module and plugin to add google adsense to joomla based websites
Print this page

Γιώργος Κουτσογιάννης: Πανελλήνιες εξετάσεις 2018, ψυχραιμία και συγκέντρωση μέχρι τέλος

Γιώργος Κουτσογιάννης: Πανελλήνιες εξετάσεις 2018, ψυχραιμία και συγκέντρωση μέχρι τέλος
07 Ιουν
2018

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, έφτασε η περίοδος των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Μια διαδικασία πολύ κρίσιμη και σημαντική για τους έφηβους μαθητές που συμμετέχουν αλλά και για τις οικογένειες τους.

Είναι ίσως η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή του Έλληνα μαθητή, δεδομένης της σπουδαιότητας που αποδίδει η ελληνική κοινωνία στον θεσμό.

Κάθε νέος καλείται να καταθέσει όσα έμαθε, τις γνώσεις και το πνεύμα του. Αποτελεί το τέλος όλων των προσπαθειών και της επίπονης προετοιμασίας του. Είναι η στιγμή που οι θυσίες και οι προσδοκίες παιδιών και γονέων θα πάρουν σάρκα και οστά με την ελπίδα να δικαιωθούν, με την λαχτάρα οι στόχοι να επιτευχθούν , το όνειρο να γίνει πραγματικότητα.

Είναι ευρέως γνωστό πόσο αξία και βαρύτητα δίνει η ελληνική κοινωνία και οικογένεια στη γνώση, στην εκπαίδευση και κυρίως την πανεπιστημιακή εκπαίδευση των παιδιών, την οποία θεωρεί το κυριότερο μέσο εξασφάλισης και επαγγελματικής αποκατάστασης.

Κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης και της εξειδίκευσης στην σύγχρονη κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας που διανύουμε. Το κυνήγι και η κατάκτηση της γνώσης μοιάζει το ασφαλέστερο εφόδιο - όπλο ενάντια στο αβέβαιο μέλλον και στον σκληρό επαγγελματικό ανταγωνισμό.

Η πανεπιστημιακή και τεχνομογική εκπαίδευση συνεχίζει να είναι πρωταρχικής αξίας για την ελληνική κοινωνία και η επιτυχία ενός παιδιού στις πανελλαδικές εξετάσεις αποτελεί ηθική και κοινωνική καταξίωση ολόκληρης της οικογένειας. Για τον λόγο αυτό, η πολυπόθητη επιτυχία είναι υπερτιμημένη και πληρώνεται πολύ ακριβά και με πολλές θυσίες , κυρίως οικονομικές, από την ελληνική οικογένεια.

Ωστόσο , η ζωή μας διδάσκει ότι τίποτα δεν είναι απόλυτο και δεδομένο. Η ευτυχία και η επιτυχία δεν πηγάζουν μόνο από μια πηγή, η ζωή δεν είναι και ούτε αποτελεί μονόδρομο προς μια πορεία. Η ζωή έχει πολλές κατευθύνσεις και προσφέρει στον καθένα ευκαιρίες και επιλογές. Κάθε νέος θα βρει τον δρόμο του, αυτόν που είναι κατάλληλος για τον ίδιο και τις δυνατότητες του, που ανταποκρίνεται στα δικά του θέλω , στα δικά του όνειρα και οράματα.
Οι πανελλαδικές είναι μόνο μια περίοδος από χιλιάδες στιγμές της ζωής μας και δεν είναι το παν με αυτή την έννοια . Το κάθε παιδί θα έχει πιθανόν το αποτέλεσμα που αντιστοιχεί στις προσπάθειες του, αλλά πιθανόν και μια άτυχη στιγμή να μην του προσφέρει τη χαρά αυτή – ο κόσμος εξάλλου δεν είναι ιδανικός- και αυτό θα σηματοδοτήσει το μέλλον του ή θα συνεχίσει πιο εύκολα την συγκεκριμένη πορεία που έχει χαράξει.

Όλοι μας αλλά κυρίως τα νέα παιδιά οφείλουν να κυνηγούν τα όνειρα τους, τα δικά τους όνειρα , έχουν δικαίωμα να παλέψουν γι΄ αυτά σύμφωνα με τις δικές τους δυνατότητες. Η οικογένεια έχει χρέος να στηρίξει ηθικά κυρίως με αγάπη και κατανόηση το δικό της παιδί και να το βοηθήσει να βρει σύμφωνα με τις δυνατότητες του ,το δικό του δρόμο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μοιραστώ κάτι που ακολούθησα πριν αρκετά χρόνια όταν πέρασα απο αυτή την θέση κ γω. Πριν πιάσετε το στυλο, την προσευχή σας και τον σταυρό σας. Όλα θα πάνε καλά. 

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά!

Ο πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Γεώργιος Κουτσογιάννης
Δημοτικός σύμβουλος
BSc,MBA,MSc