module and plugin to add google adsense to joomla based websites
Print this page

Χέρι βοηθείας στους αστέγους από τον δήμο Καλλιθέας - Ξαναζούν έχοντας στέγη & εργασία

Χέρι βοηθείας στους αστέγους από τον δήμο Καλλιθέας - Ξαναζούν έχοντας στέγη & εργασία
18 Φεβ
2019

Με ανθρωπιά, κατανόηση και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επανένταξης αστέγων πολιτών, ο δήμος Καλλιθέας αγγίζει στον πυρήνα του το πρόβλημα της αστεγίας στην πόλη. Ήδη οι ωφελούμενοι απολαμβάνουν την ζεστασιά ενός σπιτιού, ξαναμπαίνουν δυναμικά στην αγορά εργασίας, ατενίζουν τη νέα τους ζωή με αισιοδοξία και ξαναβρίσκονται με τις οικογένειες τους. Πλέον δεν είναι μόνοι τους!

Το πρόγραμμα υλοποιείται ήδη στην πόλη της Καλλιθέας εδώ και αρκετούς μήνες.

Όλοι οι λογαριασμοί, δηλαδή ενοίκιο, δεκο, κ.α. πληρώνονται απο το πρόγραμμα. Η πρώτη φάση στέγασης διαρκεί 18 μήνες σε διαμερίσματα σε Καλλιθέα, Παγκράτι, κ.α. στα οποία οι ιδοκτήτες του δεν προβάλλουν αντιρρήσεις να φιλοξενηθούν άστεγοι.

Του Μάνου Μεϊμαράκη

Επιπλέον, το πρόγραμμα εντάσει τους αστέγους αυτούς εκ νέου στην αγορά εργασίας, ενώ είναι πολύ τακτικές οι συνεδρίες για την ψυχοκοινωνική επανένταξη τους.

Κάρναβος: "Στην Καλλιθέα εφαρμόζουμε
ολοκληρωμένο πρόγραμμα επανένταξης αστέγων"

Όταν οι ωφελούμενοι αρχίσουν να εργάζονται δεν εγκαταλείπουν το σπίτι, η διάρκεια παραμονής τους μπορεί να παραταθεί ακόμα 18 μήνες. Με αυτόν τρόπο έχουν την ευκαιρία να ξανασχεδιάσουν την ζωή τους από την αρχή.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς που απολαβάνουν τα οφέλη του προγράμματος, κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας, ήταν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ή εργαζόμενοι. Όλοι τους οικογενειάρχες που έχασαν τη δουλειά τους και βρέθηκαν στον δρόμο από τη μια μέρα στην άλλη...

Διαζευγμένοι οι περισσότεροι με τα παιδιά τους να μην γνωρίζουν ότι ο πατέρας είναι άστεγος. Στις συναντήσεις με τα παιδιά τους κατά την περίοδο της αστεγίας δεν έδειχναν το παραμικρό.Προηγουμένως, περνούσαν από κοινωνικές δομές για ένα μπάνιο, για ένα φαγητό, για μια στοιχειώδη περιποίηση της εμφάνισης τους και συναντούσαν τα παιδιά τους χωρίς να δείξουν το παραμικρό. Μετά τις συναντήσεις επέστρεφαν στα παγκάκια, στα πάρκα, στις πυλωτές, κ.α. μέχρι να βραδιάσει για να βγάλουν την νύχτα.

Χαμογελούν ξανά
Όταν μπαίνουν στα διαμερίσματα, η απογοήτευση, η κατάθλιψη και η παραίτηση από την ζωή εξαιτίας της αστεγίας δίνουν την θέση τους στη ζεστασιά που νιώθουν πλέον και την ασφάλεια, και ανακουφισμένοι αρχίζουν να ξαναβρίσκουν το χαμόγελο τους και την όρεξη για ζωή. Επιπλέον κινητοποιούνται να ξαναφτιάξουν την ζωή τους και όσοι είχαν απομακρυνθεί από τις οικογένειες τους αρχίζουν να αποκαθιστούν τις σχέσεις τους με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις προσπάθειες των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Καλλιθέας υπάρχουν άστεγα άτομα τα οποία όχι απλώς δεν επιθυμούν την ένταξη τους στο πρόγραμμα, αλλά αρνούνται πεισματικά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτό του άστεγου ο οποίος τους τελευταίους μήνες βρίσκει καταφύγιο στο διάζωμα επί της οδού Θησέως με κίνδυνο της ζωής του από διερχόμενα οχήματα, όπως και του άστεγου ο οποίος έχει εγκατασταθεί μπροστά στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Θησέως.

Δείτε πως περιγράφει την υλοποίηση του προγράμματος κοινωνικής επανένταξης αστέγων του δήμου Καλλιθέας η υπεύθυνη του έργου "Δύναμη Ζωής", Κοινωνική λειτουργός, κ.Ευγενία Αθανασοπούλου