Οδηγίες αυτοπροστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού

Οδηγίες αυτοπροστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού
19 Ιουλ
2019

Η βασική οδηγία αυτοπροστασίας εάν κατά τη διάρκεια του σεισμού βρίσκεστε μέσα σε κτίριο είναι:

• Μείνετε στο χώρο που είστε και διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
• Σκύψτε, καλυφθείτε κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κρατήστε με το χέρια σας το πόδι του.

ti na kaneis kata th diarkeia enos seismou

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψτε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατεύστε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα κ.ά.) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.

Η FEMA (Federal Emergency Management Agency), ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και άλλοι φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο συστήνουν ως καταλληλότερη οδηγία προστασίας την ώρα του σεισμού το: σκύψε, καλύψου και κρατήσου από το πόδι του επίπλου (drop, cover and hold on).

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί γίνονται όταν οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα σε κτίρια προσπαθούν να μετακινηθούν ή προσπαθούν να φύγουν από αυτό την ώρα του σεισμού.

Για το λόγο αυτό συνιστάται η άμεση επιλογή μιας ασφαλούς θέσης μέσα στο χώρο που βρισκόμαστε, όπως π.χ. η κάλυψη κάτω από ένα γερό τραπέζι, η οποία να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντινή σε σχέση με την αρχική μας θέση και η οποία θα μας προφυλάξει από τις επικινδυνότητες.

Οι προαναφερόμενες οδηγίες που αφορούν στην αυτοπροστασία των πολιτών από τις επικινδυνότητες που υπάρχουν μέσα στο κτίριο και κατά συνέπεια στη μείωση των τραυματισμών τους σε περίπτωση σεισμού, είναι αυτές που ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμου και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π) αλλά και από τη Διεθνή Κοινότητα.

Η κάλυψη κάτω από ένα τραπέζι, γραφείο ή θρανίο προστατεύει τον καθένα από εμάς την ώρα της δόνησης από τα διάφορα αντικείμενα, συσκευές και έπιπλα που ανατρέπονται ή σπάζουν, π.χ. θραύσματα των τζαμιών, σοβάδες κ.ά.

Επειδή ο σεισμός είναι ένα «ευαίσθητο» θέμα που ενδιαφέρει το σύνολο του πληθυσμού της χώρας μας απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα στην προσέγγιση του θέματος της αυτοπροστασίας ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση στον κάθε πολίτη σχετικά με το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση σεισμού.

Όταν η σεισμική δόνηση σταματήσει και εφόσον επιστρέψετε στο σπίτι σας θα πρέπει να ακολουθήσετε τις κάτωθι οδηγίες: 

ti na kaneis meta apo enan seismo

 

Πηγή: ΟΑΣΠ

Τελευταίες ειδήσεις