Στο δικό τους σπίτι 10 άστεγοι της πόλης - Έργο ανθρωπιάς από τον δήμο Καλλιθέας

Στο δικό τους σπίτι 10 άστεγοι της πόλης - Έργο ανθρωπιάς από τον δήμο Καλλιθέας
14 Μαϊ
2019

Ο δήμος Καλλιθέας άγγιξε στον πυρήνα του το πρόβλημα της αστεγίας στην πόλη προσφέροντας μια πολύτιμη υπηρεσία και στον τομέα αυτό. Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση στέγασης αστέγων του δήμου Καλλιθέας με τους πρώτους δέκα ωφελούμενους να απολαμβάνουν την ζεστασιά του δικού τους σπιτιού.

Πρόκειται για 10 πρώην πλέον αστέγους οι οποίοι επιθυμούσαν να στεγασθούν και συγκεκριμένα 9 άνδρες και 1 γυναίκα, και μέχρι πρότινος δεν στεγάζονταν, δηλαδή ζούσαν στον δρόμο, αντιμετωπίζοντας τις καιρικές συνθήκες, τη νύχτα και την ανέχεια όπου έβρισκαν καταφύγιο.

του Μάνου Μεϊμαράκη

Σημειώνεται ότι σημαντικό ποσοστό αστέγων στην Αθήνα αρνούνται να στεγασθούν. Σε ότι αφορά τον δήμο Καλλιθέας οι κοινωνικές υπηρεσίες απευθύνθηκαν σε όλους τους αστέγους στην περιοχή Καλλιθέας προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να στεγασθούν και μόνο οι 10 ανταποκρίθηκαν.  

astegoi diamerisma 01

astegoi diamerisma 02

Ήδη και οι 10 ζουν σε διαμερίσματα τα οποία καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες τους και έχουν επιπλωθεί με τρόπο που οι ίδιοι επιθυμούν και χρηματοδοτεί ο δήμος Καλλιθέας μέσα από το πρόγραμμα.

Οι 3 έχουν στεγασθεί σε ισάριθμα διαμερίσματα στο Αιγάλεω, οι 4 στην Αθήνα (2 στο κέντρο, 1 στην Πανόρμου και 1 στην Κυψέλη) και οι 3 εκ των οποίων και η κυρία, στην Καλλιθέα.

astegoi diamerisma 03

astegoi diamerisma 04

astegoi diamerisma 05
Οι εικόνες είναι σε ένα από τα διαμερίσματα αυτά στην περιοχή Καλλιθέας σε στιγμή κατά την οποία μόλις είχε μπει σε αυτό με το δικό του κλειδί πρώην πλέον άστεγος συμπολίτης μας 

Ξαναζούν
Η επιλογή των περιοχών και των διαμερισμάτων έγινε κατόπιν κριτηρίων του προγράμματος αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία των ανθρώπων αυτών. Για παράδειγμα, αν κάποιος από τους ωφελούμενους ήθελε να ζει κοντά στους συγγενείς του, οι άνθρωποι του προγράμματος αναζητούσαν διαμέρισμα κοντά στην οικογένεια του. Ή, αν κάποιος επιθυμούσε να βρίσκεται σε αστικές περιοχές στις οποίες είναι συχνή η διέλευση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, οι άνθρωποι που υλοποίησαν το πρόγραμμα και έφεραν εις πέρας την αποστολή στέγασης των ανθρώπων αυτών, αναζητούσαν διαμέρισμα σε περιοχές με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Στα διαμερίσματα τους μπορούν σε πρώτη φάση να παραμείνουν 18 μήνες με την δυνατότητα να παρατείνουν την διαμονή τους, όλοι οι λογαριασμοί, δηλαδή ενοίκιο, δεκο, κ.α. πληρώνονται απο το πρόγραμμα και οι δέκα ωφελούμενοι πλέον είναι έτοιμοι να μπουν στην δεύτερη φάση του προγράμματος, κατά την οποία μέσω του δήμου Καλλιθέας και του προγράμματος θα απορροφηθούν σε θέσεις εργασίας.
Ταυτόχρονα, είναι πολύ τακτικές οι συνεδρίες με ειδικούς ψυχολόγους και για την ψυχοκοινωνική επανένταξη τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο πρόγραμμα επανένταξης αστέγων στην Καλλιθέα δεν έχει “τρέξει” ποτέ στο παρελθόν.

Δείτε πως περιγράφει την υλοποίηση του προγράμματος κοινωνικής επανένταξης αστέγων του δήμου Καλλιθέας η υπεύθυνη του έργου "Δύναμη Ζωής", Κοινωνική λειτουργός, κ.Ευγενία Αθανασοπούλου



Δείτε επίσης
Χέρι βοηθείας στους αστέγους από τον δήμο Καλλιθέας - Ξαναζούν έχοντας στέγη & εργασία

Τελευταίες ειδήσεις