H Ελλάδα στην Έκθεση Βιβλίου στη Μπολόνια με 2 υποψηφιότητες

H Ελλάδα στην Έκθεση Βιβλίου στη Μπολόνια με 2 υποψηφιότητες
01 Απρ
2019

Με τη συμμετοχή δύο ελληνικών υποψηφιοτήτων για τα διεθνή βραβεία Άντερσεν δηλώνει παρούσα η Ελλάδα στην κορυφαία για το παιδικό βιβλίο «56η Έκθεση Βιβλίου Μπολόνιας» που ανοίγει τις πύλες της από σήμερα 1η Απριλίου μέχρι και την Πέμπτη 4 του μήνα.

Στην έκθεση που λαμβάνει χώρα στους ανακαινισμένους χώρους του εκθεσιακού κέντρου Bologna Fiere τιμώμενη χώρα θα είναι η Ελβετία. Για λογαριασμό της Ελλάδας εκτός από τις δύο υποψηφιότητες, συμμετέχουν με ουσιαστικό ρόλο εκδότες, συγγραφείς, εικονογράφοι και λογοτεχνικοί πράκτορες της χώρας.

Επιμέλεια: Ελεάνα Φλασκή 

Ειδικότερα, ο
ι δύο υποψηφιότητες για την Ελλλάδα στα Διεθνή Βραβεία Άτερσεν θα παρουσιαστούν στο κοινό που θα παρευρεθεί εκεί μέσα από δύο δεκαεξασέλιδα έντυπα. Το ένα είναι αφιερωμένο στη Μαρία Παπαγιάννη για τη συγγραφή, και το άλλο στην Ίριδα Σαμαρτζή για την εικονογράφηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, οι δύο υποψήφιες θα είναι παρούσες και θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις παρουσίασης του έργου τους.

Η Μαρία Παπαγιάννη μαζί με την εμψυχώτρια Ειρήνη Λουδάρου θα παρουσιάσει«Τις περιπέτειες του Νιλς» στα παιδιά της ελληνικής κοινότητας στη βιβλιοθήκη Mediateca di San Lazzaro της Μπολόνια την Τρίτη 2 Απριλίου και ώρα 18.30, σε μια εκδήλωση που οργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα της Εμίλια Ρομάνια και τις εκδόσεις Πατάκη.
 

maria papagianni symmetoxi mpolonia

Στο επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων για επαγγελματίες της ΔΕΒ Μπολόνιας μετά από πρόσκληση της διευθύντριας της Έκθεσης Elanas Pasoli και του Ivan Canu διευθυντή της σημαντικής σχολής εικονογράφησης «Mimaster» που εδρεύει στο Μιλάνο, η Ίρις Σαμαρτζή θα πραγματοποίήσει εργαστήρι για εικονογράφους με τίτλο “Paperbag stories” και το οποίο απευθύνεται σε σπουδαστές εικονογράφησης και νέους εικονογράφους. Οι εργασίες θα λάβουν χώρα την Τετάρτη 3 Απριλίου και ώρα 12.15 στο Illustrators Survival Corner – Area Orange, Hall 30.

bolognia

Bραβεία ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ
Τα βραβεία Χανς Κρίστιαν Άντερσεν απονέμονται ανά διετία από το ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People) σε ένα συγγραφέα και έναν εικονογράφο των οποίων το συνολικό έργο αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην Παιδική Λογοτεχνία. Το βραβείο Άντερσεν, ένα χρυσό μετάλλιο, είναι η ανώτερη διεθνής αναγνώριση για δημιουργούς παιδικών βιβλίων για αυτό και λέγεται το «μικρό Νόμπελ».

Τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Ελληνικό τμήμα IBBY (International Board on Books for YoungPeople) – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Προξενείο της Ελλάδας στη Μπολόνια.


Το Ελληνικό περίπτερο
Το Ελληνικό περίπτερο, 48τ.μ. (Hall 29 / Stand D2), με ειδικά σχεδιασμένη κατασκευή, θα φιλοξενήσει, σε δικό τους χώρο, 14 εκδοτικούς οίκους: ΔΙΑΠΛΟΥΣ, ΙΚΑΡΟΣ, KΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, ΚΕΔΡΟΣ, ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ, ΜΕΛΙΣΣΑ, ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ΜΙΝΩΑΣ, ΝΕΦΕΛΗ/VOLATILIUM, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΤΑΚΗΣ, ΨΥΧΟΓΙΟΣ, τα λογοτεχνικά πρακτορεία ERSILIA και IRIS καθώς και το Ελληνικό Τμήμα της IBBY – «Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου».

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιαστούν περισσότερα από 200 ελληνικά βιβλία στις ενότητες: Νέες Εκδόσεις Παιδικών Βιβλίων (2018-2019), Βραβευμένα Παιδικά Βιβλία (Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2016), Μεταφρασμένα Παιδικά Βιβλία, βιβλία συμμετεχόντων εκδοτών καθώς και εδικά σχεδιασμένα έντυπα και κατάλογοι στην αγγλική γλώσσα :

 • Κατάλογος μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων 2018-2019(Children’s Greek Books in Translation) που καταγράφει περισσότερα από 50 παιδικά/εφηβικά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που έχουν ήδη μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε χώρες εντός και εκτός Ευρώπης κατά τη διετία 2018-2019.
 • Σε ειδικό παράρτημα αναφέρονται και τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού βιβλίου 2017:
 • Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου:
  Μαύρο πρόβατο στο Τέξας, εκδόσεις Μεταίχμιο 2016, του Κώστα Χαραλά
 • Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου
  Μελάκ, μόνος, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο 2016, της Αργυρώς Πιπίνη σε εικονογράφηση Αχιλλέα Ραζή
 • Κρατικό Βραβείο Εφηβικού – Νεανικού βιβλίου
  Ξυπόλυτοι ήρωες, εκδόσεις Πατάκη 2016, της Αλεξάνδρας Μητσιάλη
 • Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά
  Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο 2016, της Έλσας Μυρογιάνν
 • Κατάλογος Συμμετεχόντων στο Εθνικό Περίπτερο με σύντομη παρουσίαση του προφίλ του κάθε εκδότη, λογοτεχνικού ατζέντη ή φορέα καθώς και ενημέρωση για τον (δίγλωσσο) Ηλεκτρονικό Κατάλογο Ελλήνων Εκδοτών: Greek BookPublishers e–Directory (www.greekbookpublishing.org)

Τελευταίες ειδήσεις