Μουσική που θεραπεύει την καρδιά από το Ωνάσειο, στο δημοτικό θέατρο Καλλιθέας

dritsas and_pelasgos

Μετά την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στο
Δωρεάν Πρόγραμμα Μέτρησης Καρδιαγγειακού Κινδύνου το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο καλεί τους δημότες της Καλλιθέας να παρακολουθήσουν μια ακόμα πρωτοβουλία του, με πολύ μουσική αυτή τη φορά, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας.

Ρεπορτάζ: Ελεάνα Φλασκή

Πρόκειται για ένα δρώμενο με θέμα την αξία της μουσικής και της αφήγησης  στην υγεία της καρδιάς, που παρουσιάζεται με τη συνεργασία του Ωνασείου και του Δήμου Καλλιθέας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς. 
Ο κ. Θανάσης Δρίτσας, καρδιολόγος στο «Ωνάσειο» και συνθέτης, ο οποίος έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση της εκδήλωσης, θα ανοίξει το πρόγραμμα με μία σύντομη εισήγηση με θέμα «Μουσική και καρδιά». Στη συνέχεια θα παρουσιάσει ένα δικό του μουσικό έργο για πιάνο, βασιζόμενο στον αυτοσχεδιασμό, με παράλληλη προβολή φωτογραφιών με στόχο τη δημιουργική και αγχολυτική χαλάρωση.

DRITSAS IN_CONCERT
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που κάνει ο κ. Δρίτσας σχετικά με τον ρόλο της μουσικής και της μουσικοθεραπείας στην Ιατρική, σε παλαιότερη συνέντευξη του: 
"Η μουσικοθεραπεία σήμερα είναι μια παγκόσμια αποδεκτή επιστήμη ως συμπλήρωμα της κλασσικής ιατρικής. Χρησιμοποιείται στο νοσοκομείο αλλά και σε ατομική βάση στο σπίτι. Η χρήση της μουσικής βοηθάει ιδιαίτερα ομάδες ασθενών που έχουν μεγάλο στρες, όπως ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, μονάδες νεογνών και πρόωρων βρεφών, μονάδες παρηγορητικής φροντίδας και ασθενείς με καρκίνο τελικού σταδίου. Η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο αναισθησίας για την ανακούφιση του πόνου κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων. Στις ΗΠΑ, η μουσικοθεραπεία ξεκίνησε δειλά-δειλά στο τέλος της δεκαετίας του ’50 και σήμερα στα περισσότερα νοσοκομεία των ΗΠΑ εργάζονται μουσικοθεραπευτές και μάλιστα με εξιδικεύσεις κατά ιατρική ειδικότητα (συνέντευξη στο iatronet.gr)"
 

Αμέσως μετά, στο δεύτερο μέρος ο Στέλιος Πελασγός θα αφηγηθεί ένα μουσικό παραμύθι, για όλες τις ηλικίες, με τίτλο «Ο μεταλλαγμένος κακός λύκος». Μια αλληγορία για τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, τη σημασία των φυσικών αξιών και τα προβλήματα που γεννά η ανατροπή τους. Τα κείμενα του παραμυθιού και τους στίχους των τραγουδιών της παράστασης έγραψε ο Στέλιος Πελασγός και τη μουσική ο Θανάσης Δρίτσας,  ο οποίος θα βρίσκεται στο πιάνο και στο τραγούδι.

pelasgos
 

Τελευταίες ειδήσεις