Παραμύθια, μουσικές και κατασκευές origami για τους μικρούς Καλλιθεάτες στην παραλία της Καλλιθέας

diavazontas paramythia

Με τη διοργάνωση μίας πρωτότυπης εκδήλωσης με αφηγήσεις παραμυθιών και κατασκευές για παιδιά και όχι μόνο, υπό τον τίτλο «Των αστεριών οι μύθοι», ανοίγει η συνεργασία μεταξύ των βιβλιοθηκών του Ιδρύματος Ευγενίδου και του Δήμου Καλλιθέας.

Ρεπορτάζ: Ελεάνα Φλασκή

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην παραλία της Καλλιθέας, το απόγευμα της Παρασκευής 12 Οκτωβρίου και ώρα 18:00, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 18:00 μέχρι και τις 19:15, ο Γιώργος Ευγενικός αφηγείται παραμύθια και κατασκευάζει Origami, με τη μουσική συνοδεία του Κωνσταντίνου Μπαλταζάνη. Άραγε μπορεί ένα απλό χαρτί να γίνει τρίγωνο, τετράγωνο, πουλί ή και καράβι; Μήπως η απόφαση των ποντικών στη συνέλευσή τους δεν είναι τίποτα άλλο από απλά μαθηματικά; Αλήθεια, πώς η Γεωμετρία και η Μηχανική βοηθούν τους ήρωες των παραμυθιών να βρουν τον δρόμο τους μέσα στην ιστορία; Τελικά ο πιγκουίνος θα απονείμει δικαιοσύνη; Ααα! Και το χάρτινο καράβι θα γλιτώσει από την κόψη του ψαλιδιού;

Με γεωμετρικά σχήματα που αλλάζουν όσο το χαρτί διπλώνεται και με αφορμή τις ιστορίες που ακούστηκαν, τα παιδιά θα δημιουργήσουν με το χαρτί τους ήρωες των παραμυθιών και μαζί με μια ευχή θα τους ταξιδέψουν στα πιο μακρινά αστέρια τ' ουρανού.

Το Origami είναι η τεχνική διπλώματος του χαρτιού, χωρίς τη χρήση κόλλας ή ψαλιδιού, για τη δημιουργία διάφορων σχημάτων. Μια πανάρχαια ιαπωνέζικη τεχνική, που η ιστορία της είναι περίπου τόσο παλιά όσο η ιστορία του χαρτιού.
746px-Origami-crane

Για ένα τέταρτο, από τις 19:15 μέχρι τις 19:30, την σκυτάλη παίρνουν οι νότες, που θα χορεύουν στο πεντάγραμμο και θα αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες με τη βοήθεια του Κωνσταντίνου Μπαλταζάνη και του Γιάννη Ψειμάδα.


Αμέσως μετά, στις 19:30, οι λιλιπούτειοι επισκέπτες θα ταξιδέψουν στον μυθικό κόσμο που φαίνεται να είναι αποτυπωμένος στον έναστρο ουρανό. Μέσα από την ιδιαίτερη αφήγηση της Νίκης Κάπαρη, θα ζωντανέψουν ιστορίες από την ελληνική μυθολογία, ιστορίες που μιλούν για τα παλάτια του Ήλιου, για την αιώνια αγάπη που δένει την μικρή με την μεγάλη άρκτο, για τα μυστικά που κρύβουν ο Ωρίων και η Πούλια. Το ταξίδι αυτό θα κάνουν ακόμα πιο μαγικό η μουσική και η ηχητική ατμόσφαιρα που θα δημιουργεί ο Γιάννης Ψειμάδας με τη βοήθεια πνευστών, εγχόρδων και κρουστών οργάνων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η εκδήλωση αυτή εντάσσεται σε μία σειρά πρωτότυπων επιμορφωτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που απευθύνονται στους πολίτες της Καλλιθέας αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστικές δραστηριότητες, συζητήσεις ειδικών με το κοινό αλλά και προγράμματα φιλαναγνωσίας και γνωριμίας μικρών και μεγάλων με ποικιλία επιστημονικών, κοινωνικών και παιδαγωγικών θεμάτων με την Επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια του Ιδρύματος Ευγενίδου.

eugenideio-kallithea-1 

Τελευταίες ειδήσεις