ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: «Το μετρό στην Καλλιθέα δεν εξασφαλίζει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027»

IMAGE: ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ IMAGE: ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ
01 Οκτ
2023

Η επέκταση του μετρό προς Καλλιθέα δεν εξασφαλίζει την χρηματοδότηση από το τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021-2017.

Επιπλέον, όλες οι απαραίτητες μελέτες προκειμένου να εγκριθεί η χρηματοδότηση του έργου από τα κοινοτικά ταμεία, ούτε αυτές έχουν ενταχθεί σε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, οποιαδήποτε συζήτηση για την επέκταση της γραμμής 1 προς το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» θα είναι ώριμη μετά το 2028.

του Μάνου Μεϊμαράκη

Ωστόσο, δήμαρχος Καλλιθέας αν και γνωρίζει τις εξελίξεις, συνεχίζει να αναφέρεται στην επέκταση της γραμμής 1 του μετρό προς την Καλλιθέα, σαν αυτό πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί πολύ σύντομα. Ακόμα, δεν πρόκεται για μετρο, αλλά επέκταση της γραμμής του ΗΣΑΠ.

Ο δήμαρχος Καλλιθέας στα χέρια του δεν έχει τίποτα παρά μια... ζωγραφιά, ένα σχέδιο χάραξης της γραμμής 1 προς το Κέντρο Πολιτισμού. Την πραγματική, ακριβή και λεπτομερή χάραξη της επέκτασης θα υποδείξουν μόνο οι απαραίτητες γεωλογικές έρευνες, οι οποίες ούτε καν έχουν ανατεθεί.

Αυτές και θα καθορίσουν αν πράγματι το μετρό θα περάσει από την Καλλιθέα με προορισμό το Κέντρο Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν μελέτες

Πριν από τις γεωολογικές έρευνες προηγείται μια σειρά άλλων μελετών οι οποίες ομοίως ακόμα δεν έχουν πραγματοποιηθεί, όπως μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών και σιδηροδρομικών συστημάτων, περιβαλλοντικές μελέτες, κα.

Μετά τις περιβαλλοντικές μελέτες θα ακολουθήσουν οι τοπογραφικές, γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες (όλες αυτές οι μελέτες πρέπει πρώτα να εγκριθούν) και στη συνέχεια θα πρέπει να εκπονηθούν οι οριστικές μελέτες.

Εφόσον όλα πάνε καλά και εγκριθούν όλες οι μελέτες, έπονται η μελέτη οικονομικής και χρηματοοικονομικής αξιολόγησης, άκρως απαραίτητες για την αίτηση χρηματοδότησης της κατασκευής από τα Κοινοτικά Ταμεία.

Επιπλέον, πριν συνταχθούν όλες αυτές οι μελέτες είναι απαραίτητο να ανατεθούν και να ολοκληρωθούν πριν την δημοπράτηση για την κατασκευή του έργου και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μετά μετά από σχετικούς διαγωνισμούς.

Όπως κατανοεί κανείς όλες αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες αλλά και πολύ σύνθετες.

Δηλαδή, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όπως τα περιγράφει προεκλογικά ο δήμαρχος Καλλιθέας.

Συνοπτικά λοιπόν, για να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο αυτό θα πρέπει πρώτα να ωριμάσει μελετητικά, στη συνέχεια να πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και έπειτα να αιτηθεί την χρηματοδότηση του, η κατασκευή του έργου δε, θα αρχίσει μόνο όταν εγκριθεί η χρηματοδότηση του από την ΕΕ.

Συνεπώς, το έργο δεν προβλέπεται να είναι ώριμο ώστε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ε.Ε. 2021-2027» αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες τις οποίες έχει στην διάθεση του το kallitheaonline.gr.

Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί η επέκταση της γραμμής 1 προς Καλλιθέα δεν έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021-2027;

Διότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδοτούν την κατασκευή του έργου, όχι τις μελέτες.

Εφόσον οι μελέτες για την επέκταση της γραμμής 1 προς το Κέντρο Πολιτισμού δεν έχουν αρχίσει καν, συνεπώς δεν έχουν υποβληθεί προς έλεγχο και αξιολόγηση, δεν μπορεί να υποστηριχθεί αίτημα χρηματοδότησης για την κατασκευή του.

Έργα που έχουν ενταχθεί

Ήδη, στα νέα προγράμματα για το 2021-2027 έχουν εκδοθεί προσκλήσεις ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ και έχουν ενταχθεί έργα ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Στα έργα που έχουν ήδη ενταχθεί στα νέα προγράμματα για το 2021-2027, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιώργος Ζερβός «περιλαμβάνονται δύο εμβληματικά προγράμματα για τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προϋπολογισμού 1 δισ.€ με πάνω από 10.000 υποβληθείσες αιτήσεις, η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, η οδική σύνδεση Μπράλου – Άμφισσας και η προμήθεια νέων πυροσβεστικών οχημάτων».

Πως χρηματοδοτούνται οι μελέτες

Τώρα, για να γίνουν όλες αυτές οι μελέτες πρέπει πρώτα να χρηματοδοτηθούν. Η χρηματοδότηση των μελετών αντλείται κυρίως από το ΕΠΑ (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης) και υλοποιείται με τους εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι σε αυτό έχουν ενταχθεί έστω οι προκαταρτικές μελέτες για την επέκταση της γραμμής 1 προς Καλλιθέα.

Δηλαδή, πρώτα χρηματοδοτούνται και εκτελούνται οι μελέτες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ολοκληρώνονται και υποβάλλονται προς έγκριση, συμπληρώνεται ο φάκελος και έπειτα προωθείται η αίτηση χρηματοδότησης από τα κοινοτικά ταμεία για να αρχίσει η κατασκευή του.

Μια... ζωγραφιά

Συνεπώς, ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, όταν δείχνει τον χάρτη με την χάραξη των γραμμών δεν έχει στα χέρια του παρά μια... ζωγραφιά, τίποτα άλλο, κανένα επίσημο έγγραφο, γνωρίζοντας φυσικά ότι η χάραξη των γραμμής μπορεί να αλλάξει.

Όπως αναφέρει η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ οι μεγαλύτερες τεχνικές προκλήσεις στην κατασκευή τέτοιων έργων - ιδιαιτέρως δε κατά την διάνοιξη της σήραγγας - είναι η αποφυγή υπογείων ρεμάτων, η αντιμετώπιση τυχόν ασταθειών στο υπέδαφος και η ελαχιστοποίηση της επίδρασης στα κτίρια που βρίσκονται στη διαδρομή.

Ποιός δεν γνωρίζει ότι στο υπέδαφος της Καλλιθέας βρίσκονται διάσπαρτα υπόγεια ρέματα!

Αυτά όλα τα ζητήματα εντοπίζονται μόνο με τις γεωλογικές έρευνες οι οποίες δεν έχουν καν ανατεθεί.

Ακόμα, ένα ζήτημα το οποίο αναμένεται να καθορίσει καταλυτικά την χάραξη των γραμμών είναι οι απαλλοτριώσεις που θα απαιτηθεί να γίνουν. Σε αυτό το πεδίο αναμένεται να ανοίξει νέος κύκλος καθυστερήσεων.

Ωστόσο, οι επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας που προχωρούν κατά προτεραιότητα είναι η επέκταση της Γραμμής 2 από Ανθούπολη προς Ίλιον με 3 νέους σταθμούς και θα ακολουθήσουν οι επεκτάσεις της Γραμμής 2 προς Γλυφάδα με 3 νέους σταθμούς.

Πολύ αργότερα θα πάρει σειρά η επέκταση της γραμμής προς το Κέντρο Πολιτισμού (προβλέπεται μετά το 2028), ενώ ακόμα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η επέκταση θα γίνει μέσα από την Καλλιθέα.

Απόφαση του 2009

Η επέκταση του μετρό προς το Κέντρο Πολιτισμού έχει απασχολήσει όλους τους εμπλεκόμενους σε κεντρικό επίπεδο φορείς πάρα πολλές φορές από το 2009.

Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΝ (Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), Ανδρέας Δρακόπουλος το μετρό είναι αναγκαίο για την πρόσβαση στο Κέντρο Πολιτισμού και πως η πρόσβαση με σταθμό μετρό προβλέπεται από τη σύμβαση του 2009.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 13, του ΦΕΚ Α’ 138, 7/8/2009 «Το ελληνικό δημόσιο έχει περιλάβει στον σχεδιασμό εξυπηρέτησης από το δίκτυο συγκοινωνιών σταθερής τροχιάς (Μετρό και Τραμ) την περιοχή του Φαληρικού Δέλτα και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να συνδεθεί το Κέντρο Πολιτισμού με αυτό».

Η σύνδεση του Κέντρου Πολιτισμού με το δίκτυο του μετρό είναι κεντρική απόφαση σε πολύ υψηλό επίπεδο μεταξύ του ιδρύματος και της τότε κυβέρνησης με νόμο που δεσμεύει όλες τις κυβερνήσεις από το 2009.

Οι λαρυγγισμοί του Δημήτρη Κάρναβου ουδόλως επηρεάζουν τις εξελίξεις για τις επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ, όπως μόνος του διατυμπανίζει συχνά-πυκνά στο προεκλογικό του ακροατήριο ο δήμαρχος Καλλιθέας. Η αρχική σύλληψη της ιδέας να επεκταθεί το μετρό προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανήκει σε άλλους.

Δήμαρχος του... facebook

Ο Δημήτρης Κάρναβος κατασπατάλησε 9 χρόνια (δύο θητείες δημάρχου) στο facebook. Με πράγματι μια μεγάλη γκάμα αναρτήσεων επιχειρώντας πολλές να πείσει τους δημότες του ότι η ζωή στην Καλλιθέα δεν είναι αυτή που αντιμετωπίζουν καθημερινά έξω στους δρόμους αλλά αυτή που ο ίδιος παρουσιάζει στην αρχική του σελίδα.

Τελευταία, κατανοώντας και ο ίδιος ότι στην συνείδηση των πολιτών είναι ο μοναδικός δήμαρχος Καλλιθέας με σχεδόν μηδενικό πραγματικό έργο στην πόλη (όλοι οι προκάτοχοι του συνέδεσαν το όνομα τους με μεγάλα έργα στην Καλλιθέα), παίζοντας με τις λέξεις... επιχειρεί να ταυτίσει το όνομα του με «μεγάλα έργα» τα οποία είτε δεν υπάρχουν, και φυσικά ούτε προβλέπεται να αρχίσουν σύντομα, τουλάχιστον - σε ότι αφορά το μετρό- όχι πριν το 2028.

Ενώ ο λαός της Καλλιθέας του έδωσε απλόχερα δύο θητείες, αναζητώντας τώρα σανίδα σωτηρίας στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 ο Δημήτρης Κάρναβος το μόνο που δεν έχει υποσχεθεί ακόμα είναι... δωρεάν οικόπεδα... με μια στάση μετρό στο καθένα.

Τελευταίες ειδήσεις