Η Καλλιθέα τιμά τους Ήρωες της Εποποιίας του 1940

Η Καλλιθέα τιμά τους Ήρωες της Εποποιίας του 1940 Φωτο: kallitheaonline.gr
31 Οκτ
2016

Με την μαθητική παρέλαση κορυφώθηκαν την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016 οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για την επέτειο 76η επέτειο του "ΟΧΙ" στην Καλλιθέα.

Και φέτος η μαθητική κοινότητα της πόλης απέδειξε ακόμα μια αφορά ότι η διατήρηση της Ιστορικής μνήμης του λαού μας είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για το μέλλον.

Κάρναβος: "Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την ιστορία της Καλλιθέας"

Στον πανηγυρικό λόγο για την 28η Οκτωβρίου, ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος είπε:
«Είναι μιά μεγάλη ημέρα για τον Ελληνισμό, είναι όμως και μια μεγάλη ημέρα για την πόλη μας, την Καλλιθέα,γιατί είχαμε έναν αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστικό ρόλο και στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, αλλά και μετά στην αντίσταση κατά των κατακτητών. Είναι μακρύς ο κατάλογος των ηρώων Καλλιθεατών που θυσιάστηκαν για την πατρίδα στα βουνά της Αλβανίας και μετά στα βουνά της Ελλάδας, αλλά και στις πόλεις.

Και είναι πάρα πολλές οι ιστορίες αντίστασης που γράφτηκαν στην Καλλιθέα. Ο πρώτος σε αυτή την ηρωϊκή αλληλουχία, ήταν ο Κωνσταντίνος Δαβάκης. Ο ηρωϊκός Συνταγματάρχης. Ο ηρωϊκός Καλλιθεάτης, που ενάντια σε όλες τις προβλέψεις, ενάντια ίσως στη λογική, δεν λύγισε από τη δύναμη των Ιταλών και άμεσα αντεπιτέθηκε. Όλοι πλέον συμφωνούν, ότι οι επιθετικές πρωτοβουλίες του, από την πρώτη στιγμή, άλλαξαν το ρουν του πολέμου. Ο Κωνσταντίνος Δαβάκης έμενε μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω από εδώ, στην οδό άλλωστε που πήρε το όνομά του. Ζούσε εδώ μέχρι τον τραγικό χαμό του. Με μεγάλη χαρά, ανακοινώνω σήμερα στους πολίτες της πόλης μας, ότι ο Δήμος μας εξασφάλισε την προηγούμενη εβδομάδα, την αγορά αυτής της ιστορικής οικίας.

28-okt-2016-karnavos

Η οικία Δαβάκη περνάει στην ιδιοκτησία του Δήμου μας, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, μετά μάλιστα από ανταγωνιστική διαδικασία, και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε το μέλλον της ως ένα χώρο μνήμης αλλά και ένα ισχυρό τοπόσημο. Πέρυσι είχαμε εγκαινιάσει το Μουσείο της Π.Ε.Α.Ν., της πολύ σημαντικής αντιστασιακής οργάνωσης, που μέλη της ήταν πολλοί Καλλιθεάτες και που η πόλη μας αποτέλεσε ένα μόνιμο καταφύγιο. Και τον προηγούμενο μήνα προχωρήσαμε στην οριστικοποίηση της μελέτης, στην υποβολή της οικοδομικής άδειας και στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης σε ένα ακόμη μεγάλη έργο ιστορικής μνήμης. Τη διαμόρφωση του ιστορικού χώρου στην οδό Μπιζανίου, όπου δόθηκε η ηρωική μάχη του Ε.Α.Μ. με τους κατακτητές.

Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την ιστορία της Καλλιθέας, περήφανοι γιατί ήμασταν πρωταγωνιστές στο έπος της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και πιο μετά, της Εθνικής Αντίστασης. Αλλά είμαστε επίσης περήφανοι, γιατί αυτή η πόλη σέβεται την ιστορία της. Και την σέβεται έμπρακτα, διαθέτοντας πολύτιμους πόρους επενδύνοντας σε πόρους και προσπάθεια. Η ιστορία μας, είναι ζωντανή στις μνήμες των ανθρώπων, αλλά και είναι ζωντανή μέσα από τις γειτονιές μας. Μέσα από ιστορικά τοπόσημα, όπως το Μουσείο της Π.Ε.Α.Ν., το Μπιζάνι, την Οικία Δαβάκη, το Τυπογραφείο του Ε.Α.Μ. Όλη η πόλη στέκεται με ευλάβεια απέναντι στην ιστορική μας διαδρομή. Για έναν απλό λόγο.

Γιατί η γνώση της ιστορίας, είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος που θα διασφαλίσει το μέλλον μας. Η γνώση της ιστορίας μας, είναι αυτή που θα διασφαλίσει τη συνοχή και την ανθρωπιά μας. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο νόημα της Εθνικής Εορτής της 28η Οκτωβρίου. Μακάρι και η ανθρωπότητα να έδειχνε την ίδια ευλάβεια στην ιστορία. Μακάρι η ανθρωπότητα να είχε μνήμη, γιατί έτσι δεν θα επαναλαμβάναμε τα λάθη του παρελθόντος. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν εξελίσσονται με βάση την ιστορική σοφία. Σχεδόν 80 χρόνια μετά από έναν τόσο αιματηρό πόλεμο, όπως στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κόσμος δείχνει να μην έχει διδαχθεί από αυτά που έγιναν. Ακόμη και στη γειτονιά μας. Ακόμη και στην Ευρώπη, με τα εκατομμύρια θύματα του πολέμου. Πληθαίνουν οι φωνές του λαϊκισμού.

Στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή διέξαγεται ένας άλλος, υπόγειος, αλλά κρίσιμος πόλεμος. Ο πόλεμος της ανοιχτής Ευρώπης των αξιών και του ανθρωπισμού, με την κλειστή, φοβική Ευρώπη. Οι δυνάμεις του σκοταδισμού εκμεταλλεύονται ορατές αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Την έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης των θεσμών. Τη γραφειοκρατία. Την έλλειψη αλληλεγγύης κυρίως στην απουσία ενός νέου συνεκτικού ανθρωπιστικού οράματος, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο. Την μεγάλη ευθύνη, σ' αυτή την κατάσταση, την έχουν οι ηγεσίες της Ευρώπης, οι οποίες οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποτρέψουν ένα ιστορικό πισωγύρισμα.

Αλλά ευθύνη και ρόλο έχουμε και εμείς, που απαρτίζουμε την κοινωνία των πολιτών. Που πρέπει να είμαστε ενεργοί, παρόντες, ενήμεροι και έτοιμοι να πάρουμε πρωτοβουλίες. Ευθύνη έχουμε και εμείς οι Έλληνες, που για άλλη μια φορά η ιστορία μας φέρνει στο κέντρο των παγκόσμιων εξελίξεων. Η πατρίδα μας έχει πολλά ακόμη να προσφέρει και οφείλει να είναι και τώρα παρούσα, ως δύναμη αντίστασης, αλλά και ως δύναμη ανθρωπισμού. Είναι στη μοίρα μας να είμαστε πάντα στη σωστή όχθη της ιστορίας, όπως ήμασταν και στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο».

28-okt-2016-karnavos-spirtzhs

Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Επέτειο του ΟΧΙ στην Καλλιθέα παρέστη και ο υπουργός Υποδομών και Δικτύων, κ. Χρήστος ΣπίρτζηςΠαρακολουθήστε στιγμιότυπα από την μαθητική παρέλαση


[video: Γιάννης Φωτεινιάς]

 

Τελευταίες ειδήσεις