ους Θερινούς Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ το διάστημα 25 Ιουλίου με 2 Αυγούστου.

Μεταξύ των φωτογράφων που επιλέχθηκαν να αναδείξουν τις κορυφαίες στιγμές της Τελετής με τον φωτογραφικό τους φακό, ήταν και ο δικός μας, ο Καλλιθεάτης, Ανδρέας Ανδρεόπουλος. 

«Η ιερή φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων ανάβει σε λίγο ξανά στην αρχέγονη κοιτίδα της, την Ελλάδα. Αυτή τη φορά στον εμβληματικό χώρο της Πνύκας, για να ταξιδέψει ως το Los Angeles, προκειμένου να φωτίσει τα Special Olympics του 2015», ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Το βήμα τούτο παρέχει την ευκαιρία να καταδειχθεί μ' ενάργεια ότι το Ολυμπιακό Πνεύμα, όπως γονιμοποιεί ανά τους αιώνες την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, συνιστά κορυφαία πτυχή του Ελληνικού Πνεύματος και της μετέπειτα συγκλονιστικής πορείας του ως τις μέρες μας, μεσ' από την αντίστοιχη πορεία του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

afh-andreas-002

Κατά συνέπεια το Ολυμπιακό Πνεύμα διατρέχει, ίδιο και απαράλλακτο, κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων και άρα, κάθε μορφή ολυμπιακής άμιλλας», είπε ακόμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Και για να γίνω σαφέστερος: Το Ολυμπιακό Πνεύμα σηματοδοτεί την αποθέωση του Ανθρώπου. Συγκεκριμένα δε την αποθέωση της αξίας του, ως έννοιας ευρύτερης της αξιοπρέπειάς του, αφού καλύπτει εγγυητικώς το σύνολο της ανθρώπινης ύπαρξης. Αλλά η ανθρώπινη ύπαρξη, από την φύση της, είναι μια και ενιαία. Κατά τούτο λοιπόν η ανθρώπινη ύπαρξη, αρρήκτως συνδεδεμένη με την πραγμάτωση της ιδέας της Δικαιοσύνης, δεν είναι επιδεκτική ούτε αυθαίρετων διακρίσεων ούτε ευκαιριακών διαβαθμίσεων», πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Και είναι ακριβώς η προαναφερόμενη στενή σύνδεση της ανθρώπινης ύπαρξης –επέκεινα δε της αξίας του Ανθρώπου- με την έννοια της Δικαιοσύνης, η οποία προσδιορίζει και τις θεμελιώδεις θεσμικές συντεταγμένες της εφαρμογής της αρχής της ισότητας, μεσ' από την αρχετυπική δομή της κατ' Αριστοτέλη αναλογίας.
Άλλωστε, η σύνδεση της έννοιας της Δικαιοσύνης με την ιδέα μιας επιτυχούς ζωής βασίζεται στην, επίσης αριστοτελική, αντίληψη ότι ο άνθρωπος έχει δυνατότητες που, υπό κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, μπορούν να καταστούν ενεργές, να ενισχυθούν και εντέλει να εκπληρωθούν. Ειδικότερα δε ο σεβασμός της αξίας του Ανθρώπου επιβάλλει την διασφάλιση ουσιαστικής ισότητας κατά την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

afh-andreas-003

Και μια τέτοια ισότητα είναι νοητή μόνον ως ισότητα στην αφετηρία του αγώνα για την ζωή δια της οδού της παροχής ίσων ευκαιριών. Αυτή μάλιστα η ισότητα πρέπει να συνοδεύεται τόσον από την παραχώρηση σε κάθε άνθρωπο ενός πεδίου κίνησης και δράσης, στο οποίο κανείς τρίτος να μην έχει ανάμειξη.

Όσον και από την αναγνώριση σ' αυτόν της ελευθερίας του να αυτοκυβερνάται εντός συγκεκριμένων και θεσμικώς προσδιορισμένων ορίων, καθορίζοντας τις αρχές και τις αξίες που θα διέπουν την δημόσια ζωή του», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Αναγκαίο συμπέρασμα: Το Ολυμπιακό Πνεύμα, μ' όλα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την ουσία του, αναδύεται ατόφιο και μεσ' από την διοργάνωση των Special Olympics. Νέοι συνάνθρωποί μας, απ' όλο τον Πλανήτη, με ιδιαίτερες δεξιότητες που οφείλουμε ν' αναδεικνύουμε, στέλνουν συλλογικά, μεταξύ άλλων, το μήνυμα του ευ αγωνίζεσθαι και της Ειρήνης.

Και μάλιστα στην καρδιά μιας πρωτόγνωρης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, οι καταλυτικές συνέπειες της οποίας φέρνουν, δυστυχώς, στο φως άκρως ανησυχητικά ρήγματα στις αντηρίδες του Ανθρωπισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης και, μοιραίως, αυτού τούτου του κοινωνικού κράτους», σημείωσε επιπλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

afh-andreas-005
Με την επίσης Καλλιθεάτισσα, Ολυμπιονίκη της Ιστιοπλοϊας, Σοφία Παπαδοπούλου

«Εύχομαι το μήνυμα αυτό των Special Olympics του Los Angeles να γίνει μια φλόγα –μ' αφετηρία την φλόγα που ανάβει σε λίγο στην Πνύκα- η οποία θ' αρχίσει να διαλύει την καταχνιά των χαλεπών καιρών που βιώνουμε σήμερα.
Αθλήτριες και Αθλητές των Special Olympics του 2015 καλή δύναμη και καλή επιτυχία, προκειμένου ν' αποδείξετε στην πράξη ότι η πηγή της ανθρώπινης δημιουργίας ουδέποτε στερεύει. Κι έτσι, αείρροη, αρδεύει ευεργετικά την, εκ καταγωγής, διψασμένη γη του Πολιτισμού, υφ' όλες του τις εκφάνσεις», κατέληξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ακόμα, χαιρετισμό απηύθυνε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η στήριξη της δικής σας προσπάθειας αναβαθμίζει την ανθρωπιά, τον πολιτισμό, είναι απόλυτη υποχρέωση προς τον εαυτό μας.

Στη ζωή τελικά υπάρχουν αξίες που δεν μετριούνται με το χρήμα. Αυτή η προσπάθεια αποκτά ένα θετικό πρόσημο, ένα πανίσχυρο μήνυμα, ένα μήνυμα ανοχής στη διαφορετικότητα».

Στην τελετή αφής της Φλόγας της Ελπίδας έδωσαν μεταξύ άλλων το «παρών» η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος στην Ελλάδα, διεθνείς προσωπικότητες από τον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χορηγοί.

afh-andreas-004
Με τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας του ΣΕΓΑΣ, κ. Μπάμπη Ζανιά

Η Λαμπαδηδρομία θα περάσει από ιστορικά μνημεία της Αθήνας, όπως το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, τους Στύλους Ολυμπίου Διός, το Ζάππειο και το Καλλιμάρμαρο, ενώ η Λαμπαδηδρομία επί αθηναϊκού εδάφους θα ολοκληρωθεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου ο πρέσβης Ντέιβιντ Πιρς θα υποδεχθεί τη Φλόγα, η οποία στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκεί με ειδική πτήση για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα και η Πρώτη Κυρία, Μισέλ Ομπάμα, επίτιμοι συμπρόεδροι της Oργανωτικής Eπιτροπής των Aγώνων Λος Άντζελες 2015, οι οποίοι και θα κηρύξουν από κοινού την Έναρξη των Aγώνων στις 25 Iουλίου, απηύθυναν πρόσκληση στους Aθλητές Special Olympics «να λάβουν μέρος σε αυτό το μέγα ανθρωπιστικό γεγονός, που δίνει νόημα στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων με διανοητική αναπηρία, μέσω του αθλητισμού», όπως το πραγματοποίησε η ιδρύτρια του διεθνούς θεσμού των Special Olympics, Γιουνίς Κένεντι-Σράιβερ.

με πληροφορίες από το kontranews.gr


Ποιός είναι ο Ανδρέας Ανδρεόπουλος

Ο Ανδρέας Δ. Ανδρεόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλλιθέα.
Ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογραφία από το 1980.

Σπούδασε διακόσμηση και μακέτα στις σχολές «Πετρά» και φωτογραφία στην Σχολή «ΑΚΤΟ». Παρακολούθησε σεμινάρια στο κέντρο φωτογραφικής Τέχνης και στο Επιμορφωτικό Κέντρο Ανωτάτων Στελεχών (ΣΕΠΕΟ) δημοσιογραφικών θεατρικών σπουδών.

Είναι μέλος της Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων «ΕΚΦΑ» από το 1983 και Αντιπρόεδρος από τον Απρίλιο 2008. Είναι επίσης μέλος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων Φωτογράφων «ΦΟΙΒΟΣ», του National Geographic, του συλλόγου «Παρνήθειες Αρχαιότητες» και του Ομίλου για την UNESCO τεχνών, λόγου και επιστημών Ελλάδος .

Έχει πραγματοποιήσει πέντε (5) ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας και αρκετές ομαδικές, ενώ έχει ήδη κυκλοφορήσει δύο φωτογραφικά λευκώματα, με τίτλους «Ταξιδεύοντας με τη ματιά μου...» (2004) και «Η Ελλάδα των αισθήσεων» (2007), τα οποία είναι γραμμένα σε δύο γλώσσες (Ελληνικά – Αγγλικά).

Δουλειά του παρουσιάζεται στον Τοπικό Τύπο της Καλλιθέας, σε ημερήσιες και αθλητικές εφημερίδες και περιοδικά.
Έχει συνεργαστεί με Οργανισμούς όπως: Αγροτική Ασφαλιστική, Εθνική Ασφαλιστική ΑΕΕΓΑ, Μπ. Βωβός - Κατασκευαστική, Ολυμπιακά Ακίνητα, GRANT, Guy Laroche, 11880 – Τηλεπικοινωνιακές Υπηρεσίες, Europ Assistance – Πολυεθνική Ασφαλιστική Εταιρεία, Οργανισμοί Δήμου Καλλιθέας, "Thalassa Properties", Οργάνωση Επιστημονικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «Μ. Μπογέα», Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, Ford - Car Center Αφοί Καρανικόλα και ΣΙΑ.

Φωτογραφίες του έχουν κοσμήσει εκδόσεις του Δήμου Καλλιθέας, Αθλητικών Σωματείων (Α.Ε. Εσπερίδες, ΚΑΕ Έσπερος κ.α) και εξώφυλλα μουσικών άλμπουμ διαφόρων καλλιτεχνών. 

 

 

Τελευταίες ειδήσεις