Βραβείο Αριστείας για την Χρηστή Διοίκηση & Διαφάνεια στον δήμο Καλλιθέας από την ΕΕ

Βραβείο Αριστείας για την Χρηστή Διοίκηση & Διαφάνεια στον δήμο Καλλιθέας από την ΕΕ
16 Μαρ
2018

 

Το γεγονός ότι η νέα διοίκηση του δήμου Καλλιθέας περιόρισε σημαντικά την σπατάλη δεν διέφυγε την προσοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ 23 ακόμα Ελληνικών δήμων βράβευσε τον δήμο Καλλιθέας με το βραβείο Χρηστής Οικονομικής Διαχείρισης της ΕΕ.

του Μάνου Μεϊμαράκη

Ειδικότερα, το Συμβούλιο της Ευρώπης απένειμε στον δήμο Καλλιθέας το Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στην Χρηστή Διακυβέρνηση, για τον περιορισμό της σπατάλης αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στους τομείς της Καθαριότητας, Συντήρησης του Πρασίνου, Υποδομών και άλλων υπηρεσιών.

Το βραβείο παρέλαβε ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος σε ειδική εκδήλωση απονομής στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Η βράβευση πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και οι 15 δήμοι οι οποίοι συμμετείχαν στην δράση αυτή, διακρίθηκαν για το επίπεδο διακυβέρνησης με βάση τις 12 Ευρωπαϊκές αρχές Χρηστής Διακυβέρνησης, οι οποίες είναι:

Χρηστή Οικονομική Διαχείριση, Ανοικτότητα και Διαφάνεια, Λογοδοσία, Δεοντολογία, Δεξιότητα και Ικανότητα, Κράτος Δικαίου, Καινοτομία και Δεκτικότητα στην Αλλαγή, Αποδοτικότητα και Αποτελεσματικότητα, Βιωσιμότητα και Μακροπρόθεσμος Προσανατολισμός, Ανταπόκριση, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Πολιτισμική διαφορετικότητα και Κοινωνική συνοχή,Συμμετοχή πολιτών, δίκαιη διενέργεια εκλογών και εκπροσώπηση.

Η βράβευση έγινε παρουσία του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, κ. Γιώργου Πατούλη, του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, του Διευθυντή Μονάδας Διακυβέρνησης και Δημόσιας Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Daniele Dotto, της Επικεφαλής του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Alina Tatarenko, αξιωματούχων της ΕΕ και αρκετών δημάρχων.

«Η χρηστή διοίκηση είναι αγώνας για την Δημοκρατία»
Ο δήμαρχος Καλλιθέας ευχαρίστησε θερμά για την βράβευση και την δημόσια αναγνώριση σημειώνοντας ότι οι διαφανείς πολιτικές είναι οι πιό αποτελεσματικές γιατί όπως ανέφερε «το μοναδικό κριτήριο στην λήψη των αποφάσεων είναι το δημόσιο συμφέρον και γιατί η διαφάνεια χαμηλώνει το επίπεδο των πολιτικών σε επίπεδο μικροπολιτικής και ικανοποίησης ειδικών συμφερόντων».

Συνεχίζοντας ο κ. Κάρναβος είπε ότι «η αδιαφάνεια απομακρύνει ακόμα περισσότερο τους πολίτες». Τόνισε δε πως «όσο πιό πολύ απομακρύνονται οι πολίτες, τόσο πιό πολύ τα συστήματα γίνονται πιό αδιαφανή και τόσο πιό πολύ απομακρύνονται οι πολίτες. Γι' αυτό και ο αγώνας για την χρηστή διαχείριση είναι αγώνας για την Δημοκρατία».

«Στην Καλλιθέα η διαχείριση μας είχε αποτελέσματα.Καταφέραμε να μειώσουμε δαπάνες σε συντηρήσεις και κοστοβόρες υπηρεσίες και να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα τομείς όπως η αποκομιδή των απορριμάτων (μείωση κόστους με την αλλαγή δρομολογίων), κλαδιών (αξιοποίηση νέων πρακτικών ανακύκλωσης), συντήρήσεων του πρασίνου της πόλης, υποδομών (κλυμβητικών δεξαμενών) και λοιπών υπηρεσιών (φύλαξη νομικών προσώπων του δήμου). Αυτές οι εξοικονομήσεις μας έδωσαν την δυνατότητα να παράξουμε περισσότερο έργο και υπηρεσίες για τους δημότες μας. Και να τους φέρουμε πιό κοντά στον δήμο».

«Το βραβείο αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Και θέλω να σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε την προσπάθεια που κάνετε γιατί τα βραβεία αποτελούν κίνητρο για όλους» κατέληξε στην ευχαριστήρια ομιλία του ο δήμαρχος Καλλιθέας. 

Το γεγονός σχολίασε με την θεσμική του αρμοδιότητα και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. ΠατούληςΜε την ανακοίνωση της βράβευσης η σελίδα του δημάρχου Καλλιθέας στο facebook γέμισε σχόλια δημοτών με συγχαρητήρια.vraveio-001

vraveio-012

vraveio-002

vraveio-003

vraveio-004

vraveio-005

vraveio-006

vraveio-007

vraveio-008

vraveio-009

vraveio-010

vraveio-011

Τελευταίες ειδήσεις