Άλλον ψηφίζεις, άλλος “εκλέγεται” - Δείτε πως αλλοιώνεται η σταυροδοσία στις δημοτικές εκλογές

Άλλον ψηφίζεις, άλλος “εκλέγεται” - Δείτε πως αλλοιώνεται η σταυροδοσία στις δημοτικές εκλογές
22 Μαϊ
2019

Στον χάρτη των εκλογικών αποτελεσμάτων ανά κάλπη αποτυπώνεται ανάγλυφα πως ψηφίζει η κάθε γειτονιά. Με διασταύρωση επιπλέον δεδομένων μπορεί ένας υποψήφιος να γνωρίζει αν ένας πολίτης τον ψήφισε ή όχι. Θεμιτό είναι για έναν υποψήφιο να ελέγχει πόσο πιστοί είναι οι ψηφοφόροι του. Αυτό που δεν είναι θεμιτό είναι να “μαγειρεύονται” τα αποτελέσματα σε βάρος υποψηφίων που κάνουν τον προεκλογικό τους αγώνα έντιμα.

Τι κι αν κάλπες στις μέρες μας είναι διάφανες; Τι κι αν οι εκπρόσωποι παρατάξεων και συνδυασμών είναι όλοι εκεί την Κυριακή για να διαφυλάξουν το κύρος των εκλογών; Σε αρκετές κάλπες άλλους ψηφίζουν οι πολίτες, άλλοι “εκλέγονται”. Ακόμα και ένα “στημένο” προβάδισμα 10-20 ψήφων στην τελική κατάταξη είναι αρκετό για να πετάξει έξω από τη μάχη της εκλογής ικανούς και έντιμους υποψηφίους και με προσόντα. Ευτυχώς, οι υποψήφιοι που χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα για να εκλεγούν είναι ελάχιστοι, δυστυχώς όμως ενίοτε καταφέρνουν να “εκλέγονται”.

Ακολουθούν τρία πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα “αλλοίωσης” της βούλησης του εκλογικού σώματος στην Καλλιθέα.

Το 2014, στην κάλπη του 4036 εκλογικού τμήματος του 9ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας, ο μέσος όρος σταυροδοσίας για όλους τους υποψηφίους ενός συνδυασμού ήταν περίπου 2,5 σταυροί.
Για συγκεκριμένο υποψήφιο με μέσο όρο περίπου 2 σταυρούς σε κάθε κάλπη και μηδέν σταυρούς σε 73 από τις 176 κάλπες, από την συγκεκριμένη κάλπη βγήκαν... 37 σταυροί.

ypopsifios 73
Μηδέν σταυροί σε 73 κάλπες, 37 μόνο σε μια...

Την κάλπη του 3946 εκλογικού τμήματος του σχολικού συγκροτήματος 13ου Γυμνασίου & Λυκείου Καλλιθέας, κατέστησαν “έγκυο” από κοινού δύο υποψήφιοι στην ίδια παράταξη.
Σε αυτή την κάλπη ο μέσος όρος σταυροδοσίας για όλους τους υποψηφίους του συνδυασμού ήταν περίπου 2,7 σταυροί.

Για τον ένα από τους δυό ο μέσος όρος σταυροδοσίας σε όλες τις κάλπες στην πόλη με μηδέν σταυρούς σε 102 κάλπες από τις 176, ήταν 1,33. Η 3946 κάλπη για αυτόν μόνο έβγαλε... 40 σταυρούς. Δηλαδή, στις 102 από τις 176 δεν τον ψήφισε κανείς, στις υπόλοιπες πήρε μέσο όρο 1,3 σταυρούς και σε μια μόνο κάλπη πήρε 40 σταυρούς. 

ypopsifios 102
Μηδέν σταυροί σε 102 κάλπες, 40 σταυροί μόνο σε μια κάλπη...

Ο άλλος με μέσο όρο 1,3 σε σταυρούς σε κάθε κάλπη και μηδέν σταυρούς σε 64 κάλπες, από την ίδια κάλπη έβγαλε... 47 σταυρούς. Είναι προφανές ότι οι δύο υποψήφιοι “μαγείρεψαν” από κοινού το αποτέλεσμα σε βάρος όλων των συνυποψηφίων τους στον συνδυασμό.

ypopsifios 64
Μηδέν σταυροί σε 64 κάλπες, 47 σταυροί μόνο σε μια κάλπη...

Το 2014 σημαντικές αποκλίσεις εμφανίσθηκαν σε περισσότερες από τριάντα κάλπες σε ολόκληρη την Καλλιθέα και σε συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα, σε μερικές περιπτώσεις δε οι αποκλίσεις εμφανίσθηκαν σε διπλανά εκλογικά τμήματα.

Το πόσο άδικο είναι αυτό το “σύστημα” για τους άλλους υποψηφίους ενός συνδυασμού μπορεί να το κατανοήσει κανείς ως εξής: Ας υποθέσουμε ότι ένας υποψήφιος μοιράζει το προεκλογικό του υλικό πόρτα-πόρτα, οργανώνει συγκεντρώσεις σε σπίτια, δίνει ψηφοδέλτια σε συγγενείς και φιλικά του πρόσωπα, ξοδεύει κάποια χρήματα, κάνει τον προεκλογικό του αγώνα έντιμα. Αυτός καταφέρνει να συγκεντρώσει πχ. 500 σταυρούς.

Και υπάρχει και ένας άλλος υποψήφιος ο οποίος μπορεί να μην έχει καν παραγγείλει προεκλογικά φυλλάδια, έχει όμως διορίσει δικούς του εκλογικούς αντιπροσώπους. Όταν ανοίξει η κάλπη για την καταμέτρηση, οι άνθρωποι αυτοί σε συνενόηση με τον δικαστικό αντιπρόσωπο σταυρώνουν στο όνομα του υποψηφίου όσα ψηφοδέλτια του συνδυασμού είναι ασταύρωτα. Αυτός λοιπόν ο υποψήφιος μπορεί να βρεθεί με πχ. 520 σταυρούς και να διεκδικήσει ένα αξίωμα ή μια έμμισθη θέση, σε βάρος ενός άλλου ο οποίος ναι μεν είχε περισσότερα προσόντα, αλλά δεν διέθετε “μηχανισμό”.

Δηλαδή, προσθέτουν σταυρούς σε έναν υποψήφιο, αφού έχει ανοίξει η κάλπη για την καταμέτρηση, σε ψηφοδέλτια τα οποία οι πολίτες ρίχνουν στην κάλπη χωρίς σταυρό προτίμησης.

Συνήθως, όταν οι πολίτες ρίχνουν ασταύρωτο ψηφοδέλτιο στην κάλπη δηλώνουν με αυτόν τον τρόπο είτε ότι δεν γνωρίζουν κάποιον από τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, είτε ότι εμπιστεύονται τον υποψήφιο δήμαρχο και απλά ελπίζουν ότι από την ομάδα των συνεργατών του θα επιλέξει τους ιδανικότερους. 

Εξαφανίζονται σάκοι με ψηφοδέλτια
Στην Καλλιθέα κατά το παρελθόν έχει συμβεί μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων σε εκλογικό τμήμα, να εξαφανισθεί ο δικαστικός αντιπρόσωπος μαζί με τον σάκο με τα ψηφοδέλτια και να επιστρέψει αρκετή ώρα αργότερα, όπως επίσης να δεχθεί επίθεση από αγνώστους δικαστικός αντιπρόσωπος με σκοπό να του αφαιρέσουν τον σάκο με τα ψηφοδέλτια. Και στις δύο περιπτώσεις η πρόθεση ήταν προφανής, η αντικατάσταση των ψηφοδελτίων. 

ypopsifios normal
Φυσιολογική διακύμναση σταυροδοσίας υποψηφίου ο οποίος "παίζει" έντιμα

Τέλος, για να κατανοήσει κανείς ποιά είναι περίπου η φυσιολογική απόδοση ενός έντιμου υποψηφίου, εξετάσαμε ως υπόδειγμα την κάρτα συγκεκριμένου δημοτικού συμβούλου, πολύ δημοσφιλούς στην Καλλιθέα, ο οποίος εξελέγη το 2014, με μέσο όρο περίπου 4 σταυρούς σε κάθε κάλπη και μηδέν σταυρούς σε μόνο 11 κάλπες. Προέκυψε το παραπάνω διάγραμμα το οποίο αν το συγκρίνετε με τα προηγούμενα φαίνεται πεντακάθαρα η εικόνα των υποψηφίων οι οποίοι μπαίνουν με ήθος στην εκλογική αρένα, και απλά δέχονται την ετυμηγορία των πολιτών όποια κι αν είναι, χωρίς να επιχειρήσουν να την αλλοιώσουν. 

Μάνος Μεϊμαράκης

Τελευταίες ειδήσεις