Η πλατεία Κύπρου πεζοδρομείται

final-01

Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Καλλιθέας είναι ένα αίτημα που έχει ωριμάσει αρκετά, εκατοντάδων περιοίκων, χιλιάδων ακόμα πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται επάνω και γύρω από την πλατεία και δίνουν δουλειά σε πολύ κόσμο. Μια ανάπλαση της πλατείας Κύπρου σε μια σύγχρονη κατεύθυνση με αρκετούς ελεύθερους χώρους, πολύ περισσότερο πράσινο, μεγάλα πλακόστρωτα είναι ικανή να ξαναφέρει πίσω αρκετούς Καλλιθεάτες και να ξαναδώσει στην περιοχή το χρώμα και το χαμόγελο της.

final-01-n
(πλατεία Κύπρου Καλλιθέας - βραδινή λήψη) 

me-hat Άρθρο-παρέμβαση
του Μάνου Μεϊμαράκη

Τα τελευταία χρόνια, η οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη προσπάθεια αναζωογόνησης της πλατείας Κύπρου οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους ιδιοκτήτες και το προσωπικό των καταστημάτων της περιοχής και πέριξ, με πολλές φορές δυσάρεστες συνέπειες για τους ίδιους.  Δεν θέλω να επεκταθώ σε περιστατικά που συμβαίνουν καθημερινά στην πλατεία...

final-02
(διαγώνια λήψη από το νότιο τμήμα σε οπτική επαφή με το βόρειο, κάτι που δεν μπορεί να απολαύσει κάποιος που θα σταθεί στο σημείο όπως ελιναι σχεδιασμένη η πλατεία σήμερα)

Ποιός δεν θα ήθελε η πλατεία Κύπρου της Καλλιθέας να γίνει όπως περίπου απεικονίζεται στις εικόνες που δημοσιεύουμε σήμερα; Σαφώς υπάρχουν κάποιες αντιρρήσεις. Όπως πχ ότι δεν μπορεί να εκτραπεί η κίνηση των αυτοκινήτων προκειμένου να ενοποιηθούν σε ένα, το βόρειο και νότιο τμήμα της πλατείας. Όμως υπάρχουν και αρκετά σοβαρές τοποθετήσεις που απεικονίζουν υπογειοποίηση του τμήματος της Σιβιτανίδου, από Σαπφούς μέχρι Λασκαρίδου. Όπως υπάρχει μελέτη που συνιστά όχι την υπογειοποίηση του τμήματος της Σιβιτανίδου, αλλά την ρύθμιση της κυκλοφορίας σε ηπιότερη μορφή με ταυτόχρονη ανάπλαση της πλατείας ΚΑΙ πεζοδρόμηση των οδικών τμημάτων Σαπφούς-Λασκαρίδου από Ματζαγριωτάκη μέχρι Φιλαρέτου. Ειδικότερα, το δεύτερο αυτό σενάριο είναι που βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους. Και φυσικά εμπεριέχει την πρόβλεψη η είσοδος οχημάτων στο πλακόστρωτο να επιτρέπεται μόνο για οχήματα της Αστυνομίας, ασθενοφόρα και άλλα υπηρεσιακά οχήματα. 

final-02-n
(σκόπιμα έχουμε αποδώσει στα κτίρια γύρω από την πλατεία την ίδια μορφή, για να εστιάσουμε στο κέντρο της πλατείας. Κυριαρχούν τα έντονα ζωηρά χρώματα)

Η ουσία είναι ότι οι πολίτες που ζουν επάνω στην πλατεία χρειάζονται καθαρότερο αέρα διότι η περιοχή επιβαρύνεται πολύ σημαντικά καθημερινά από τα καυσαέρια χιλιάδων οχημάτων που κινούνται από και προς Καλλιθέα μέσω Σιβιτανίδου, τα καταστήματα της περιοχής πρέπει να επιβιώσουν - και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και οι Καλλιθεάτες να ξαναγυρίσουν στην πόλη για τον καφέ τους ή την διασκέδαση τους για να σταματήσει και αυτή η ακατάσχετη η αιμορραγία της τοπικής οικονομίας της πόλης. 

final-04
(πολύ σωστή παρατήρηση, στην νέα πλατεία Κύπρου μπορεί να υπάρχει ένα μικρός παιδότοπος επάνω σε γρασίδι, προστατευμένος με ένα καλοκουρεμένο θάμνο και μια σειρά από παγκάκια σε μικρή απόσταση από τις  δύο πλαϊνές πλευρές του παιδοτόπου, ώστε οι γονείς να μπορούν να ελέγχουν τον χώρο)

Γνωρίζω καλά ότι στον δήμο Καλλιθέας υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι από τους εργαζομένους μέχρι την διοίκηση και το δημοτικό συμβούλιο που με μεγάλη ευχαρίστηση θα σήκωναν τα μανίκια προκειμένου να υλοποιηθεί μια πρόταση αναβάθμισης της περιοχής. Και από την άλλη πλευρά οι περίοικοι και πολίτες αλλά και οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι της πλατείας δεν έχουν καμία αντίρρηση να περιμένουν μέχρι να ολοκλρωθεί το έργο. 

Αν και εμείς οι υπόλοιποι με επιχειρήματα, υπομνήσεις και με δημιουργικό τρόπο επιμείνουμε στο αίτημα, το έργο σύντομα θα εξαγγελθεί! Είναι ήδη έτοιμη μια πολιτική πρόταση, ενδεχομένως να την ακούσουμε και δημόσια όπου να 'ναι...

final-24
(υψηλό πράσινο όπως κυπαρίσσια, πεύκα, έλατα παράγουν πολύ μεγάλες ποσότητες οξυγόνου. Η πλατεία Κύπρου έχει μεγάλη ανάγκη να αναπνεύσει καθαρό αέρα, γι' αυτό τον λόγο φυτέψαμε φωτορεαλιστικά γύρω από την πλατεία 32 μεγάλα δένδρα )

Και τέλος, δυό λόγια τις εικόνες που παρουσιάζουμε σήμερα. Μετρήσαμε την πλατεία από τη μια άκρη στην άλλη, την φωτογραφίσαμε σχεδόν από κάθε γωνία της, γνωρίζουμε τα προβλήματα της τα τελευταία 15 χρόνια, λάβαμε υπόψη μας τις εδαφοτεχνικές μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς, μιλήσαμε με όλους όσους έχουν λόγους να υποστηρίζουν την ανάπλαση του περιοχής αλλά και με όσους έχουν αντιρρήσεις και συνεχίζουμε να μιλάμε με όλους, με σκοπό να αποδώσουμε με τις σημερινές εικόνες με τον καλύτερο τρόπο αυτό που όλοι οραματίζονται και θέλουν να γίνει.

Το υλικό που συγκεντρώνουμε (βίντεο, εικόνες, συνεντεύξεις, ιστορικές αναδρομές, ρεπορτάζ, άρθρα, κ.α.) για να δημοσιεύσουμε είναι τόσο πολύ που δεν μπορούμε να το  εξαντλήσουμε σε ένα άρθρο. 

Το αίτημα της ανάπλασης -της αγαπημένης όλων των Καλλιθεατών- πλατείας Κύπρου είναι δίκαιο, είναι σωστό, δεν ζητάνε οι άνθρωποι να γίνει η πλατεία σταθμός διαστημοπλοίων, δεν είνα ακριβό έργο, υπάρχουν κατασκευαστικές εταιρίες με την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό να το εκτελέσουν πολύ γρήγορα, υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια να απορροφηθούν για να γίνει, δεν διαταράσσει την κοινωνική ειρήνη σε καμία περίπτωση - αντιθέτως θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Θα φέρει πίσω το χρήμα που χάνει μέχρι τώρα η τοπική οικονομία, δεν θα απειληθούν θέσεις εργασίας, είναι πολλά τα ωφελήματα για πάρα πολύ κόσμο. 

> Περιμένουμε σχόλια, παρατηρήσεις, υποδείξεις σε ενδεχόμενες (μπορεί και σκόπιμες...) παραλείψεις μας στις εικόνες που παρουσιάζουμε σήμερα, ιδέες, σκέψεις, αντιρρήσεις, επιχειρήματα, οτιδήποτε μπορεί να προσθέσει στον δημόσιο διάλογο που ανοίγουμε από σήμερα στην σελίδα της πλατεία Κύπρου στο facebook 

Και φυσικά, με ανάλογο τρόπο θα παρέμβουμε και σε άλλα σημεία της πόλης :)


 

Τελευταίες ειδήσεις