Καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα |
 
 
 
Η Καλλιθέα δεν ξεχνά την Κύπρο
Π 12/07/2010 14:29:53


Ημερίδα αφιερωμένη στον ιδρυτή του Παντείου Πανεπιστημίου, στον λόγιο και πολιτικό Γεώργιο Φραγκούδη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με πρωτοβουλία του Δήμου Καλλιθέας. Η ημερίδα εντάσσεται στις εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στην πεντηκοστή επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Μάνος Μεϊμαράκης
Φωτο: Ανδρέας ΑνδρεόπουλοςΣτην Ημερίδα έλαβε μέρος αντιπροσωπεία του Δήμου Λεμεσού αποτελούμενη από τον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννο Δανιηλίδη, τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Νίκο Αγαπίου (ΑΚΕΛ) και Άριστο Αριστείδου (ΔΗΣΥ), καθώς και τον δημοσιογράφο, πρώην Δημοτικό Σύμβουλο και ιστορικό της πόλης της Λεμεσού κ. Τίτο Κολώτα.


Ο ιδρυτής του Παντείου Πανεπιστημίου Γεώργιος Φραγκούδης


"Η σύγχρονη Καλλιθέα” ανέφερε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλλιθέας, κ. Κώστας Ασκούνης “ αισθάνεται  εξαιρετικά υπερήφανη για τη  δική της σχέση με την κυπριακή  ιστορία. Η κεντρική της πλατεία είναι αφιερωμένη στην Κύπρο, οριζόμενη από δύο μικρούς πεζοδρόμους, αφιερωμένους στους μαχητές της ΕΟΚΑ, Μιχάλη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου. Κάθε χρόνο, όπως και φέτος την προσεχή εβδομάδα, αναφερόμαστε σ’ αυτή την πλατεία, στην επέτειο της τουρκικής εισβολής”.“Δεν λησμονούμε όμως, ποτέ” συνέχισε ο δήμαρχος Καλλιθέας, “ ότι  δύο σπουδαία εκπαιδευτικά ιδρύματα, που έχουν την έδρα τους  στην πόλη μας, συνδέονται με την Κύπρο. Εννοώ τη Σιβιτανίδειο Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, κληροδότημα των αδελφών Σιβιτανίδου, Κυπρίων την καταγωγή και ασφαλώς του Παντείου Πανεπιστημίου, η ίδρυση του οποίου υπήρξε έργο του οράματος, των προσπαθειών και των ακάματων κόπων του Γεωργίου Φραγκούδη, μιας πραγματικά μεγάλης προσωπικότητας των γραμμάτων, της πολιτικής και του πολιτισμού”.

Και πρόσθεσε:
"Ο Γεώργιος Φραγκούδης δημιούργησε στον τόπο μας ένα σπουδαίο  εκπαιδευτικό ίδρυμα, η ίδρυση  του οποίου δεν υπήρξε μόνο  η εισαγωγή της νεολαίας σ’ ένα γνωστικό αντικείμενο, αλλά κυρίως αναπόσπαστο στοιχείο μιας δημοκρατικής, προοδευτικής αντίληψης για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και του πολιτικού συστήματος. Αυτού του στόχου, τον οποίο ο Γεώργιος Φραγκούδης υπηρέτησε με συνέπεια, εμπνεόμενος από το μεταρρυθμιστικό ρεύμα και το δυναμισμό που εκπροσώπησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η Καλλιθέα τού οφείλει εξάλλου  και την επεξεργασία του παλαιού  ρυμοτομικού της σχεδίου”.   Για την προσωπικότητα και  το έργο του εκ των ιδρυτών της Παντείου Γεωργίου Φραγκούδη μίλησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής κ. Παναγιώτης Τσίρης, ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κώστας Ασκούνης, ο Πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Αντιδήμαρχος Λεμεσού κ. Γιάννος Δανιηλίδης, η Αντιπρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου, αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα. Βασιλική Αρτινοπούλου, ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Λεμεσού κ. Τίτος Κολώτας, καθώς και η κόρη του του Γεωργίου Φραγκούδη, κα. Αθηναΐς Φραγκούδη – Αντωνιάδου.


Η Κυπριακή αντιπροσωπεία στο γραφείο του δημάρχου Καλλιθέας

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Καλλιθέα, η αντιπροσωπεία του Δήμου Λεμεσού είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Κώστα Ασκούνη, στην οποία παραβρέθηκαν και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιάννης Παυλίδης, Κώστας Πολυχρονίδης και Θοδωρής Ψαλιδόπουλος και ενημερώθηκε για τη δράση του Δήμο, με έμφαση στις εξελίξεις στο χώρο των Ολυμπιακών Ακινήτων στην Παραλία των Τζιτζιφιών και του τέως Ιπποδρόμου, καθώς και τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

   Η Κυπριακή αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από τον αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Μαργωμένο, επισκέφθηκε το «Μητροπολιτικό Πάρκο Καλλιθέας», τις εγκαταστάσεις στην Παραλία των Τζιτζιφιών και το χώρο του τέως Ιπποδρόμου, το Δημοτικό Παιδικό Σταθμό επί της οδού Σωκράτους 131, όπου ξεναγήθηκε από την αντιπρόεδρο του Νομικού Προσώπου κα. Νατάσσα Αδαμοπούλου και την προϊσταμένη κα. Σπέση Παπαδάκη, καθώς και το Δημοτικό Κέντρο Υγείας.


Ο Αντιδήμαρχος Λεμεσού κ. Γιάννος Δανιηλίδης με τον δήμαρχο Καλλιθέας, κ. Κώστα Ασκούνη

   Η αντιπροσωπεία του κυπριακού Δήμου απηύθυνε πρόσκληση προς το Δήμο Καλλιθέας να μετάσχει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες πρόκειται να οργανωθούν τον προσεχή Αύγουστο, καθώς και σε εκδήλωση προς τιμήν του Γεωργίου Φραγκούδη που θα διεξαχθεί στη Λεμεσό το Σεπτέμβριο, επίσης σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του δημάρχου Καλλιθέας, Κώστα Ασκούνη.

"Κύριε Πρύτανι,

Κύριε Πρέσβυ,

Κύριοι συνάδελφοι από το Δήμο Λεμεσού,

Αξιότιμη κυρία Φραγκούδη,

Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψτε μου να απευθύνω τις πιο θερμές ευχαριστίες του Δήμου Καλλιθέας προς το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Δήμο της Λεμεσού και την Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα για την πρόθυμη συμμετοχή τους στη διοργάνωση αυτής της επιστημονικής αναφοράς στον διακεκριμένου λόγιο, επιστήμονα και πολιτικό Γεώργιο Φραγκούδη, η οποία εντάσσεται στις εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στην πεντηκοστή επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ιδιαίτερα θα ήθελα να χαιρετίσω τη συγκινητική παρουσία της κόρης του, κυρίας Αθηναΐδας Φραγκούδη – Αντωνιάδου.

Κυρίες και κύριοι,

Περιποιεί εξαιρετική τιμή για το Δήμο Καλλιθέας η άσκηση κατά το τρέχον έτος της προεδρίας του Δικτύου Δήμων της Αττικής «Κύπρος», το οποίο συνεστήθη το 2007, προκειμένου να υπογραμμιστεί η κοινή βούληση του Ελληνισμού να ανανεώσει με αίσθημα ευθύνης και αποφασιστικότητα, τη συμπόρευσή του με τη διαδρομή και το μέλλον της Κύπρου.

Θεωρούμε ότι ίσως δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν καλύτερη συγκυρία και ευτυχέστερη σύμπτωση από τον εορτασμό των πενήντα χρόνων της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Πράγματι, αυτή η επέτειος δεν συνιστά μόνον μία ιστορική στιγμή. Συμπυκνώνει μια πορεία δραματικών γεγονότων και πολιτικών ανακατατάξεων, η οποία έχει αφήσει ανεξίτηλη σφραγίδα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία και έχει καθορίσει τόσο τη συλλογική, πολιτική συνείδηση του Ελληνισμού, όσο και σημαντικές πλευρές της λειτουργίας και των χαρακτηριστικών του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Τα πενήντα χρόνια της ανεξαρτησίας της Κύπρου σημαίνουν τους μεγάλους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού για την αποτίναξη της βρετανικής αποικιοκρατίας, την ανάμνηση των ηρωικών φυσιογνωμιών των πρωταγωνιστών τους, αλλά και τη στενή σχέση τους με το μεγαλειώδες κίνημα της νεολαίας, το οποίο πίσω, στη δεκαετία του ’60 μαχόταν ταυτόχρονα για τη δημοκρατία στην Ελλάδα και την ελευθερία στην Κύπρο. Είναι μια επέτειος που ανασηματοδοτεί την προδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη δικτατορία των Αθηνών με την απόπειρα ανατροπής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, την τουρκική εισβολή και την επί 36 χρόνια συνεχιζόμενη κατοχή της Μεγαλονήσου. Μια επέτειος που μπορεί και πρέπει να ανανεώσει τη δυναμική των κοινών προσπαθειών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την αναβάθμιση της θέσης της Κύπρου στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα υπήρξε ιστορικά αναπόσπαστο στοιχείο του αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου. Βρέθηκε στο πλευρό της για την αντιμετώπιση των συνεπειών της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Είναι στο πλευρό της και για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

Η σύγχρονη Καλλιθέα αισθάνεται εξαιρετικά υπερήφανη για τη δική της σχέση με την κυπριακή ιστορία. Η κεντρική της πλατεία είναι αφιερωμένη στην Κύπρο, οριζόμενη από δύο μικρούς πεζοδρόμους, αφιερωμένους στους μαχητές της ΕΟΚΑ, Μιχάλη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου. Κάθε χρόνο, όπως και φέτος την προσεχή εβδομάδα, αναφερόμαστε σ’ αυτή την πλατεία, στην επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Δεν λησμονούμε, όμως, ποτέ ότι δύο σπουδαία εκπαιδευτικά ιδρύματα, που έχουν την έδρα τους στην πόλη μας, συνδέονται με την Κύπρο. Εννοώ τη Σιβιτανίδειο Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, κληροδότημα των αδελφών Σιβιτανίδου, Κυπρίων την καταγωγή και ασφαλώς του Παντείου Πανεπιστημίου, η ίδρυση του οποίου υπήρξε έργο του οράματος, των προσπαθειών και των ακάματων κόπων του Γεωργίου Φραγκούδη, μιας πραγματικά μεγάλης προσωπικότητας των γραμμάτων, της πολιτικής και του πολιτισμού.

Από τη Λεμεσό ξεκίνησε ο Γεώργιος Φραγκούδης το μεγάλο ταξίδι στη γνώση, τη μάθηση, στους αγώνες για την Κύπρο, την πρόοδο της Ελλάδας και στη Λεμεσό αναπαύεται, ικανοποιημένος ότι είχε πράξει το καθήκον του ως πνευματικός άνθρωπος και πατριώτης. Για τη διαδρομή της ζωής του, την αφοσίωσή του στη δημιουργία της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και την πολιτική του σκέψη μίλησε ο κ. Πρύτανης και θα αναφερθούν οι επόμενοι ομιλητές και ασφαλώς και οι συμπατριώτες του.

Ο Γεώργιος Φραγκούδης δημιούργησε στον τόπο μας ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα, η ίδρυση του οποίου δεν υπήρξε μόνο η εισαγωγή της νεολαίας σ’ ένα γνωστικό αντικείμενο, αλλά κυρίως αναπόσπαστο στοιχείο μιας δημοκρατικής, προοδευτικής αντίληψης για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και του πολιτικού συστήματος. Αυτού του στόχου, τον οποίο ο Γεώργιος Φραγκούδης υπηρέτησε με συνέπεια, εμπνεόμενος από το μεταρρυθμιστικό ρεύμα και το δυναμισμό που εκπροσώπησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η Καλλιθέα τού οφείλει εξάλλου και την επεξεργασία του παλαιού ρυμοτομικού της σχεδίου.

Κυρίες και κύριοι,

Η δημοκρατία λειτουργεί ουσιαστικά, ανταμείβοντας όπως πρέπει τους ανθρώπους της προσφοράς και εργαζόμενη ώστε αυτή η προσφορά τους να καθίσταται μέρος της συλλογικής συνείδησης της κοινωνίας, σε κάθε ιστορική στιγμή. Αυτό είναι, ίσως, το κύριο νόημα της σημερινής μας συνάντησης εδώ, στη Σχολή, σήμερα Πανεπιστήμιο, στην οποία ο Γεώργιος Φραγκούδης αφιέρωσε τη ζωή του. Μέσω της κόρης του, του απευθύνουμε νοερά τις ευχαριστίες μας. Και κρατάμε ως παρακαταθήκη μια φράση από τη δική του διήγηση: «Η ζωή μού έδωκε όλες τις χαρές της. Χάρηκα τη δόξα του λόγου και του πλήθους τον θαυμασμόν. Στους αγώνες μου υπήρξα πάντα αισιόδοξος με στιγμές απαισιοδοξίας, και καταπτώσεως. Πολλές φορές μού ήρθε να τα πετάξω όλα και να ησυχάσω σε μια γωνιά της πατρίδας, μα η λιποψυχία λίγες φορές με κατανίκησε. Βασανίζομαι όλη τη νύκτα μεταξύ ελπίδας και απελπισίας, μα το πρωί πάντα χαιρετίζω τον ήλιο που ανατέλλει γεμάτος ενθουσιασμό...".
Παρασκήνια [ 634 ΤΙΤΛΟΙ ]
ΜΠΟΡΕΙ!
04/10/2011 14:15:09
Μπαρμπάκος
04/10/2011 13:54:00
Φωτογραφίες;
02/10/2011 15:19:30
"Μειοψηφία"
02/10/2011 14:39:24
Εμιρζάς
26/09/2011 18:16:12
Eμένα;...
26/09/2011 17:50:25
ΑΝΟΙΧΤΑ
22/09/2011 16:26:03
ΕΚΒΙΑΣΤΗΣ
21/09/2011 15:09:49
Γρίβα's back
20/09/2011 15:55:44
Γερολυμάτος
20/09/2011 14:25:56

ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΑΡΤΗΣ
© 2008-2010 kallitheaonline.gr