Τι μας διδάσκει το μυαλό του Αϊνστάιν - Άρθρο του Αμερικανού Ψυχιάτρου Δρ Σαλέριαν

Τι μας διδάσκει το μυαλό του Αϊνστάιν - Άρθρο του Αμερικανού Ψυχιάτρου Δρ Σαλέριαν
27 Απρ
2017

Ορισμένοι έξυπνοι άνθρωποι είχαν την προνοητικότητα να διατηρήσουν τον εγκέφαλο του Αϊνστάιν για μελλοντικές μελέτες.

Τα τελευταία χρόνια που η τεχνολογία έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο, η επιστήμη έχει ωφεληθεί πολύ από τη μελέτη του εγκεφάλου του Αϊνστάιν. Το εξαίρετο αυτό μυαλό υπήρξε ένα ευεργέτημα για την ψυχιατρική.


Tou Alen J. Salerian*Ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν είχε το συνηθισμένο βάρος: 1260γρ (προφανώς είχε μεγαλύτερο βάρος όταν ήταν νεότερος). Όμως, παίρνουμε ορισμένα πολύ σημαντικά μαθήματα από την αρχιτεκτονική δομή του.

Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η μορφολογία του εγκεφάλου του Αϊνστάιν προσφέρει λίγες απαντήσεις γι αυτή την εξαίρετη διάνοια. Είχε μεγάλες επιφάνειες μετωπιαίου και κροταφικού λοβού. Υπήρξαν τεράστιες λόγω των πτυχώσεων του φλοιού του. Οι πιο καινούριες στο πλαίσιο της εξέλιξής του και εκείνες οι περιοχές του εγκεφάλου του Αϊνστάιν που σχετίζονται με την ευφυΐα του ήταν πολύ μεγαλύτερες, συμβαδίζοντας με το ταλαντούχο του. 


Το μυαλό του Αϊνστάιν σε μέγεθος ήταν μικρότερο από το μέσο όρο, όμως ο φλοιός του εγκεφάλου του ήταν μεγαλύτερος από το μέσο όρο, λόγω των πτυχώσεων, ειδικότερα στον μετωπιαίο και τον κροταφικό λοβό.

Έγιναν διάφορες διασκεδαστικές υποθετικές συζητήσεις σχετικά με το πτυχωτό φλοιό του εγκεφάλου του Αϊνστάιν – την τεκμαιρόμενη αιτία της ευφυΐας του – και της προέλευσής του. Ορισμένοι πίστευαν ότι η ενδεχομένως η μητέρα του Αϊνστάιν φορούσε στενά φορέματα όταν ήταν έγκυος, άλλοι υποστήριζαν ότι κοιμόταν μπρούμυτα, θεωρώντας έτσι ότι υπήρξαν εξωτερικές επιρροές για το σχηματισμό αυτών των εξαιρετικών πτυχώσεων.

 

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι εύπλαστος. Συγκεκριμένες περιοχές του μπορεί να αυξάνονται ύστερα από φυσική και πνευματική άσκηση, ή να συρρικνώνονται, ύστερα από στρες, πτώση του ηθικού και στενοχώρια 

Ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν
είναι μια εικόνα του εύπλαστου χαρακτήρα του εγκεφάλου

Ο κινητικός φλοιός που προκαλεί την κίνηση του αριστερού χεριού του Αϊνστάιν – που αντιστοιχεί στη δεξιότητά του να παίζει βιολί – ήταν ιδιαίτερα μεγάλος. Αυτή η ανάπτυξη προκλήθηκε από τον ίδιο τον Αϊνστάιν. Ο Αϊνστάιν δεν γεννήθηκε με μεγάλο κινητικό φλοιό του αριστερού του χεριού. Η άσκηση είναι εκείνη που έκανε τη διαφορά. Ο κάθε μυς, κάθε τμήμα του σώματος ή του εγκεφάλου μπορεί να αυξηθεί με την άσκηση. Αυτό μπορούμε να το παρατηρήσουμε εύκολα με τους υπερμεγέθεις μύες των αθλητών.

motor-homonculus

Όταν ενεργοποιείται ο κινητικός Homunculus, μπορείτε να κινείτε τα δάκτυλά σας, τον αγκώνα, τους γοφούς ή τη σιαγώνα σας

 

Μια συναρπαστική μελέτη σχετικά με τους οδηγούς ταξί του Λονδίνου, που πραγματοποιήθηκε με μελέτες απεικόνισης του εγκεφάλου τους, απεκάλυψε ότι αυτοί διαθέτουν μεγάλο ιππόκαμπο του εγκεφάλου. Το στοιχείο αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.

Ο ιππόκαμπος είναι μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου που χρησιμεύει ως αποθήκευση μνήμης.

Πολλές από τις λειτουργίες του εγκεφάλου μας – όπως αυτές που συνδέονται με τη γλώσσα και τις μουσικές δεξιότητες, την ευφυΐα και τις βασικές αντιδράσεις σε καταστάσεις στρες – είναι έμφυτες, όμως μπορούν να βελτιωθούν ή ακόμα και να χειροτερέψουν. Οι βασικοί αρχιτέκτονες αυτών των αλλαγών είναι η δική μας συμπεριφορά και οι επιρροές από το περιβάλλον. Οι γλωσσικές δεξιότητες, για παράδειγμα, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις γενετικές προδιαγραφές, όπως κάποιος μπορεί να παρατηρήσει στις διαφορές μεγεθών του planum temporale (μιας κρίσιμης περιοχής του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη γλώσσα), στο δεξιό και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό εξηγεί το γιατί ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μαθαίνουν ξένες γλώσσες ευκολότερα από άλλους. Βεβαίως η πρακτική και η χρήση παίζουν και αυτές το ρόλο τους έτσι ώστε με σημαντικές προσπάθειες οι περισσότεροι από μας να μπορούν να μιλούν δύο ή τρεις ξένες γλώσσες.

Το πλέον σημαντικό μήνυμα που λαμβάνουμε από τον εγκέφαλο του Αϊνστάιν και την επιστήμη είναι ότι το DNA μας, η σκληρή προσπάθεια και ορισμένες φορές και λίγη τύχη μπορεί ορισμένες φορές να δώσει εκπληκτικά αποτελέσματα.

Ο εύπλαστος χαρακτήρας του εγκεφάλου: Ο εγκέφαλός μας διευρύνεται ή συρρικνώνεται από τη δική μας συμπεριφορά

 

  • Οι οδηγοί ταξί του Λονδίνου διαθέτουν ένα διευρυμένο ιππόκαμπο του εγκεφάλου

  • Ο μεγάλος κινητικός φλοιός που καθορίζει την κίνηση του αριστερού δαχτύλου του Αϊνστάιν προκλήθηκε από το παίξιμο του βιολιού.

  • Διευρυμένος προμετωπιαίος φλοιός ηλικιωμένων οι οποίοι υποβάλλονται σε επίπονες καρδιαγγειακές ασκήσεις.

  • Ατροφία του εγκεφάλου ένεκα χρόνιου άλγους, στρες και κατάθλιψης.  


*O Δρ. Σαλέριαν είναι ένας ψυχίατρος, συγγραφέας και πρώην καθηγητής της ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο George Washington, που ζει πλέον στο Παλαιό Φάληρο.
 

Ορισμένοι έξυπνοι άνθρωποι είχαν την προνοητικότητα να διατηρήσουν τον εγκέφαλο του Αϊνστάιν για μελλοντικές μελέτες.

Τα τελευταία χρόνια που η τεχνολογία έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο, η επιστήμη έχει ωφεληθεί πολύ από τη μελέτη του εγκεφάλου του Αϊνστάιν. Το εξαίρετο αυτό μυαλό υπήρξε ένα ευεργέτημα για την ψυχιατρική.

Τελευταίες ειδήσεις