Τις Κυριακές του Νοέμβρη "μυρίζει" παραμύθι στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

IMG 4091_copy

Τις Κυριακές του Νοέμβρη, στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στη Κυδαθηναίων 17 στην Πλάκα, έχει άρωμα παραμυθιού από το "Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο".

Στις 12:00 το μεσημέρι στις 6 ,13, 20 και 27 Νοεμβρίου θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το παραμύθι της Μαρίας Παπαλέξη "Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι", μία παράσταση εμπνευσμένη από την ελληνική λαϊκή παράδοση, που απέσπασε τιμητική διάκριση στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου στην Αθήνα. 

Όπως όλα τα παραμύθια, έτσι και αυτό ξεκινάει με τη γνωστή σε όλους μας φράση:
"Μια φορά κι έναν καιρό, ήρθε στον κόσμο ένα κοριτσάκι, όμορφο και χαριτωμένο. Την τρίτη νύχτα από τη γέννησή του, όταν όλοι στο σπίτι κοιμόντουσαν, μπήκαν αθόρυβα στο δωμάτιο του μωρού οι τρεις Μοίρες. Στάθηκαν πάνω απ' την κούνια του κι άρχισαν να λένε τα γραμμένα του...

Πρώτη μίλησε η μεγαλύτερη, η Κλωθώ, που γνέθει το νήμα της ζωής μας: «Αυτό το κορίτσι θα έχει μυαλό που πατά στη γη και φαντασία που αγγίζει τον ουρανό. Θα μάθει την τέχνη του αργαλειού και θα υφαίνει τόσο όμορφα, όσο η Άνοιξη όταν στρώνει το χώμα λουλούδια».

IMG 4011_copy

Ύστερα μίλησε η μικρότερη, η Άτροπος: «Θα ζήσει πολλά χρόνια», είπε μόνο. Δεν της αρέσουν, βλέπετε, οι πολλές κουβέντες.

Και τελευταία μίλησε η μεσαία, η Λάχεση, αυτή που αποφασίζει τι θα λάχει στον καθένα μας: «Τα παιδικά της χρόνια θα κυλήσουν χαρούμενα. Τα νιάτα της θ' ανθίσουν σαν τριαντάφυλλα. Θα παντρευτεί έναν πλούσιο νέο που θα την αγαπά. Θα τον ακολουθήσει στα ξένα, αλλά... » Η μαγική λέξη "αλλά" που κρύβει μέσα της την ιστορία της Ρηνιώς, μιας νεαρής υφάντρας.

Με στημόνι αρχαίους ελληνικούς μύθους και λαϊκές αφηγήσεις και με υφάδι παραδοσιακά τραγούδια του αργαλειού, νανουρίσματα και παιχνιδοτράγουδα το "Θέατρο του παπουτσιού" δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα μέσα από την αφήγηση του παραμυθιού και το παιχνίδι να γνωρίσουν με ένα πρωτότυπο τρόπο την υφαντική τέχνη!

Το κείμενο έχει επιμεληθεί η Μαρία Παπαλέξη, τη σκηνοθεσία -μουσική η Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, τα σκηνικά- Κοστούμια η Έμμα Μολλέ και τη μουσική διδασκαλία η Έλλη Βασιλάτου.

Δείτε εδώ απόσπασμα από την παράστασηΤο παραμύθι ερμηνεύει η Βαλεντίνα Παπαδημητράκη και για τη λύρα, το λάουτο, τα πνευστά και τα κρουστά υπεύθυνος είναι ο Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το " Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο" κλείνει φέτος 10 χρόνια παρουσίας στο χώρο του θεάτρου. Έχει ανεβάσει λαϊκά παραμύθια, αλλά και σύγχρονα θεατρικά κείμενα εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση. Οι παραστάσεις του συνοδεύονται από ζωντανή μουσική και απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Περιοδεύει σε σχολεία, χωριά και δήμους σε όλη την Ελλάδα ενώ έχει ταξιδέψει στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, όπου έδωσε παραστάσεις στους Έλληνες ομογενείς.

Το κόστους του εισιτηρίου ανέρχεται στο ποσό των 6 ευρώ και για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα: 210 - 32 39 813, 210 - 32 23 368.

malamatenios 

Τελευταίες ειδήσεις