Μια εταιρία στον Παναμά, ένα υπόγειο γκαράζ στην Καλλιθέα και ούτε μια θέση στάθμευσης

[IMAGE:Google Maps] [IMAGE:Google Maps]
16 Μαϊ
2019

Ακούει κανείς συχνά από τον πρώην δήμαρχο Καλλιθέας, Κώστα Ασκούνη διάφορες “ανακαλύψεις” του στις τελευταίες προεκλογικές του ομιλίες όπως και να αναρωτιέται δημόσια “με πόνο ψυχής” πάντα, γιατί μεταξύ άλλων δεν λειτουργεί το υπόγειο γκαράζ στην συμβολή των οδών Δημητρακοπούλου και Σωκράτους. Ασφαλώς, η λειτουργία του θα ανακούφιζε σημαντικά την πόλη. Αλλά τι γνωρίζει ο επί 16 συναπτά έτη πρώην δήμαρχος Καλλιθέας και δεν το αποκαλύπτει; Γιατί πράγματι δεν λειτουργεί το γκαράζ;...

Η υπόθεση αυτή του υπόγειου γκαράζ στο οικόπεδο Express Service - Βίκα, είναι ακόμα μια ανοιχτή πληγή που άφησε στο σώμα της Καλλιθέας ο πρώην δήμαρχος. 

του Μάνου Μεϊμαράκη

Θα πιάσουμε την ιστορία από την αρχή για να κατανοήσουν όλοι πως έχει. Στην πόλη μας υπάρχει ένα διόροφο γκαράζ το οποίο από το 2006 δεν λειτουργεί, αυτό είναι αλήθεια. Γιατί όμως δεν λειτουργεί, ποιές είναι οι ευθύνες, σε ποιούς αποδίδονται, ποιοί μιλάνε και τι λένε;

Η αλήθεια για το γκαράζ Δημητρακοπούλου & Σωκράτους

Το 1996 με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Καλλιθέας, Γιώργου Κυριόπουλου το ΥΠΕΧΩΔΕ με υπουργό τον Κώστα Λαλιώτη επιχορήγησε τον δήμο Καλλιθέας με 1.320.000.000. δρχ για την αγορά του οικοπέδου και την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ.

kyriopoulos giorgos
Ο Γιώργος Κυριόπουλος [IMAGE:kallitheaonline.gr]

Το 1998 ο Γιώργος Κυριόπουλος στο πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών στο περιβάλλον του τοπικού ΠΑΣΟΚ στην Καλλιθέα, ανατρέπεται από τον Κώστα Ασκούνη, ενώ στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ αναλαμβάνει τα ηνία η Βάσω Παπανδρέου.

Το 2000 ο τότε δήμαρχος Κώστας Ασκούνης αγοράζει για λογαριασμό του δήμου Καλλιθέας το οικόπεδο από την ιδοκτήτρια εταρία με έδρα τον Παναμά. Και το 2003 ως απόλυτος άρχων ο τότε δήμαρχος τροποποιεί την προγραμματική σύμβαση χρηματοδότησης για την κατασκευή του έργου και επιστρέφει στο Ελληνικό Δημόσιο τα 620.000.000 δρχ τα οποία προορίζονταν για την κατασκευή του υπόγειου γκαραζ.

Η αντιπολίτευση τότε με τους Κακουλίδη, Χατζόπουλο, Παπαχρήστο, Παπαθανάση, Κοττέα, Τσιτίνη και Κάρναβο είχε ανέβει στα "κάγκελα" επιχειρώντας να αποτρέψει την ενέργεια αυτή, καθώς με αυτό το ποσό ο δήμος Καλλιθέας μόνος του θα ολοκλήρωνε την κατασκευή του έργου.

Το έργο υιοθετεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων το δημοπρατεί, αναλαμβάνει την κατασκευή του η εταιρία Άκτωρ, συμφερόντων Μπόμπολα και το ολοκληρώνει το 2006.

Μέχρι το 2014 που έφυγε από τον δήμο Καλλιθέας ο πρώην δήμαρχος, Κ. Ασκούνης, ο εργολάβος δεν είχε παραδώσει το έργο για λόγους οι οποίοι ισχύουν μέχρι σήμερα. Η “ΑΚΤΩΡ” βρίσκεται σε πολυετή δικαστική διαμάχη με το Ελληνικό Δημόσιο για το έργο από το 2006, έτος κατά το οποίο ολοκλήρωσε το έργο.

Αυτή είναι η αλήθεια την οποία ενώ γνωρίζει, σκοπίμως δεν αναφέρει ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης στις τελευταίες προεκλογικές του ομιλίες.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την συγκεκριμένη υπόθεση άπλετο φως ρίχνει με ένα άρθρο του από το παρελθόν και χθεσινές του δηλώσεις, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας, Ηλίας Κακουλίδης.

hlias kakoulidis
Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας, Ηλίας Κακουλίδης

Ερωτηθείς μόλις εχθές ο κ. Κακουλίδης, αποκάλυψε ότι το έργο μέχρι το 2014 δεν είχε παραδοθεί στον δήμο Καλλιθέας καθώς ο εργολάβος δεν έχει αποζημιωθεί για το έργο και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το Ελληνικό Δημόσιο.
Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος για τον οποίο δεν έχει παραδοθεί το έργο και όχι η “απραξία” της νέας διοίκησης του δήμου, όπως καταλογίζει στον νυν δήμαρχο, Δημήτρη Κάρναβο, ο επί 16 συναπτά έτη πρώην δήμαρχος, Κώστας Ασκούνης.

Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες στην περιπέτεια αυτή φαίνεται να δίνει οριστικό τέλος η νέα διοίκηση του δήμου Καλλιθέας υπό τον Δημήτρη Κάρναβο με συγκεκριμένες ενέργειες τις οποίες θα ανακοινώσει σύντομα.

“Σε ξένα χέρια το δημοτικό γκαράζ”
Σε άρθρο του τον Απρίλιο του 2006 στην τοπική εφημερίδα ΝΕΑ ΠΟΛΗ, με τίτλο: “Σε ξένα χέρια το δημοτικό γκαράζ”, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας, Ηλίας Κακουλίδης είχε αποκαλυψει όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης του υπόγειου γκαράζ EXPRESS SERVICE – BIKA.

Έγραφε τότε ο κ. Κακουλίδης:
“Σωκράτους & Δημητρακοπούλου 21 (EXPRESS SERVICE – BIKA), πρόκειται για έναν από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους χώρους έκτασης 3.369,27 τ.μ. Είναι από τους καταλληλότερους χώρους για την κατασκευή υπογείων γκαράζ, αλλά και την δημιουργία αθλητικών και άλλων κοινοφελών χώρων στην επιφάνεια του.

Το έτος 1996 ο τότε δήμαρχος Γιώργος Κυριόπουλος υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με το οποίο ο δήμος Καλλιθέας επιχορηγήθηκε με το ποσό των 1,2 δισ. δραχμών μέσω του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) για την εκτέλεση έργων”

express vika 01
Απόσπασμα από το συμβόλαιο αγοράς του οικοπεδου - Πηγή: Εφημερίδα Νέα Πόλη

Η αγορά
Στις 17 Μαρτίου 2000 ο δήμος Καλλιθέας αγόρασε το οικόπεδο αντί ποσού 474.637.568 δρχ από την ιδιοκτήτρια εταιρία “ASTIR CORPORATION INC” με έδρα τον Παναμά.

Όλοι περίμεναν ότι το όνειρο να αποκτήσει η Καλλιθέα ένα δημοτικό parking, θα γινόταν πραγματικότητα. Τα 620.000.000 δρχ για την κατασκευή του ήταν εξασφαλισμένα. Και αν χρειαζόταν επιπλέον χρηματοδότηση θα την διεκδικούσαμε. Ο καιρός περνούσε, τίποτα δεν γινόταν. Ο Γιώργος Κυριόπουλος δεν ήταν πλέον δήμαρχος, τον κ. Λαλιώτη διαδέχθηκε η κ. Βάσω Παπανδρέου. Όλα άλλαξαν.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η οποία πραγματοποιήθηκε την 15η Μαϊου 2003 παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης από τους Κακουλίδη, Χατζόπουλο, Παπαχρήστο, Παπαθανάση, Κοττέα, Τσιτίνη, Κάρναβο, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την δημοπράτηση του έργου από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, δηλαδή χρηματοδότηση του έργου από ιδιώτη και εκμετάλλευση του parking.

express vika 02
Απόσπασμα από την προγραμματική σύμβαση με την οποία ο δήμος Καλλιθέας επιχορηγήθηκε και για την αγορά του οικοπέδου και για την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ - Πηγή: Εφημερίδα Νέα Πόλη

Στις 6 Ιουνίου 2003 ο δήμαρχος Κώστας Ασκούνης υπογράφει με την τότε υπουργό Βάσω Παπανδρέου την τροποποιητική σύμβαση με την οποία αφαιρείται το έργο κατασκευή δύο υπόγειων γκαράζ, δηλαδή επέστρεψε τα 620.000.000 δρχ που είχε εξασφαλίσει ο Γιώργος Κυριόπουλος το 1996.

Με την τροποποίηση, μειώθηκε επίσης και το ποσό για τις απαλλοτριώσεις οικοπέδων και την διάνοιξη οδών στον Λόφο Σικελίας από 180.000.000 δρχ σε 125.000.000 δρχ.

Τα 620.000.000 δρχ θα έπρεπε να κρατηθούν για να δοθούν στον κατασκευαστή του γκαράζ προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος εκμετάλλευσης του για την απόσβεση της επένδυσης. Δεν έχει ξαναγίνει ο δήμος να επιστρέψει εκατοντάδες εκατομύρια ευρώ ενώ τα είχε εξασφαλισμένα.

express vika 03
Απόσπασμα από την τροποποίηση της χρηματοδότης. Ο δήμος Καλλιθέας το 2003 επιστρέφει την χρηματοδότηση για την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ - Πηγή: Εφημερίδα Νέα Πόλη

Δημοτικό γκαράζ τέλος
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων δημοπράτησε την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ. Μειοδότης αναδείχθη η εταιρία ΑΚΤΩΡ η οποία θα χρηματοδοτούσε την κατασκευή και θα έχει την εκμετάλλευση του για 30 χρόνια. Η έναρξη των εργασιών καθυστέρησε μερικά χρόνια για διάφορους λόγους.

Ιδιώτης εκμεταλλευόταν τον δημοτικό χώρο
Όταν το 1996 έγινε γνωστό ότι η τότε δημοτική αρχή επιχορηγήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ για αγορά και κατασκευή γκαράζ, ο τότε ιδιοκτήτης “ASTIR CORPORATION INC” με ιδιωτικό συμφωνητικό μισθώσεως με ημερομηνία 17 Μαρτίου 1997 εκμισθώνει το ακίνητο επί της οδού Δημητρακοπούλου 21, στους κ.κ. Πέτρο Ποντίκη και Ευστάθιο Οικονομόπουλο για έξι (6) χρόνια έως 16 Μαρτίου 2003 με μίσθωμα 950.000 δρχ μηνιαίως για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων ως και πλυντηρίου-λιπαντηρίου.

Το μηνιαίο μίσθωμα των 950.000 δρχ θα ίσχυε από 1/1/1997 έως και 31/12/1998. Στη συνέχεια θα αναπροσάρμοζε το ύψος του ενοικίου κάθε χρόνο κατά δύο (2) μονάδες ανά του τιμαρίθμου κόστους ζωής. Μετά από 4 ημέρες, στις 21 Μαρτίου 1997 η διάρκεια της μισθώσεως σε έξι (6) έτη καταργείται και ορίζεται διετής με αρχή την 1η Σεπτεμβρίου 1997 και λήξη 31 Αυγούστου 1999.

express vika 04
Για μεγάλη περίδο το οικόπεδο εκμεταλλευόταν ιδιώτης - Πηγή: Εφημερίδα Νέα Πόλη

Πρόκληση η συνέχεια
Ο δήμος Καλλιθέας αγοράζει το ακίνητο τον Μάρτιο του 2000 το οποίο βρίσκεται την στιγμή της αγοράς σε μίσθωση που είχε ήδη λήξει. Έχει λήξει και η εξάμηνη παράταση την οποία προέβλεπε το συμφωνητικό.

Ο δήμος Καλλιθέας ιδιοκτήτης πλέον του οικοπέδου των 3.369,27 τμ δεν αποβάλλει τον μισθωτή, δεν συνάπτει το νέο συμφωνητικό μισθώσεως, δεν επαναδιαπραγματεύεται το μίσθωμα, δεν κατοχυρώνεται νομικά για τη μη καταβολή αποζημιώσεως όταν εξώσει τους μισθωτές. Αρκείται (;) να εισπράττει το πενιχρό ανοίκιο του 1.000.000 δρχ το μήνα, και επέτρεψε την εκμετάλλευση του χώρου στους μισθωτές η οποία τους αποδίδει το 25πλάσιο. Από την καρτέλα του υπόχρεου διαπιστώνουμε ότι το ενοίκιο που πληρώνει τα τελευταία χρόνια είναι το εξής:
2004 – 3.909,80 ευρώ,
2005 – 4.109,20 ευρώ
2006 – 4.188,53 ευρώ.

“Δεν μας φταίει ο ιδιώτης μισθωτής, αυτός κάνει τη δουλειά του” σημείωνε στο άρθρο του ο κ. Κακουλίδης “η δημοτική αρχή όμως γιατί δεν επέλεξε το συμφέρον των δημοτών, και να σηματοδοτήσει έτσι την ειλικρινή της πρόθεση για εξεύρεση δημοτικού χώρου στάθμευσης για τους δημότες με συμβολικό και όχι εμπορικό μίσθωμα; Μέχρι να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του υπόγειου γκαράζ (πέρασαν 6 χρόνια μέχρι σήμερα 2006) να εκμεταλλευθεί ο δήμος την περιουσία του κάνοντας ο ίδιος ο δήμος χρήση του χώρου προς όφελος των δημοτών (χαμηλό τέλος στάθμευσης και να έχει και κέρδη) και να προσφέρει εργασία σε άνεργους δημότες. Γιατί δεν το έπραξε;”

Τελευταίες ειδήσεις