Θρήνος στην Καλλιθέα - Πέθανε ο Λάζαρος Λασκαρίδης - Απέραντη θλίψη και οργή για τον άδικο θάνατο του

Θρήνος στην Καλλιθέα - Πέθανε ο Λάζαρος Λασκαρίδης - Απέραντη θλίψη και οργή για τον άδικο θάνατο του
08 Μαϊ
2023

Την τελευταία του πνοή άφησε τις πρωινές ώρες στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» ο δημοσιογράφος και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Καλλιθέας, Λάζαρος Λασκαρίδης. Η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί. Το τελευταίο 48ωρο παρόλο που του είχε χορηγηθεί κοκτεϊλ φαρμάκων σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατηθεί στην ζωή, αυτό δεν επετεύχθη. Ο αντιδήμαρχος ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκρός από τα μέσα της εβδομάδας και τα όργανα του υποστηρίζονταν τεχνητά. 

Ο δημοφιλής Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, δημοσιογράφος Λάζαρος Λασκαρίδης βρέθηκε στο κενό από ύψος περίπου 3 μέτρων την περασμένη Πέμπτη, 27/4, όταν υποχώρησε σάπιο κάγκελο σε ένα υποτυπώδες μπαλκόνι στην πίσω πλευρά του κτιρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκες του δήμου Καλλιθέας.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού θα ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη παρουσία σχεδόν σύσσωμης την διοίκησης του δήμου, εκπροσώπους πολιτικών και δημοτικών παρατάξεων και δεκάδες πολίτες.

του Μάνου Μεϊμαράκη

Ο Λάζαρος Λασκαρίδης νωρίτερα από το πρωί της ίδιας ημέρας δεχόταν ευχές από πολίτες για τα γενέθλια του, μερικές ώρες αργότερα μεταφερόταν βαρύτατα τραυματισμένος σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» και η σελίδα του στο facebook γέμιζε αγωνία και προσευχές από εκατοντάδες πολίτες και φίλους για ταχεία ανάρρωση.

Η πρώτη διάγνωση μιλούσε για ένα μεγάλο αιμάτωμα στο κεφάλι, ένα βαρύ τραύμα στον πνεύμονα από σπασμένα πλευρά και κατάγματα στον αυχένα και στην σπονδυλική στήλη. 

Παρά τις προσπάθειες ιατρών και νοσηλευτών να τον κρατήσουν στην ζωή, ο τραγικός επίλογος της ζωής του Λάζαρου Λασκαρίδη είχε ήδη γραφτεί σε εκείνο το σημείο.

Η κατάσταση του επιδεινωνόταν μέρα με την ημέρα μέχρι πριν από μερικές ώρες όπου η πίεση του άρχισε να πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα αυτό που περίμεναν όλοι, αλλά κανείς δεν τολμούσε να διανοηθεί. Ήδη οι οικείοι του είχαν ενημερωθεί από την Τετάρτη ότι η κατάσταση του είναι μη αναστρέψιμη.

Η Καλλιθέα παρακολουθεί συγκλονισμένη την περιπέτεια του Λάζαρου Λασκαρίδη από τις πρώτες ώρες μετά το θλιβερό συμβάν, αλλά και ταυτόχρονα εξοργισμένη για το γεγονός ότι οι πολίτες μια ολόκληρη εβδομάδα δεν έχουν απολύτως καμία ενημέρωση από τον δήμο Καλλιθέας για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος με θύμα μάλιστα έναν Αντιδήμαρχο, στενό συνεργάτη του δημάρχου Καλλιθέας.

Η εκδήλωση συνεχίσθηκε

Η οργή ξεχείλισε όταν άρχισε να διαδίδεται στην πόλη της Καλλιθέας και δυστυχώς είναι αληθές, ότι μετά το συμβάν η εκδήλωση... συνεχίστηκε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα και ενώ λίγα λεπτά πριν, το φορείο με τον Λάζαρο Λασκαρίδη περνούσε μπροστά από τους παρευρισκόμενους. Πράγματι, υπήρξαν κάποιοι οι οποίοι δεν άντεξαν να παραμείνουν στην εκδήλωση και αποχώρησαν.

 

Ποινικές ευθύνες

Για την υπόθεση, την επόμενη ημέρα το μεσημέρι σχηματίσθηκε δικογραφία από το ΑΤ Καλλιθέας, έχουν ληφθεί καταθέσεις ενός αντιδημάρχου της διοίκησης Κάρναβου και ενός ατόμου φερόμενου ως Τεχνικού Ασφαλείας, το σημείο έχει φωτογραφηθεί από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ωστόσο παραμένει άγνωστο αν έχει κατασχεθεί το βιβλίο τεχνικών ελέγχων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης όπως επίσης και γιατί δεν έχει σφραγισθεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη του δήμου Καλλιθέας.

Αναμένεται πλέον μετά την είδηση του θανάτου του Λάζαρου Λασκαρίδη, μετατροπή της κατηγορίας της πρόκλησης βαριών σωματικών βλαβών και η ποινική δίωξη να ασκηθεί τουλάχιστον με την κατηγορία για θανατηφόρο βλάβη από αμέλεια.

Μεσοβδόμαδα, δειλά-δειλά από τον δήμο Καλλιθέας - αφού η είδηση είχε αρχίσει να ταξιδεύει σε όλη την χώρα – μεταφέρθηκε σε δημοσιογράφους ότι σε τεχνικό έλεγχο στο σημείο τον μήνα Μάρτιο ουδέν προέκυψε, αλλά από τον δήμο Καλλιθέας δεν δίνουν στην δημοσιότητα την έκθεση του Τεχνικού Ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, στην κατάθεση του στους αστυνομικούς ο ίδιος φέρεται να είπε ότι κατά το έλεγχο που διενήργησε τον μήνα Μάρτιο πράγματι διαπίστωσε κάποια προβλήματα στην Δημοτική Βιβλιοθήκη και ότι δεν είδε ότι το κάγκελο ήταν σάπιο.

Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς πως ακριβώς γίνονται οι τεχνικοί έλεγχοι στα κτίρια του δήμου Καλλιθέας και ποιός τελικά επιβλέπει αυτούς τους τεχνικούς ελέγχους. 

 

Γνώριζαν για τα σάπια κάγκελα

Ωστόσο, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη όπως προκύπτει από μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι δεν επιθυμούν να δημοσιευθούν ονόματα και ιδιότητες τους, ήταν γνωστό ότι το υποτυπώδες μπαλκόνι ήταν επικίνδυνο – όπως αποδείχθηκε – και γι’αυτό κλείδωναν την πόρτα που οδηγούσε σε αυτό όταν η Δημοτική Βιβλιοθήκη άνοιγε για το κοινό.

Το δε κάγκελο ήταν σάπιο για χρόνια, αλλά κανείς δεν είχε φροντίσει να το επισκευάσει. Μάλιστα σε αυτό το υποτυπώδες μπαλκόνι, όπως προκύπτει από τις εικόνες, κάποιος αφήνει συχνά τα σύνεργα καθαριότητας του κτιρίου. Το κάγκελο μετά το συμβάν βρέθηκε σπασμένο σε δυό σημεία και να έχει υποχωρήσει αρκετά εκατοστά. 

kagkelo vivliothiki 01


Το γεγονός ότι το κάγκελο είχε διαβρωθεί επιβεβαιώνουν και στελέχη της Πυροσβεστικής τα οποία βρέθηκαν στο σημείο για τον απεγκλωβισμό του φορείου από το φρεάτιο. Μια πρώτη σκέψη ήταν το φορείο να δεθεί με ιμάντες από το κάγκελο και να το τραβήξουν από επάνω, αλλά το σενάριο απορρίφθηκε όταν είδαν ότι λόγω της διάβρωσης θα κατέρρεε εντελώς από το βάρος. Γι’ αυτό και αποφασίσθηκε το φορείο με τον Λάζαρο Λασκαρίδη να μεταφερθεί στα χέρια και σχεδόν όρθιο μέχρι το ισόγειο μέσα από μια στενή εσωτερική σκάλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο από το οποίο το σάπιο κάγκελο έριξε στο φρεάτιο τον Λάζαρο Λασκαρίδη βρισκόταν ένα ακόμη άτομο. Όπως κατανοεί κανείς, ο απολογισμός σήμερα θα μπορούσε να είναι δύο θύματα.

 

Η Καλλιθέα βράζει

Περισσότερο φως στα αίτια του τραγικού συμβάντος αλλά και τις ποινικές ευθύνες αναμένεται να ρίξει η εισαγγελική έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση της οικογένειας του Λάζαρου Λασκαρίδη, αν δηλαδή θα στραφεί εναντίον του δήμου Καλλιθέας. 

Πάντως, κανείς δεν φανταζόταν ότι το 2023 στην Καλλιθέα θα έχανε την ζωή του ένας άνθρωπος 55 ετών τόσο άδικα και μάλιστα σε ένα κτίριο του δήμου το οποίο συχνά-πυκνά ο ίδιος ο δήμαρχος Καλλιθέας διαφήμιζε μέχρι που αποδείχθηκε ότι έκρυβε μια παγίδα θανάτου. 

Τελευταίες ειδήσεις