Στα χαρακώματα ένοικοι και διαχειριστές για το πετρέλαιο θέρμανσης

petrelaio-001

Το πανάκριβο πετρέλαιο θερμαίνει την αντιπαράθεση ανάμεσα σε όσους μπορούν ακόμα να πληρώσουν για κεντρική θέρμανση των πολυκατοικιών και σε όσους δεν μπορούν ή δεν επιθυμουν να κάψουν πετρέλαιο λόγω της έκρηξης της τιμής του ή για λόγους οικονομίας αναζητούν άλλες πηγές θέρμανσης

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο όσο πλησιάζει η χειμερινή περίοδος και το αποθεματικό πολλών πολυκατοικιών έχει ήδη εξατμιστεί.

Ταυτόχρονα, πάρα πολλοί ενοικιαστές αλλά και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων έχουν ήδη προσανατολισθεί σε άλλες λύσεις, όπως σόμπες, μαγκάλια, ενεργειακά τζάκια, χρήση των κλιματιστικών, ηλεκτρικές πηγές θερμότητας κ. ά.

Μπορεί όμως ένας κάτοικος πολυκατοικίας να απαλλαγεί από το βάρος του πετρελαίου θέρμανσης;

Σε πολλές παλιές οικοδομές, πριν από την εγκατάσταση των μηχανισμών αυτόνομης θέρμανσης στα μέσα στη δεκαετίας του '80, υπάρχει πρόνοια στο καταστατικό που λέει ότι όταν κάποιος θέλει να εξαιρεθεί από την κεντρική θέρμανση πρέπει να ειδοποιήσει εγκαίρως τον διαχειριστή. Στη συνέχεια, σφραγίζεται η παροχή πετρελαίου στο διαμέρισμά του, αλλά υποχρεούται να καταβάλλει το 30% του κόστους θέρμανσης, που θα του αναλογούσε με βάση τα χιλιοστά ιδιοκτησίας.

Σε νεότερες οικοδομές με αυτόνομη θέρμανση υπολογίζεται από τον μηχανικό που έκανε τη μελέτη, ένα ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης που ονομάζεται πάγιο και αντιστοιχεί στο κόστος έναρξης του καυστήρα, στη θέρμανση των κοινόχρηστων χώρων και στην εξ αντανακλάσεως θέρμανση από τα γειτονικά διαμερίσματα. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 20% - 25% του συνολικού κόστους και σε αυτό κανονικά πρέπει να συμβάλουν όλοι οι ένοικοι, ανεξάρτητα από το εάν καταναλώνουν πετρέλαιο.


 

Τελευταίες ειδήσεις