module and plugin to add google adsense to joomla based websites
Print this page

Για τις μητέρες των ποδοσφαιριστών - Άρθρο του Αμερικανού Ψυχιάτρου Δρ Σαλέριαν

Για τις μητέρες των ποδοσφαιριστών - Άρθρο του Αμερικανού Ψυχιάτρου Δρ Σαλέριαν
10 Απρ
2017

Αγαπητές μητέρες εκατομμυρίων παιδιών που παίζουν ποδόσφαιρο ή μποξ σ' ολόκληρο τον κόσμο. Είμαι σίγουρος ότι τα παιδιά σας κάνουν υπερήφανους τόσο την οικογένειά σας όσο και τους φίλους σας. Επίσης, μπορεί τα ίδια να ονειρεύονται ότι θα γίνουν οι επόμενοι Κριστιάνο Ρονάλντο, Μουχάμετ Άλι ή ο σούπερ πασαδόρος Μπράντι. Όμως, δυστυχώς έχω κάποια άσχημα νέα για σας.

Tou Alen J. Salerian*



Η επιστήμη υποστηρίζει ότι όλα τα χτυπήματα στο κεφάλι, όπως οι συνήθεις συγκρούσεις με τη μπάλα του ποδοσφαίρου που κινείται με υπερβολική ταχύτητα, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο προμετωπιαίο φλοιό, σ' αυτό το μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου ακριβώς πίσω από το μέτωπό σας, στην περιοχή εκείνη που εστιάζεται η εξυπνάδα, η δημιουργικότητα και η λογική μας. Επίσης, ο προμετωπιαίος φλοιός μας διαφοροποιεί από τα ζώα. Με απλά λόγια, ο προμετωπιαίος φλοιός είναι εκείνο το στοιχείο που αντιστοιχεί, με απλά λόγια, στην εξυπνάδα μας.

Όλα τα τραύματα στο κεφάλι, συμπεριλαμβανομένων και των χτυπημάτων από τη μπάλα του ποδοσφαίρου ή το μποξ, προκαλούν ζημιές

 Τα καλά νέα είναι ότι περίπου καμιά δωδεκαριά χτυπήματα στο κεφάλι ή γροθιές που αν και, αναγκαστικά δεν έχουν καλά αποτελέσματα, εντούτοις, μπορεί να μην οδηγήσουν σε Αλζχάιμερ ή σε απώλεια της πνευματικής διαύγειας. Ο μικρός σας ποδοσφαιριστής θαύμα μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς προβλήματα, απολαμβάνοντας μια φυσιολογική ζωή. Εντούτοις, οι συσσωρευμένες επιπτώσεις χρόνιων μικρών χτυπημάτων είναι καταστρεπτικές και εντοπίζονται εύκολα μέσα από μια απλή παρατήρηση για το μικρό χρόνο ζωής των μποξέρ και ή των ατόμων που έχουν υποστεί τραυματισμούς στο κεφάλι καθώς και εκείνων που έχουν υποστεί διασείσεις. 

Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου, στο πρόσθιο τμήμα του, ακριβώς πίσω από το μέτωπο, στον οποίο στηρίζεται η εξυπνάδα μας, η δημιουργικότητα και η λογική μας. Είναι εκείνο το στοιχείο που μας κάνει διαφορετικούς από τα ζώα. 

Δεν χρειάζεται να είστε ιδιοφυής για να αντιληφθείτε ότι, για παράδειγμα, κάποιο αντικείμενο αξίας ή ένα ιδιαίτερο ευαίσθητο αντικείμενο, όπως το κινητό ή το ρολόι σας, δεν δουλεύει καλά μετά από κάποιο χτύπημα από μια μπάλα του ποδοσφαίρου ή μια μπουνιά. Επομένως δεν θα πρέπει να σας προκαλεί εντύπωση ότι ο πολύτιμος εύθραυστος προμετωπιαίος φλοιός του παιδιού σας μπορεί να υποστεί βλάβη επειδή ο γιος ή η κόρη σας ασχολείται με αυτά τα αθλήματα επαφής.

Να μην αισθάνεστε τόσο άσχημα, δεν είσαστε οι μόνες που δεν γνωρίζετε την ιστορία του ανθρώπου και του προμετωπιαίου φλοιού. Χρειάστηκαν περίπου 8.5 εκατομμύρια χρόνια από το Big Bang και την εμφάνιση των έμβιων όντων που εξελίχθηκαν σε λαγούς, πιθήκους και ανθρώπους με προμετωπιαίο φλοιό.

Ακόμα και ένα μικρό χτύπημα στον προμετωπιαίο φλοιό έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα


Να θυμάστε ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε σχετικά νέοι κάτοικοι σε αυτό τον πλανήτη, περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια, σε σύγκριση με τα ψάρια ή τα βακτήρια που βρίσκονται στον πλανήτη για δισεκατομμύρια χρόνια. Εφόσον ο Θεός ή η φύση δημιούργησε ένα υπέροχο προμετωπιαίο φλοιό γιατί να αφήσετε μια μπάλα ποδοσφαίρου να τον καταστρέψει μέσα σε δευτερόλεπτα;

Εάν τα παιδιά σας συνεχίζουν να θέλουν να παίζουν ποδόσφαιρο, έχει καλώς. Αφήστε τα να κάνουν ό,τι ακριβώς έκανα κι εγώ με το δίδυμο αδελφό μου, αυτόματα, όταν μικροί παίζαμε ποδόσφαιρο. Σκύβαμε γρήγορα το κεφάλι. Για μας, κάθε μπαλιά του ποδοσφαίρου που ερχόταν κοντά στα κεφάλια μας, ήταν ιπτάμενη βόμβα. Κανένας από τους γονείς μας δεν ήξεραν κάτι για τον προμετωπιαίο φλοιό. Η μητέρα μου έλεγε «αυτό είναι έξυπνο», ενώ ο πατέρας μου αναρωτιόταν «ξέρει ο προπονητής σας αυτό που κάνετε;»

*O Δρ. Σαλέριαν είναι ένας ψυχίατρος, συγγραφέας και πρώην καθηγητής της ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο George Washington, που ζει πλέον στο Παλαιό Φάληρο.